Στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση ή άλλης μορφής οικονομική αξιοποίηση παραμένουν σύμφωνα με το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος.
Παρά τις έντονες ενστάσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές εκ των οποίων διατυπώθηκαν και στο πλαίσιο συνεδριάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, οι δανειστές και ειδικότερα η Κομισιόν εμφανίζονται με διαμορφωμένη άποψη για την παραμονή τους στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και κατά της μεταφοράς τους στο υπερταμείο όπως πρότεινε η κυβέρνηση.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η "Καθημερινή" το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιγραφεί ως προαπαιτούμενο γα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την έγκριση των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή τους όπως αυτά περιγράφονται στο Σχέδιο Αξιοποίησης της Περιουσίας του (ADP).
Υπενθυμίζεται πως το ADP, όπως είχε διαμορφωθεί νωρίτερα φέτος και σε γνώση των δανειστών, περιλαμβάνει κατ’ αρχάς την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Η διαδικασία προβλέπεται να ξεκινήσει με την πρόσληψη συμβούλων και να ακολουθήσει η διεθνής πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τα περί ου ο λόγος λιμάνια είναι τα Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου, ανώνυμες εταιρείες οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012.
Η επιμονή των δανειστών για ιδιωτικοποίησή τους ή άλλης μορφής αξιοποίηση (monetization) έχει δύο λόγους: αφενός επιθυμούν να εμπεδώσουν το αίσθημα της συνέχειας και της συνέπειας στις δεσμεύσεις της Αθήνας και του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις και αφετέρου εκτιμούν πως η διαχείρισή τους μέχρι τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και άρα «μοντέλο» για τη λειτουργία ΤΑΙΠΕΔ και υπερταμείου.
Τα κέρδη των δέκα αυτών λιμένων αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο 2015 και 40% το 2014, ενώ κατά τα δύο αυτά χρόνια απέδωσαν μέρισμα στο Δημόσιο που προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επιδόσεις αυτές αποδίδονται στη διαχείριση της «Ομάδα Ποσειδών» που έχει συγκροτήσει το ΤΑΙΠΕΔ και της οποίας επικεφαλής από το 2012 είναι ο Αθανάσιος Λιάγκος, ευρύτερα γνωστός ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.
epiruspost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου