«Ο Δρόμος του τσαγιού 2011»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος Ο Σύλλογος Μελέτης και Προστασίας Περιβάλλοντος Παραμυθιάς – Επαρχίας Σουλίου, προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου να συμμετάσχουν στην ανάβαση του βουνού για το μάζεμα του τσαγιού.
Ο Δρόμος του τσαγιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3-7-2011. Όσοι θα συμμετέχουν θα ανέβουν τον Γκορίλα στη θέση Σταυρό θα μαυζεύψουν τσάϊ και ρίγανη. Στην επιστροφή στο Κάστρο της Βέλλιανης θα τους περιμένει κρύο νερό, τσίπουρο, ψωμί (πλαστάρι), ελιές και τυρί.

Ώρα Αναχώρησης: 06:00 το πρωί
Τόπος Αναχώρησης : Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ελέας στο Χωριό Βέλλιανη.


Τρόπος Συλλογής : Δεν ξεριζώνουμε το τσάϊ αλλά κόβουμε τους κλώνους έναν-έναν με το χέρι. Ξεριζώνοντας το τσάι ο θάμνος καταστρέφετε και δεν θα υπάρχει την επόμενη χρονιά.
Χρήσιμο θα ήταν να έχετε και τον απαραίτητο εξοπλισμό για καλοκαιρινή ορεινή πεζοπορία όπως:
• Ημιάκαμπτα άρβυλα ορειβασίας
• Μακρύ ελαφρύ παντελόνι
• Καπέλο
• Μπατόν-Μπαστούνι
• Νερό
Το Δ.Σ του Συλλόγου
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Στην Ελλάδα το τσάι του βουνού είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Θεόφραστο (372-287 π.Χ.) και τον Διοσκουρίδη (10 μ.Χ. αιώνα).
Το επιστημονικό του όνομα Sideritis προέρχεται από τη λέξησίδηρος και κατά μια εκδοχή δόθηκε στο φυτό, εξαιτίας της ικανότητάς του να θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται από σιδερένια αντικείμενα. Σύμφωνα με άλλη, επειδή αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου, αφού στα ροφήματα που παρασκευάζονται από αυτό περιέχεται αρκετός σίδηρος. Μια τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα των δοντιών του κάλυκα, που μοιάζουν με αιχμή λόγχης.
Το αφέψημα από το φυτό προτιμάται πολύ από τους Έλληνες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της ευεργετικής του επίδρασης σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού. Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό διότι περιέχει Fe (Floca et al 1981).
Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο.
http://www.anapneo.gr/content/view/69/77/

Δεν υπάρχουν σχόλια: