Κοινή ονομασία του φυτού στην Ήπειρο, είναι δρακάκι, Παναγίτσα, η πασχαλούδα.
Ο Αλβανός είχε καταφέρει να μαζέψει δύο τσουβάλια, περίπου δεκατρία κιλά και η ταυτοποίηση του φυτού έγινε από κλιμάκιο του Δασαρχείου, που κλήθηκε να συνδράμει το έργο της αστυνομίας.
Το συγκεκριμένο φυτό, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό των Ηπειρωτικών βουνών καθώς οι φαρμακευτικές του ιδιότητες, γνωστές από τα πανάρχαια χρόνια, είναι εντυπωσιακές.
Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η τιμή του, στην αποξηραμένη μορφή, σε χώρες της Ευρώπης μπορεί να φτάνει μέχρι και τις πενήντα χιλιάδες ευρώ το κιλό!
Το φυτό, βάση των στοιχείων του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εμφανίζει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.
Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας. Χορηγείται, επίσης, για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου.
Τα πέταλα των ανθέων διαθέτουν στυπτικές ιδιότητες και το αιθέριο έλαιο τους εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης των ανοιχτών πληγών και την αντιμετώπιση των μωλώπων. Στην ομοιοπαθητική χορηγείται υπό τη μορφή βάμματος του νωπού φυτού κατά των νεφρικών παθήσεων και των νευραλγιών.
Στη βιβλιογραφία η Primula συναντάται και ως το "λουλούδι του Δαρβίνου" κι αυτό γιατί έχει εξελιχθεί κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο, που μελέτησε εκτενώς ο Δαρβίνος κι ενίσχυσε τη θεωρία του.
epiruspost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου