Το βαθύ κράτος στα τραίνα, στη Βουλή, στους Αγ. Θεόδωρους, στον Αγ. Σάββα

Το τραίνο έτρεχε με 130 χλμ αντί για 60, το θερμοκήπιο στους Άγιους Θεόδωρους δεν είχε κανόνες ασφάλειας, ο «Άγιος Σάββας» δεν έχει φύλαξη, η φρουρά της Βουλής έχει αντανακλαστικά λαιμούριου και οι  3 ολοκαίνουργιες σήραγγες των Τεμπών έκλεισαν από βλάβη στα ηλεκτρικά! Το βαθύ ελληνικό κράτος είναι εδώ. Ενωμένο δυνατό.
 Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των … ατυχημάτων είναι ένας: Το καφενείον η Ελλάς. Στο οποίο όχι μόνο οι θαμώνες είναι αραχτοί και light, αλλά φεύγουν χωρίς να πληρώσουν τον καφέ και ο καφετζής χρεώνει αυτούς που δεν πατάνε εκεί! Αυτούς που δεν είναι πελάτες του! Εμάς τους υπόλοιπους.

Στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τη Θεσσαλονίκη οι έρευνες καταλήγουν στο ότι το μοιραίο τραίνο έτρεχε με περίπου διπλάσια ταχύτητα από την επιτρεπόμενη στην περιοχή. Πριν από 5 χρόνια το δυστύχημα επαναλήφθηκε στο ίδιο σημείο με τις ίδιες περίπου συνθήκες. Έγινε έρευνα, έγινε ΕΔΕ, κανείς δεν έμαθε ποτέ αν αποδόθηκαν ευθύνες, σε ποιους, και αν κάποιοι τιμωρήθηκαν. Το ελληνικό βαθύ κράτος τα κατάπιε όλα.

Ποιο είναι το ελληνικό βαθύ κράτος; Η προστάτις των υπαλλήλων- πελατών κυβέρνηση, ο προστάτης τοπικός πολιτευτής, το αλληλέγγυο συνδικάτο, η κρατικοδίαιτη διοίκηση, η … συναδελφική αλληλεγγύη.

Στους Άγιους Θεόδωρους οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά που έκαψε ανθρώπους, σπίτια και δάσος προήλθε από ένα θερμοκήπιο προς της κορυφή του δάσους. Υπάρχει θερμοκήπιο στη χώρα που να τηρεί κανόνες ασφαλείας, καθορισμένους από το κράτος και να ελέγχεται ότι τηρούνται οι κανόνες; Πλάκα μου κάνετε;

Πόσα από τα δεκάδες χιλιάδες θερμοκήπια έχουν άδεια και δεν είναι το μποστανάκι ή το μικρεμπόριο του καθενός μας, έτσι αυθαίρετα φυτρωμένο σ ένα χωράφι ενός στρέμματος; Και πόσα από τα επαγγελματικά, καλή ώρα σαν τα φραουλοχώραφα- σκλαβοπάζαρα της Δ. Πελοποννήσου- έχουν άδειες, κανόνες και έλεγχο;

Το βαθύ κράτος είναι κι εδώ παρόν. Δεν έχει αγροφυλακή για να ελέγχει την ύπαιθρο, στους συνεταιρισμούς κλέβει ό ένας τον κόπο του άλλου, οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες δεν ενοχλούν την ενδεχόμενη πελατεία τους, τα δασαρχεία είναι επικεντρωμένα εκεί που υπάρχει φαΐ, οι γείτονες δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους γιατί η πείρα τους από τις καταγγελίες στο ελληνικό κράτος τους έχει μάθει το μάθημα επιβίωσης: «Μη μπλέξεις». Κλάψε τώρα τα σπίτια και τους ανθρώπους. Και όχι μόνο τώρα.

Ο «Άγιος Σάββας», όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν καμιά φύλαξη. Είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Η είδηση δεν είναι ότι κλέφτες πήραν μισού εκατομμυρίου ενδοσκόπια από το αντικαρκινικό, αλλά ότι δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα όλα τα όργανα από όλα τα νοσοκομεία!

Επειδή το βαθύ κράτος είναι εδώ. Στα κυκλώματα υπαλλήλων που δεν θέλουν κανόνες ασφάλειας επειδή θα τους ελέγχουν και θα τους χαλάνε το καθεστώς ασυδοσίας. Στα κυκλώματα κάποιων συνδικαλιστών που δεν θέλουν να ελέγχονται οι «δουλειές» τους. Στη διοίκηση που θέλει να διατηρεί το δικαίωμα να άρχει χωρίς να συγκρουστεί με καμία από τις αγκυλωμένες νοοτροπίες που έχουν μπερδέψει στο μυαλό τους τον ανθρωποφύλακα της Μακρονήσου με τον έμμισθο επαγγελματία φύλακα των χώρων.

Το βαθύ κράτος είναι εδώ όταν στηρίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων στον ηρωισμό γιατρών και νοσοκόμων που υποαμείβει κι όλας, επιβραβεύοντας άλλους, επιτήδιους, διεφθαρμένους και επηρμένους ανεχόμενο να τα παίρνουν σε λεφτά και έδρες και χορηγίες, ανεξέλεγκτοι διαπλεκόμενοι ενός σιχαμερού κρατικοδίαιτου συστήματος.

Το βαθύ κράτος είναι εδώ, όταν παριστάνει το φτωχό που δεν έχει να πληρώσει για φύλαξη, αλλά έχει να πληρώσει για τα αποτελέσματα της μη φύλαξης. Και το κυριότερο: Αρνείται να βάλει κανόνες σε ένα χώρο σαν τη νοσοκομειακή περίθαλψη όπου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των ασθενών κατευθύνονται σε τσέπες επιτήδειων αντί να κατευθύνονται στην περίθαλψη. Ποια περίθαλψη!

Η φρουρά της Βουλής, η πιο ακριβοπληρωμένη και με τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες στη χώρα, αποδεικνύει αντανακλαστικά ύπνωσης όταν καλείται 22 φορές εναγωνίως από τον – ομολογουμένως υστεριάζοντα προεδρεύοντα- για να αποβάλει από την αίθουσα τραμπουκίζοντες βουλευτές.

Το βαθύ κράτος είναι και πάλι εδώ στις συγγενικές και ρουσφετολογικές σχέσεις μεταξύ βουλευτών και κομμάτων με τους αποσπασμένους εκεί αστυνομικούς. Είναι εδώ στην απουσία πειθαρχίας και σοβαρής εκπαίδευσης σε ένα χώρο όπου βουλευτές και αστυνομικοί βλέπουν μόνο ως χώρο- ευκαιρία μήνας μπαίνει- μήνας βγαίνει να πέφτει το παραδάκι και τα έξτρα. Περί αυτού πρόκειται.

Το βαθύ ελληνικό κράτος είναι εδώ στην παντελή απουσία κάθε ελέγχου που θα διενεργηθεί και κάθε ευθύνης που θα αποδοθεί στη φρουρά για το πανελλήνιο και διεθνές ρεζίλι που πρωταγωνίστησε. Ήδη, πρόφτασαν τα δημοσιογραφικά όργανα του βαθέως κράτους να σπείρουν την «είδηση» ότι η φρουρά παρενέβη αστραπιαίως, αλλά ήταν …αθόρυβη για να μην εξαπλωθούν τα επεισόδια! Τζάμπα ούρλιαζε ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας επί 5 λεπτά!

Τέλος, οι πολυδιαφημισμένες σήραγγες στα Τέμπη, που εγκαινιάστηκαν από τον πρωθυπουργό με τυμπανοκρουσίες πριν από δύο μήνες, έκλεισαν τώρα εξ αιτίας ηλεκτρολογικών προβλημάτων! Ανθρώπινο, θα μου πεις. Σαφώς. Αλλά, αφήστε με να υποψιάζομαι ότι το έργο άνοιξε μόνο και μόνο για να γίνει η πρωθυπουργική διαφήμιση και η διαφήμιση του διαχρονικού εθνικού εργολάβου, χωρίς να είναι τελειωμένο υπεύθυνα.

Επειδή και εδώ το βαθύ κράτος είναι παρόν διαχρονικά. Στη μεγαλύτερη διαπλοκή κυβερνήσεων και κατασκευαστικών εταιριών και εταιριών media, με προεκτάσεις σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους. Ο πιο επικίνδυνος από τους οποίους είναι το βουλευτιλίκι και το κομματιλίκι με τη χειρότερη έννοια του όρου.

Γιατί, το βαθύ ελληνικό κράτος είναι επιχείρηση πολλαπλών συμφερόντων. Σε βάρος της πλειονότητας των πολιτών. Οι οποίοι όχι μόνο το υφίστανται και το ανέχονται, αλλά το χρησιμοποιούν κι όλας, νομίζοντας ότι κάνουν τη δουλίτσα τους. Όπως ο δούλος ξεσκονίζει τον αφέντη.


Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: