Οικονομική ανάσα στα παράλια μέσω... Ιταλίας

Στα Σύβοτα οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αγγίζουν το 100%

Μία αναπάντεχη οικονομική ανάσα παίρνουν περιοχές στα παράλια της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως της Θεσπρωτίας, καθώς εκατοντάδες Ιταλοί εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας για να απολαύσουν ολιγοήμερες ή ακόμη και πολυήμερες διακοπές.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ήδη στα Σύβοτα η πληρότητα στα ξενοδοχεία αγγίζει σχεδόν το 100% για όλο το καλοκαίρι, κάτι το οποίο συνέβη εξαιτίας της μείωσης των τιμών στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με την παράλληλη διατήρηση του υψηλού επιπέδου στις υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες.


Μετά από μία πολύ δύσκολη τετραετία, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA οι επισκέπτες από την Ιταλία δίνουν επιτέλους μία ανάσα στον τουρισμό της Θεσπρωτίας, καθώς ήδη αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου τα Σύβοτα, αλλά και άλλες περιοχές «βούλιαξαν» από Ιταλούς τουρίστες.
Όπως ανέφεραν στο ρεπορτάζ άνθρωποι του τουρισμού των Συβότων είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που υπάρχουν τόσο νωρίς κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς αυτές μέχρι και πέρυσι γινόταν την τελευταία στιγμή.
Για τους ενδιαφερόμενους δωμάτια μπορεί να βρει κανείς στα Σύβοτα από 60 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια, μέχρι και 150 ευρώ.
Ίδια περίπου είναι η κατάσταση στα παράλια της Πρέβεζας, όπου ήδη από τις αρχές Απριλίου, όπως είχαμε σημειώσει και πάλι σε ρεπορτάζ του «Α», οι κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 20%.
Ακόμη και σήμερα οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού στην Πρέβεζα εκφράζουν συνεχώς την ικανοποίησή τους καθώς αναμένουν μία ιδιαίτερα θετική χρονιά σε σχέση με τις μεγάλες απώλειες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σημαντικό ρόλο στο να βγει το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου κερδισμένο το φετινό καλοκαίρι διαδραμάτισε φυσικά και η Εγνατία Οδός, που άλλαξε το χάρτη των τουριστικών αγορών με τη δημιουργία νέων ευκαιριών, στα Βαλκάνια, τα Ιόνια Νησιά, την Πάργα και τα Σύβοτα Θεσπρωτίας.
Η συντομότερη και ασφαλέστερη διαδρομή που προσφέρει στους ταξιδιώτες η Εγνατία Οδός κάνει το προϊόν τους ακόμη πιο ελκυστικό. Ένας μεγάλος αριθμός βαλκάνιων τουριστών, φτάνουν στους προορισμούς με τα αυτοκίνητά τους, ενώ έρχονται και οργανωμένα με πούλμαν για 7 και 10 μέρες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος η αύξηση των αφίξεων είναι εντυπωσιακή. Από τη Βουλγαρία, η αύξηση αγγίζει το 100% σε σχέση με πέρυσι, τα Σκόπια 60%, τη Ρουμανία 50% και τη Σερβία 40%.
Τέλος, σημειώνουμε πως πριν από δύο 24ωρα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος εξέφρασε δημόσια την πεποίθησή του πως φέτος ο τουρισμός παρουσιάζει ήδη θετική πορεία, αφού όπως δήλωσε τα στοιχεία είναι εξαιρετικά και για την εφετινή περίοδο, καθώς τα ποσοστά ανόδου αναμένεται να διαμορφωθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Αν και αγορές όπως η Γερμανία και η Αγγλία, μπορεί πέρυσι να έδωσαν λιγότερους τουρίστες προς την Ελλάδα, οι απώλειες αυτές αναπληρώθηκαν από τις αγορές της Ρωσίας (+75%), της Τουρκίας (+100%), αλλά και του Ισραήλ (+120%).
Αναφερόμενος στον τομέα της κρουαζιέρας, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι αυτή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μεγέθυνση των τουριστικών εσόδων, αν και όπως είπε υπάρχουν προβλήματα, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της.

Στη Βουλή το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού
Εξάλλου, μία ακόμη επιβεβαίωση της απίστευτης έλλειψης στοιχειώδους συντονισμού, αλλά και των αυτοσχεδιασμών στους κόλπους της Κυβέρνησης αποτελεί η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε Ερώτηση σχετικά με το θέμα της τουριστικής κατοικίας και το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, των Βουλευτών Σταύρου Καλογιάννη, Βουλευτή Ν. Ιωαννίνων και Υπεύθυνου Τομέα Δημοσίων Έργων, και Κωστή Μουσουρούλη, Βουλευτή Ν. Χίου και Υπεύθυνου Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής.
«Ενώ ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του, στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στις 5.5.2011 εξήγγειλε την αξιοποίηση των τουριστικών κατοικιών, όπως προβλέπει και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (που έχει θεσμοθετηθεί από το 2009), το αρμόδιο Υπουργείο έχει εντελώς διαφορετική θέση και αναφέρει ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν!
Ενώ από το 2009 είναι σε ισχύ το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, κατά το Υπουργείο, η Κυβέρνηση επί 20 μήνες δεν αδρανεί, όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές στην Ερώτησή τους, αλλά περίμενε να περάσει η διετία που προβλέπει ο νόμος για να προβεί σε ανακοίνωση της τροποποίησή του.
Προφανώς ούτε η σοβαρότητα της παρούσας φάσης της οικονομίας, ούτε το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό αναπτυξιακό παράγοντα με καθοριστική συμβολή στην εθνική οικονομία, συγκινούν την Κυβέρνηση, προκειμένου να συντονιστεί, να σταματήσει τις εξαγγελίες και να ασκήσει επιτέλους ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου των βουλευτών.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8974:2011-06-22-22-15-48&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: