Νέα εποχή για τη ΣΒΕΚΗ

Μια νέα εποχή για τον παραγωγικό τομέα της Ηπείρου και όχι μόνο των Ιωαννίνων ξεκινά με την απόκτηση της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ», σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη συνένωση με τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, επίσης μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.
Όπως είναι ήδη γνωστό, από το απόγευμα της Τετάρτης η ΠΙΝΔΟΣ κατέχει το οικόπεδο και της εγκαταστάσεις της επιχείρησης, μετά την προσφορά 1.015.000 ευρώ στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε.

Ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός δεν ήταν ο μόνος διεκδικητής της ΣΒΕΚΗ, καθώς προσφορά κατέθεσε και ο κ. Σεπετάς για λογαριασμό της εταιρείας ΒΙΚΟΣ, προσφορά που σταμάτησε στο 1.010.000 ευρώ.
Από εδώ και πέρα ξεκινά ένας μακρύς κύκλος διαβούλευσης μεταξύ των μετόχων και παραγωγών, κυρίως χοιροτρόφων, ώστε να αναζητηθεί το καλύτερο σχήμα διοίκησης για τη νέα εταιρία, με βασική αρχή να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ», Μιχ. Κασσή.
Η ΣΒΕΚΗ «πλήρωσε» τις στρεβλώσεις του συνεταιρίζεσθαι για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα το «λουκέτο» και ότι αυτό επέφερε σε πρώην εργαζόμενους, παραγωγούς χοιροτρόφους και μετόχους, μεταξύ τον οποίο και ο ίδιος ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ.
Πρότυπο λειτουργίας για την ΣΒΕΚΗ, θα αποτελέσει ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός και στόχος είναι η επιχείρηση να παραμείνει βιώσιμη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσής, αναγνωρίζοντας λάθη του παρελθόντος και ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση να πουληθεί η επιχείρηση, όπως έκαναν λόγο κάποια σενάρια.
Πέρα από το σχήμα διαχείρισης, η ΣΒΕΚΗ δίνει πλέον την δυνατότητα στην ΠΙΝΔΟ να ανοίξει τον κύκλο εργασιών της, όχι μόνο στον χώρο της πτηνοτροφίας αλλά γενικότερα στην παραγωγή, σφαγή, εμπορία ακόμη και τυποποίηση κρέατος.
«Είναι ένα διαφορετικό κομμάτι από την παραγωγή κοτόπουλου, αλλά μπορεί να συνδεθεί με τα Ηπειρωτικά προϊόντα και να δώσει μια διαφορετική ώθηση», σημείωσε ο κ. Κασσής.

Εργαζόμενοι και χοιροτρόφοι
Στο νέο ξεκίνημα της εταιρίας θα κληθούν να παίξουν ρόλο και οι παραγωγοί κυρίως οι χοιροτρόφοι, που έμειναν στον «αέρα» μετά το κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ. Τα χρήματα του πλειστηριασμού δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι οφειλές προς τους παραγωγούς, τους οποίους ο κ. Κασσής κάλεσε στην συζήτηση για το νέο σχήμα.
Ένα από τα λάθη του παρελθόντος, που ο κ. Κασσής δεν σκοπεύει να επαναλάβει αφορά και στους εργαζόμενους και τον τρόπο πρόσληψης. Όπως σημείωσε, «όλοι θα πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν».
Πάντως οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης θα μπορέσουν να λάβουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το ποσό του πλειστηριασμού.
Τέλος, ο κ. Κασσής σημείωσε πως για να λειτουργήσει ξανά η επιχείρηση θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων εκτός των συζητήσεων για το νέο σχήμα, θα γίνει καταγραφή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, ώστε να διαπιστωθούν οι επιπλέον ανάγκες και οι όποιες εργασίες εκσυγχρονισμού.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8842:2011-06-16-23-16-02&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: