Ο Αντώνης Μπέζας  εφ’ ‘όλης της ύλης

Συνέντευξη στη δημοσιογραφική ομάδα του TV1
Ο πρώην υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Εν λευκώ» στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Γιαννάκη, Σπύρο Θεμελή και Παναγιώτη Μπούρχα.
Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Μπέζα:


Για το κλείσιμο της τεχνικής αξιολόγησης
«Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι πίσω από τον άσπρο καπνό που βγήκε υπάρχει ταυτόχρονα και πολύ γκρίζο. Τρία είναι τα βασικά που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία: Πρώτον, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είχε τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία. Κανείς από τους δανειστές δεν είχε ζητήσει αυτά τα μέτρα πριν από ένα χρόνο.
Δεύτερον, τα μέτρα που φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί και θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα από τη συμπολίτευση είναι οδυνηρά για όλους τους έλληνες, αλλά ακόμη πιο οδυνηρά για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Είναι μέτρα που «σβήνουν» κάθε «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.
Τρίτον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεσμεύει τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση με ένα τέταρτο στην ουσία Μνημόνιο, χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα χειροπιαστό, ούτε για το χρέος, ούτε για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτε για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας
«Με τον τρόπο που έκλεισε η αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι αποτελεί τον βασικό πυλώνα της μνημονιακής πολιτικής. Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει με τον κ. Τσίπρα και αυτός έχει αποφασίσει να μείνει στο Μαξίμου όσο το δυνατόν περισσότερο. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εξουσία είναι αυτοσκοπός, γι’ αυτό δεν πρόκειται να πέσει σαν «σάπιο μήλο» και η ΝΔ έχει πολύ δουλειά μπροστά της.
Να πείσει τον κόσμο ότι πρόκειται για μια ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση. Να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στα πραγματικά του προβλήματα. Να κινητοποιήσει τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής στα μάτια των πολιτών. Να ξεχωρίσει με το ήθος και το ύφος των στελεχών της. Να εμπνεύσει και πάλι τους πολίτες, με ένα νέο όραμα για την μετά το Μνημόνιο εποχή.
Όταν η χώρα κυβερνιέται από τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, πάνω απ’ όλα μπαίνει το συμφέρον της και όχι οι προσωπικές στρατηγικές.
Όλα τα στελέχη της ΝΔ στηρίζουμε και οφείλουμε να στηρίζουμε τις επιλογές του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν υπάρχουν ομάδες και εσωκομματικές τάσεις. Υπάρχουν μόνο τα όργανα της ΝΔ, μέσα στα οποία προφανώς και πρέπει να αναπτύσσεται διάλογος. Όταν όμως στα όργανα παίρνονται αποφάσεις, τα στελέχη πρέπει να τις ακολουθούν».

Για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στην Ηγουμενίτσα
«Μια νέα «θεατρική παράσταση» για επικοινωνιακούς λόγους βρίσκεται σε εξέλιξη σε τοπικό επίπεδο, από αυτές που μας έχει συνηθίσει τελευταία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας. Η 6η ΔΥΠΕ προετοιμάζει τη μεταφορά στο κτίριο του ΤΕΠ, της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ και του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας.
Με τη μεταφορά αυτών των δομών, το ΤΕΠ αλλάζει χαρακτήρα και αποστολή. Από νοσοκομειακή μονάδα μετατρέπεται σε μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κόψουν κορδέλες εγκαινίων, αλλάζουν ένα σχεδιασμό στον οποίο όλοι οι τοπικοί φορείς είχαμε συμφωνήσει στο παρελθόν και τον οποίο είχαμε υλοποιήσει, τόσο ο Αλέκος Παπαδόπουλος από το υπουργείο Υγείας όσο και εγώ στη συνέχεια από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
Η συνένωση των δύο δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας που υπάρχουν στην Ηγουμενίτσα είναι κάτι που πρέπει να γίνει με βάση τη μεταρρύθμιση που είχαμε προωθήσει εγώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης και τη δημιουργία του πρωτοβάθμιου εθνικού δικτύου υγείας, του ΠΕΔΥ.
Η μεταφορά τους όμως στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας δεν δημιουργεί προστιθέμενη αξία όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη Θεσπρωτία και το Δήμο Ηγουμενίτσας.
Το ΤΕΠ σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικά κονδύλια, κατασκευάστηκε και εξοπλίζεται προκειμένου να λειτουργήσει ως παράρτημα του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα. Ως μονάδα δηλαδή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι για να στεγαστούν οι υπάρχουσες πρωτοβάθμιες δομές.
Επιπλέον, το ΤΕΠ, αυτή τη στιγμή, δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στον οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών και η αλλαγή χρήσης του έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ που προβλέπουν ακόμη και ανάκτηση των αντίστοιχων πόρων που έχουν διατεθεί».

Για τη χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας
«Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έχει εξαγγείλει ακόμη και την κατάργηση των Μνημονίων με ένα άρθρο νόμου και αντί αυτού φόρτωσε στη χώρα το τρίτο Μνημόνιο και σε λίγες ημέρες το τέταρτο. Κατήγγειλε την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και πρόσφατα πανηγύριζε για την είσπραξη του τιμήματος της αποκρατικοποίησής τους.
Επειδή έχουμε να κάνουμε με μία αναξιόπιστη κυβέρνηση που κάνει σήμερα εκείνα που κατήγγειλε μέχρι χθες, ενώ δεν κάνει αυτά που μέχρι χθες υπόσχονταν στους πολίτες, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση από ιδιώτες των μεγάλων Λιμανιών της χώρας, όπως της Ηγουμενίτσας.
Να διορθώσει λοιπόν ο κ. Κουρουμπλής το λάθος που έγινε με την ανακλητική απόφαση Δρίτσα (είναι αυτός που δεν θα άφηνε το λιμάνι του Πειραιά να το πάρουν οι Κινέζοι…) και να εξηγήσει με ποια ακριβώς διαδικασία θα επιστραφεί στην τοπική κοινωνία η παραλιακή ζώνη και σε ποιόν φορέα θα επιστραφεί. Ακόμη, να την επιστρέψει άμεσα και ολόκληρη γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και σύντομα θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: