Η Λαϊκή Συσπείρωση για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κατά την «Ενημέρωση - συζήτηση για τις εξελίξεις που αφορούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας.


Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχαμε στην συνάντηση του Δημάρχου με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Νικολόπουλο. Θεωρούμε απαράδεκτο να γίνεται η ενημέρωση επιλεκτικά σε ένα γραφείο και όχι στην προγραμματισμένη για την ίδια μέρα δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ.. Από την εισήγηση του Δημάρχου καταλαβαίνουμε γιατί δεν ήθελε ο κ. Διοικητής την δημόσια ενημέρωση.
Το «ΤΕΠ» έχει κατασκευαστεί σε απόσταση 25 χλμ από το Νοσοκομείο Φιλιατών. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Αυτό το γνώριζαν ΟΛΟΙ και αυτοί που αποφασίσανε να γίνει και αυτοί που το σχεδίασαν και αυτοί που το κατασκεύασαν και αυτοί που το χρηματοδότησαν από την Ε.Ε. και τώρα απειλούν με πρόστιμα. Δεν υπάρχουν αθώοι σε αυτή την ιστορία. Κριτήριο από το 2000 μέχρι και σήμερα ήταν η εξυπηρέτηση των ψηφοθηρικών επιδιώξεων των εκάστοτε κυβερνόντων και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε δευτεροβάθμια υγεία.
Αυτό γίνεται και σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προτείνεται το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας, το κλείσιμο του πρώην πολυϊατρείου του ΙΚΑ ( νυν ΠΕΔΥ) και η μεταφορά τους στο κτήριο του «ΤΕΠ» και αυτό το βαφτίζουν Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ένα κτήριο με εξοπλισμό δευτεροβάθμιας υγείας χωρίς το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για αυτή την δουλειά. Από αυτό ζητείται να προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας που ήδη παρέχονται από τις υπάρχουσες δομές ,χωρίς μάλιστα να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες(π.χ. οδοντιατρικό, ακτινολογικό). Να τονίσουμε επίσης την δυσκολία πρόσβασης σε αυτό, λόγω προβλημάτων με τον δρόμο. Αλήθεια ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Είναι αλήθεια ,αυτό που επεσήμανε ο κ. Μπέζας σαν πρώην υφυπουργός υγείας, ότι κατά την δεκαετία του 1980 υπήρξε πίεση από τους παράγοντες της Ηγουμενίτσας για την κατασκευή νοσοκομείου στην πόλη, λόγω της απότομης ανάπτυξης της. Αλήθεια είναι ότι πολιτικοί, δήμαρχοι και κόμματα τζογάρανε με αυτό το θέμα. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια, γιατί το ΚΚΕ δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτό το παιχνίδι. Γιατί το ΚΚΕ έβαζε πάντα για συζήτηση και πάλη το θέμα της λαϊκής υγείας ,το ΠΩΣ αυτή θα εξυπηρετηθεί καλύτερα και όχι το ΠΟΥ. Δεν συμμετείχε στην αντιπαράθεση Ηγουμενίτσα-Φιλιάτι που ενίσχυε τοπικισμούς αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική για την υγεία..Αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν η κατασκευή του κτηρίου του «ΤΕΠ», το οποίο τώρα που κατασκευάστηκε δεν ξέρουν τι να το κάνουν.
Δεν είπε επίσης ο κ. Μπέζας ότι ο τομέας της υγείας έχει μπει σε πορεία ιδιωτικοποίησης εδώ και πολλά χρόνια ,πολύ πριν τα «μνημόνια». Σωστά ανέφερε αποτελεί σοβαρό βήμα το ότι ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει υπηρεσίες υγείας. Δεν είπε όμως σε ποια κατεύθυνση. Έπρεπε κατά την γνώμη μας να εξηγήσει ότι αγοράζει τις υπηρεσίες τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ). Ότι τα νοσοκομεία δουλεύουν εδώ και καιρό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μπορεί οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν για νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι και ένας από τους πολλούς λόγους που οδήγησαν τα ταμεία στην κατάσταση που είναι σήμερα. Δημόσια και δωρεάν υγεία δεν υπάρχει.
Υπήρξε το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει αυτήν την χρονική στιγμή για την ενέργεια αυτή. Την απάντηση θα την βρείτε στις εξαγγελίες Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη που προωθούν ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση στην υγεία. Σας έχουμε ήδη στείλει δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ με αυτές. Να τονίσουμε την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), σαν «βασικό κύτταρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Ο ασθενής θα περνάει πρώτα από την ΤΟΜΥ και εκεί θα αποφασίζεται αν θα πάει στο Κέντρο Υγείας. Όσο για τη χρηματοδότηση, αυτή προβλέπεται τα πρώτα τέσσερα χρόνια να γίνεται από το ΕΣΠΑ. Ο Δήμος μας έχει την εμπειρία από τέτοια προγράμματα π.χ. «βοήθεια στο σπίτι»
Σύμφωνα επίσης με τον πρωθυπουργό, οι συγκεκριμένες μονάδες «θα είναι στελεχωμένες με επιπλέον προσωπικό, περίπου 3.000 υγειονομικούς, γιατρούς, επαγγελματίες υγείας. Αυτό που δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι οι περίπου 3.000 προσλήψεις θα έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς θα πρόκειται για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, με διετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια. Δεν είπε επίσης ότι μόνο το 2015 αποχώρησαν 2.750 άτομα από την Υγεία και προσλήφθηκαν μόλις 593 μόνιμοι. Δεν είπε ακόμα ότι η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι. Μόνο το 2015 η κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων κατακρεουργήθηκε κατά 22,8% και από τότε παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ βάσει της συμφωνίας με το κουαρτέτο, το 2017 θα κοπούν 125 εκατ. ευρώ επιπλέον από την Υγεία και σωρευτικά 188 εκατ. μέχρι και το 2018. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση της υγείας με μείωση των δαπανών για αυτήν; Η απάντηση είναι στο «νοικοκύρεμα» που επιχειρείται στην Ηγουμενίτσα.Η σύμπτυξη δύο μονάδων που υπολειτουργούν σήμερα σε μία, που αντικειμενικά θα λειτουργήσει χειρότερα.
Ειπώθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με τα προτεινόμενα γιατί αλλιώς ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Μα αν μεταφερθούν οι μονάδες στο κτήριο του «ΤΕΠ», τότε είναι που θα οδηγηθούν οι ασθενείς στους ιδιώτες αφού τα έξοδα μεταφοράς για τους μη έχοντες αυτοκίνητο σε αυτό, θα υπερκαλύπτουν το ποσό μιας ιατρικής επίσκεψης. Πράγμα που σήμερα με τις υπάρχουσες δομές δεν ισχύει.
Ειπώθηκε επίσης ότι είναι ειλημμένη η απόφαση. Τότε γιατί το συζητάμε; Αλλωστε ειλημμένη απόφαση είναι να οδηγούνται φτωχά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση ,με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 8 χρόνια. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε φτάνει με τις ειλημμένες αποφάσεις, δεν πάει άλλο και να οργανώσουμε την λαϊκή μας αντεπίθεση.
Ειπώθηκε επίσης ,πάρτε την ευθύνη γιατί αν δεν λειτουργήσει το ΤΕΠ τότε θα υπάρξει πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε.. Αλήθεια εμείς και οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας φταίμε για τα αδιέξοδα της πολιτικής τους; Μας κάνουν να αισθανόμαστε ευθύνη και ενοχές για τις όποιες υποχρεώσεις του αστικού κράτους, όπως π.χ. και για το δημόσιο χρέος. Αλήθεια και αυτό εμείς το δημιουργήσαμε; Τέτοια διλλήματα δεν πρέπει να περνάνε σε αυτή την αίθουσα, ούτε πλατειά στον λαό.
Γνωρίζεται όλοι ότι το κτήριο που κατασκευάστηκε δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ΤΕΠ, πολύ περισσότερο που στο Νοσοκομείο Φιλιατών λειτουργεί ήδη ΤΕΠ. Ας βρούνε οι αρμόδιοι πως θα αξιοποιηθεί( π.χ. σαν παράρτημα του νοσοκομείου Φιλιατών). Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί ούτε πρέπει να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει σαν τέτοια. Για αυτό η πρόταση της κυβέρνησης πρέπει να απορριφθεί από Δ.Σ..
Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες τόσο στο ΠΕΔΥ όσο και στο Κ.Υ. είναι άσχημες τόσο για τους εργαζόμενους ,όσο και για τους ασθενείς. Οι ελλείψεις είναι τρομερές τόσο σε νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υγειονομικό υλικό. Λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τον αγώνα μας για την βελτίωση τους. Λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τα Σωματεία, τους Μαζικούς Φορείς ,τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να αγωνισθούν.


Ηγουμενίτσα 20/05/20175
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: