Αυξάνονται τα άγρια άλογα στην Οροσειρά Σουλίου

Αυξητική είναι η τάση του πληθυσμού των άγριων αλόγων στην Οροσειρά του Σουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη διάρκεια ημερίδας ο πρόεδρος της «ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» κ. Νίκος Στράτης. Συγκεκριμένα στην πρώτη καταμέτρηση το 2005 καταμετρήθηκαν 49 άλογα, στη δεύτερη το 2008 καταμετρήθηκαν 82 άλογα και στην πρόσφατη καταμετρήθηκαν 110 άλογα.
Ο κ. Στράτης, ανέφερε ότι η πορεία του πληθυσμού μεταβάλλεται αρνητικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Στα αρνητικά καταγράφεται η καταστροφή των ποτίστρων, και η ουσιαστική εγκατάλειψη των στεγάστρων που έχουν κατασκευαστεί εδώ και τρία χρόνια. Τέλος αναφέρθηκε στην ανθρώπινη κοινωνία και το περιβάλλον, λέγοντας ότι σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και τα άγρια άλογα ή και γενικότερα το περιβάλλον, προχωρούσε χωρίς την καθοδήγηση του ανθρώπου ή με ελάχιστες παρεμβάσεις. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι ο άνθρωπος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του αλόγου και για αυτό πρότεινε τις συχνές επισκέψεις των αρμοδίων υπηρεσιών και ενδιαφερομένων φορέων στην περιοχή για την πρόληψη παράνομων ενεργειών. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε προληπτικά και αποτελεσματικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Δωδώνης κ. Κατσανάκης, ενώ η δασολόγος κ. Σπυριδούλα Ζώη παρουσίασε μέρος της μεταπτυχιακής της εργασίας που εκπόνησε στα πλαίσια παρακολούθησης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών" με θέμα: "Τα άγρια άλογα του Σουλίου - Προτάσεις Οικοτουριστικής Ανάπτυξης", προτείνοντας σειρά δράσεων για την ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τα άγρια άλογα.
Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Σαΐνης Μοριακός Βιολόγος ο οποίος πρότεινε την εκπόνηση ενός προγράμματος γενετικής χαρτογράφησης των αλόγων της Πίνδου, με σκοπό την ανάδειξη της γενετικής τους ποικιλότητας και τις πιθανής γενετικής τους απόκλισης από άλλους πληθυσμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος τον λόγο πήρε ο καθηγητής της δευτροβάθμιας εκπαίδευσης - Γεωπόνος - Team Advisor της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) και Αντιπρόεδρος της Σουλιώτικης Συμπολιτείας, Μπάρκας Γεώργιος, που μίλησε για τους κινδύνους που απειλούν τα άγρια άλογα στον βιότοπο οροσειράς.
http://proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5421&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: