Παρέμβαση Αντώνη Μπέζα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το ΤΕΠ

«Να λειτουργήσει για το σκοπό που δημιουργήθηκε»
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας παρευρέθηκε, τη Δευτέρα 15.5.2017, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα την «Ενημέρωση – συζήτηση για τις εξελίξεις που αφορούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας».
Στην παρέμβασή του ο κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:


«Δεν βρίσκομαι εδώ με αντιπολιτευτική διάθεση, πολύ περισσότερο που τα θέματα της Yγείας οφείλουν να μας ενώνουν. Βρίσκομαι εδώ γιατί έχω την υποχρέωση να ενημερώσω –το ζήτημα αφορά ολόκληρη τη Θεσπρωτία και όχι μόνο την Ηγουμενίτσα- και να απαντήσω στη σύγχυση που επιχειρείται, την παραπληροφόρηση, την απίστευτη ανευθυνότητα της κυβέρνησης και την προκλητική προχειρότητα σε σχέση με το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Ούτε ισχύει ότι αντιδρώ επειδή δεν θέλω να λειτουργήσει το ΤΕΠ η σημερινή κυβέρνηση. Αντίθετα, θέλω να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά να λειτουργήσει για το σκοπό που δημιουργήθηκε».

«Το ΤΕΠ σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικά κονδύλια, κατασκευάστηκε και εξοπλίζεται προκειμένου να αποτελέσει παράρτημα του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα. Αποτελεί αυτόνομα οργανωμένο νοσοκομειακό Τμήμα για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων με την παροχή άμεσης εξειδικευμένης φροντίδας. Πρόκειται, δηλαδή, για δομή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, χωρίς εξωτερικά ιατρεία και όχι για να μεταστεγαστούν οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως το Κέντρο Υγείας και η Μονάδα ΠΕΔΥ Ηγουμενίτσας. Ο τρόπος που θέλουν να το λειτουργήσουν για να κόψουν κορδέλες εγκαινίων θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμισή του σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

«Η άποψη του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι η λειτουργία ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα συμπληρωματικά με το Νοσοκομείο Φιλιατών, αποτελεί «μια ουτοπία», είναι απαράδεκτη και προσβλητική. Απαντάω λοιπόν ότι ως «ουτοπία» χαρακτήριζαν κρατικοί αξιωματούχοι του παρελθόντος την Εγνατία Οδό, το Τελωνείο Μαυροματίου και τη Γ΄ Φάση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Και όμως εμείς, καταφέραμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Την ώρα που οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ψηφίζουν και με τα δύο χέρια το 4ο Μνημόνιο που περιορίζει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την Υγεία, η 6η ΥΠΕ με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου προσπαθεί να κάνει «ορθολογική οικονομική διαχείριση» μετατρέποντας ένα νοσοκομειακό Τμήμα σε Κέντρο Υγείας, που ήδη υπάρχει στην Ηγουμενίτσα… Μπροστά σ’ αυτή τη μεθόδευση, εμείς προτιμούμε να αγωνιστούμε για την «ουτοπία» μας. Διεκδικούμε αυτό που δεν έχουμε και όχι αυτό που ήδη έχουμε. Επιδιώκουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Δεν απεμπολούμε το στόχο που είχαμε θέσει για Τμήμα του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα».

«Η συνένωση των δύο δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας που υπάρχουν στην Ηγουμενίτσα, του Κέντρου Υγείας και της Μονάδας ΠΕΔΥ Ηγουμενίτσας, είναι κάτι που πρέπει να γίνει με βάση τη μεταρρύθμιση που είχαμε προωθήσει με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη δημιουργία του πρωτοβάθμιου εθνικού δικτύου υγείας, του ΠΕΔΥ. Ήδη υπάρχει, από το 2014, θεσμική, διοικητική και λειτουργική ενοποίηση. Η κτιριακή συνένωση τους, στο καταλληλότερο από τα υπάρχοντα κτίρια και όχι στο ΤΕΠ, θα δημιουργήσει μια ισχυρή Μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας, με δυνατότητα εφημεριών ειδικευμένων γιατρών και με περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

«Η παραλαβή του κτιρίου του ΤΕΠ κινείται, για να χρησιμοποιήσω ήπια έκφραση, στα όρια της νομιμότητας. Αυτό που τελικά θα καταφέρουν μ’ αυτό που προετοιμάζουν, θα είναι να διαλύσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον Δήμο Ηγουμενίτσας, να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών -καθώς δεν μπορούν να μεταφέρουν τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια και τα οδοντιατρικά μηχανήματα- και να οδηγήσουν στην οριστική εγκατάλειψη του αρχικού σχεδιασμού που αποτελεί κατάκτηση και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: