Μάριος Κάτσης: "Άνοιξε ο δρόμος για την λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας"

Ύστερα από τις τελευταίες θετικές εξελίξεις και επειδή δημιουργήθηκε σύγχυση τελευταία από διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με την λειτουργία του πολύπαθου ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες για την εξέλιξη του θέματος που αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας.

1. Την Παρασκευή 05 Μαΐου παρελήφθη οριστικά προς χρήση το κτήριο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, από την Περιφέρεια Ηπείρου (φορέας υλοποίησης) στο Νοσοκομείο Φιλιατών (φορέας λειτουργίας). Είχε προηγηθεί, με την συνδρομή της Περιφέρειας, η αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από βανδαλισμούς το διάστημα 2012-2014 εξαιτίας της μη λειτουργίας του, οι οποίες έχουν διατυπωθεί και στο πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου.
2. Παράλληλα έχει εγκριθεί από το ΚΕΣΥΠΕ που συνεδρίασε τις 31/03/17 (από τους πρώτους στη χώρα) ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου Φιλιατών που ενσωματώνει το ΤΕΠ και την Νέα Πτέρυγα του Γ.Ν.-Κ.Υ.Φιλιατών (υπ’ όψιν λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια χωρίς να είναι ενταγμένη στον οργανισμό) και βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται άμεσα η υπογραφή της ΚΥΑ από τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο νέος οργανισμός περιλαμβάνει αύξηση των θέσεων σε ιατρικό , νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (ενδεικτικά το ιατρικό από 40 αυξάνεται σε 54 ιατρούς) και αναβαθμίζει το Νοσοκομείο από τις 90 κλίνες που υπάρχουν σήμερα στις 120. Αυτό καθεαυτό είναι τεράστια θετική εξέλιξη καθώς το ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών ανεβαίνει από την μικρή στη μεσαία κατηγορία με ότι εξαιρετικά σημαντικό συνεπάγεται όσον αφορά την χρηματοδότηση, τις προσλήψεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
3. Τέλος, έχει παραληφθεί ο γραφειακός εξοπλισμός ενώ και ο λοιπός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ύψους 1,5 εκ € έχει ολοκληρωθεί κατά 50% (βρίσκεται στην διαδικασία συμβασιοποίησης για τα ενδοσκοπικά, και στην διαδικασία κατακύρωσης για τα ακτινολογικά) και αναμένεται να παραδοθεί στο ΤΕΠ σε διάστημα 3 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Το άλλο 50% του εξοπλισμού θα επαναπροκηρυχθεί από το ΠΓΝΙ το επόμενο διάστημα με την συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Με βάση τα παραπάνω προχωράμε στη λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας επί τη βάση του σχεδίου που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ. Έχει προηγηθεί και συνεχίζεται εκτενής διάλογος σε συναινετικό κλίμα με τους φορείς και τους εργαζόμενους, αρχής γενομένης στη σύσκεψη που έγινε στους Φιλιάτες τέλη του Μάη του 2016, παρουσία όλων των τοπικών θεσμικών φορέων (Κ.Υ. Ηγουμενίτσας, ΠΕΔΥ, ΓΝ Φιλιατών και 6η ΥΠΕ) και όλων των εμπλεκόμενων αιρετών του Νομού (βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχων).
Η πρόταση αυτή που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, περιλαμβάνει το άνοιγμα του ΤΕΠ, που με την συνδρομή του προσωπικού των δομών υγείας της Ηγουμενίτσας και του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών αλλά και των νέων προσλήψεων-μετακινήσεων στις νέες οργανικές θέσεις του αναθεωρημένου οργανισμού, θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά (σχεδιάζονται Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, μικρά χειρουργεία, κέντρο τραύματος), θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και θα καλύψει τις ανάγκες της ανερχόμενης τουριστικής ανάπτυξης στη περιοχή.
Προχωράμε, παρά τις δυσκολίες, στην αντιστροφή της χρόνιας και εσκεμμένης υποβάθμισης του δημοσίου Συστήματος Υγείας. Μετά την ένεση προσωπικού στο ΕΣΥ που θα συνεχιστεί, την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία για πρώτη φορά στα χρόνια της επιτροπείας, τη δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων, και το κόψιμο από την ρίζα της διαφθοράς στις προμήθειες και στα φάρμακα, έρχεται η μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών. Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στη Θεσπρωτία, εμείς ανοίγουμε υποδομές ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις συγχωνεύαν και κλείναν. Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, δεν θα ρημάζει πλέον, ούτε θα απενταχθεί, αλλά θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, ως μια πάγια διεκδίκηση της που μέχρι σήμερα έμενε μόνο ως υπόσχεση σε κάθε είδους εκλογική αναμέτρηση στη Θεσπρωτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: