Εκδηλώσεις της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων

Μία σειρά από εκδηλώσεις για το καλοκαίρι του 2011 έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων.
Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο, 2 Ιουλίου στις 10 το πρωί, στη Μονή Βύλιζας Ματσουκίου Ιωαννίνων πραγματοποιείται επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η μονή Βύλιζας στον τόπο και στο χρόνο».

Η Μονή Βύλιζας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται μεταξύ των χωριών Καλαρρύτες και Ματσούκι και σε δασωμένη πλαγιά του βουνού Κριθάρια, πάνω από την ένωση τριών παραποτάμων του Αράχθου.. Η επωνυμία Βύλιζα προέρχεται από τη λατινική λέξη vigilo (=φυλάττω, αγρυπνώ) καθώς το μοναστήρι βρίσκεται πραγματικά σε τοποθεσία παρατηρητήριο σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα.

Κατά την παράδοση η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Η αρχαιότερη όμως γραπτή μαρτυρία της Βύλιζας είναι η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με χρονολογία 1676. Το σημερινό κτίσμα είναι μεταβυζαντινό. Το καθολικό κτίστηκε στον τύπο του μονόχωρου ναού με νάρθηκα και απολήγει σε πεντάπλευρη αψίδα. Ανακαινίσθηκε το 1783 σύμφωνα με επιγραφή στην αψίδα του Ιερού. Ο νάρθηκας ανήκει στην αρχική φάση οικοδόμησης, ενώ ο εξωνάρθηκας προστέθηκε αργότερα.
Το μοναστήρι μετά την διάλυσή του (1893) ζει την παρακμή του.
Σήμερα η Μονή είναι μετόχι της Ι.Μ. Κάτω Παναγιάς Άρτας.
Το 1981 αρχίζει μια νέα εποχή για την Βύλιζα. Η μοναστηριακή επιτροπή με ζήλο και μεράκι ξεκινάει σιγά-σιγά τη στερέωση – αποκατάσταση της Μονής. Αυτή η προσπάθεια -30 σχεδόν χρόνια- είχε σαν αποτέλεσμα την αναμόρφωση της Μονής.
Οι ενθυμήσεις καταγράφτηκαν και μελετήθηκαν από τον καθηγητή – ερευνητή, καταγόμενο από το Ματσούκι κ. Δημήτριο Καλούσιο.
Ακόμη στις 7 Αυγούστου ημέρα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική τακτική συνέλευση (απολογιστική) της ΙΛΕΤ, συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου στο Βουργαρέλι Άρτας.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη γενική συνέλευση είναι ο Διοικητικός Απολογισμός, ο Οικονομικός Απολογισμός και Προϋπολογισμός καθώς και η Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής και οι προτάσεις για τη λειτουργία και δράση της Εταιρείας.
Τέλος, η ΙΛΕΤ οργανώνει το Σάββατο, 6 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα την ετήσια συνάντηση των υπευθύνων και των μελών των Ομάδων Ερευνών της ΙΛΕΤ, μία συνάντηση που θα γίνει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κτιστάδων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
«Προσκαλούμε θερμά και εγκάρδια τα μέλη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων και όλους τους Τζουμερκιώτες και φίλους της Εταιρείας (Ι.Λ.Ε.Τ.) να τιμήσουν με την παρουσία τους τις παραπάνω εκδηλώσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΙΛΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: