Ανακοίνωση του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας Θεοχάρη Γκουλιούμη

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στο πλαίσιο του νέου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί το προσεχές σαββατοκύριακο στην ελληνική βουλή, προτείνεται τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για επιβολή σημαντικής αύξησης στην έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον κύκλο εργασιών των φωτοβολταϊκών σταθμών συμπεριλαμβανομένων και αυτών των επαγγελματιών αγροτών (είχε επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε ποσοστό 30% με νόμο το 2012 επί του τζίρου και τώρα προτείνεται αύξησή της επιπλέον 10% ,συνολικά 40%).

Είναι πολιτικά απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται οι αγρότες που προχώρησαν στην αδειοδοτική διαδικασία για την κατασκευή Φ/Β σταθμών ισχύος μέχρι 100 kW, με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται οι άλλοι επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η πιο φτωχή τάξη της χώρας καλείται να πληρώσει ώστε να καλυφθεί ένα έλλειμμα για το οποίο δεν ευθύνεται.
Η διεκδίκηση εδώ και τρία χρόνια της δυνατότητας κατασκευής και λειτουργίας μικρών (μέχρι 100 kW) φωτοβολταϊκών σταθμών από επαγγελματίες αγρότες είχε, έχει και θα έχει σαν στόχο αποκλειστικά τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος ,ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της κύριας δραστηριοποίησής τους που είναι η παραγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Οτιδήποτε άλλο έχει γραφεί ή ειπωθεί όλη αυτήν την χρονική περίοδο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η επιβολή αυτής της έκτακτης εισφοράς αλλάζει τα χρηματοοικονομικά δεδομένα και οδηγεί σε αφανισμό αυτούς που πείστηκαν και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσουν στη υλοποίηση επενδύσεων σε φωτοβολταικούς σταθμούς. Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να ανταποκριθεί κανείς στις υποχρεώσεις του όταν το 50% των εσόδων πηγαίνει στη Τράπεζα και ένα επιπλέον 40% κρατείται από τον ΛΑΓΗΕ μέσω της εισφοράς. Με το 10% ή 5.500 ευρώ ετησίως που υπολείπεται, καλούνται οι αγρότες να καλύψουν έξοδα ύψους 15.000! ευρώ (έξοδα συντήρησης – ασφάλισης, οφειλές προς τους κατασκευαστές του σταθμού που δεν καλύφθηκαν από το δάνειο, εφορία κλπ). Σαν αποτέλεσμα θα έχει την με μαθηματική ακρίβεια εκποίηση των φωτοβολταϊκών σταθμών και των αγροτεμαχίων στα οποία έχουν κατασκευαστεί.
Ήδη την Παρασκευή 26-4-2013 στις 10 πμ παραγωγοί από όλη την Ελλάδα θα παρευρεθούν στο ΥΠΕΚΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην προσπάθεια εξόντωσης τους.
Στον αγώνα των αγροτών σύμμαχος και συμπαραστάτης είναι και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: