Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τις τελευταίες εξελίξεις

Γιαούρτια και πέτρες ρίχνουν στους αστυνομικούς οι απεργοί, ανέφερε στον τίτλο της η βασική είδηση της ιστοσελίδας του BBC. Όπως τονίζει το βρετανικό δίκτυο, η ελληνική αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή, καθώς οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται για το «πακέτο στήριξης» από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, οι διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος κρατούν ελληνικές και ισπανικές σημαίες και πανό που γράφουν τις λέξεις «αντίσταση» και «No pasaran» (δε θα περάσουν), σύνθημα από τον ισπανικό εμφύλιο.

Ακόμα, τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «επανάστασης» από μέλη του κόμματός του. Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία που έχει παραλύσει όλο το ελληνικό δημόσιο αναφέρεται σε πρωτοσέλιδα άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais, τονίζοντας ότι η διαφορά με τις προηγούμενες απεργίες είναι το ότι λειτουργούν διαφορετικά τα αεροδρόμια, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο τουρισμός. Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους έλληνες αγανακτισμένους οι οποίοι παραμένουν για 21η ημέρα στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας αλλαγή και «να φύγουν οι κλέφτες».
Παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει το χρέος της όσο γρήγορα ήλπιζε, τονίζει το αμερικανικό CNN, επισημαίνοντας ότι η χώρα παραμένει σε ύφεση παρά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το CNN αναφέρεται και στους έλληνες Αγανακτισμένους, σημειώνοντας τις ομοιότητές τους με τους ισπανούς Indignados και επισημαίνει την πρόθεση των ελλήνων Αγανακτισμένων να μη φύγουν, αν δε φύγουν πρώτα οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες που έφεραν την κρίση στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην υποβάθμιση από την Standard & Poor's και στην εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας τον περασμένο Μάιο.
Στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει «με αίσθημα ευθύνης στις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση» αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg και τονίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με διαφωνίες από μέλη του κόμματός του. Το ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στις διαδηλώσεις στην Ισπανία, αλλά και στη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου.
Στην οργή των διαδηλωτών αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, στο κύριο άρθρο του στα διεθνή νέα, φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις διαδηλωτών από το κέντρο της Αθήνας. Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην επιστολή του Γιώργου Λιάνη. Πρώτη είδηση είναι οι διαδηλώσεις στην Αθήνα και στην αγγλική έκδοση του Αl Jazeera. Το αραβικό δίκτυο τονίζει ότι προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου εγκατέλειψε την υπόσχεση να μην επιβάλει νέους φόρους και συνέταξε ένα τετραετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους κάτι που πυροδότησε συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.
«Γενική απεργία στην Ελλάδα: Χιλιάδες απεργοί βρίσκονται μπροστά στη Βουλή» αναφέρει ο τίτλος του κύριου άρθρου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Η εφημερίδα τονίζει ότι η «τετ α τετ συνάντηση» των νεαρών με τους αστυνομικούς (κάτι που όπως λέει είναι παραδοσιακή πρακτική στις διαδηλώσεις της Ελλάδας) κράτησε για περισσότερη από μία ώρα αν και η διαδήλωση ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: