Βουλγαρία και Τουρκία στρώνουν χαλί σε αγωγό φυσικού αερίου

Στην ενεργειακή διασύνδεσή της με την Τουρκία, με τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, προσανατολίζεται η Βουλγαρία, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια της εγχώριας αγοράς ενέργειας, αναμένοντας ωστόσο και την υλοποίηση του υπό σχεδιασμό «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου»
Εως το 2014, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τράιτσο Τράικοφ, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, το οποίο θα αναλάβουν από κοινού η βουλγαρική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Bulgargas και η αντίστοιχη τουρκική Botas, εξασφαλίζοντας για τη Βουλγαρία έως και 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Στα τέλη 2010 ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν συμφωνήσει να κατασκευάσουν έναν αγωγό που θα συνέδεε τις δύο χώρες και ο οποίος στη συνέχεια θα μπορούσε να αποτελέσει παρακλάδι του Nabucco.

Ομως τώρα, παρ' όλο που στις αρχές Ιουνίου η Σόφια συνυπέγραψε με την Τουρκία τη «συμφωνία στήριξης» για το πρόγραμμα κατασκευής του ευρωπαϊκού αγωγού στην Καισάρεια, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό διότι, όπως υπογράμμισε, ο Nabucco φαίνεται πως θα καθυστερήσει πολύ και θα κοστίσει πολύ ακριβά.

Η πηγή τροφοδοσίας πάντως παραμένει η ίδια με ό,τι συνεπάγεται από πλευράς διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου: το Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, συνολικού μήκους 170 χλμ. και με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, και πως η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν τον Απρίλιο για την απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου δίχως τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

http://greece-salonika.blogspot.com/2011/06/blog-post_5104.html#ixzz1Qdtnbqvb


Δεν υπάρχουν σχόλια: