Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017- Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για κείνα που δεν λέγονται
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σας καλεί να λάβετε μέρος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και είναι φέτος αφιερωμένη στη θεματική «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για κείνα που δεν λέγονται», συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει την Πέμπτη, 18 Μαΐου και την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.
Κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, διοργανώνοντας θεματικές ξεναγήσεις, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη διαχρονικότητα της θρησκευτικής ανάγκης που αποτελεί θεμελιώδες κεκτημένο του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε και είναι καθοριστικής σημασίας για τη δυναμική της ανάπτυξής του. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει στην εκπαιδευτική κοινότητα τη μεταβατική περίοδο των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, όταν οι παλιοί θεοί αγωνίζονταν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους, ενώ νέες θρησκείες, ανάμεσά τους και ο χριστιανισμός, επιχειρούσαν να τους εξοβελίσουν, μια και η πίστη στο πατροπαράδοτο θρήσκευμα είχε από καιρό κλονιστεί βαθιά και είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό την παλιά της αίγλη. Ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς ο θρησκευτικός παράγοντας εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να χρησιμοποιείται ως μοχλός πρόκλησης διχασμού και συγκρούσεων αντί να συμβάλλει στην ελεύθερη και ειρηνική συνύπαρξη των κοινωνιών.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πέμπτη - Παρασκευή, 18 - 19 Μαΐου 2017
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
«Από τον Αϊδωνέα στον Αϊ-Δονάτο. Παιχνίδια με τον μύθο. Από τις παλιές λατρείες στον χριστιανισμό: συμβολισμοί, επιβιώσεις, μετασχηματισμοί στις δοξασίες και τις πρακτικές»

ΓΙΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ και Α΄ - Γ΄ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ / απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 26650.21417


Στις 18 Μαΐου 2017 η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.










Δεν υπάρχουν σχόλια: