ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Σχετικά με την παραίτηση της δημ. αρχής Ηγουμενίτσας

Καλωσορίζουμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στη σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της πλέον ανάλγητης Κυβέρνησης για την κοινωνία.
Χαιρετίζουμε τις πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Δήμο Ηγουμενίτσας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα που με αποφασιστικό τρόπο αντιστέκονται στην πολιτική του μνημονίου και στην περαιτέρω αποδυνάμωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης που οδηγείται σε ουσιαστική ανυπαρξία.

Η απόφασή του Δημάρχου και των περισσότερων Δημοτικών Συμβούλων να παραιτηθούν από το αξίωμα στο οποίο οι πολίτες τους ανέδειξαν, παρά τον πομπώδη επικοινωνιακά τρόπο που δημοσιοποιήθηκε, εκφράζει την αντίθεσή τους «στα βάρβαρα και ανάλγητα οριζόντια μέτρα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων που οδηγούν στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, στην διεύρυνση και εκβάθυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης των αδύνατων κοινωνικών ομάδων» (όπως οι ίδιοι αναφέρουν) .
Αρκετά καθυστερημένα και σπασμωδικά έρχεται η αντίδραση του Δήμου προσπαθώντας –κατά την εκτίμησή μας- να καλύψει τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο Δήμος και η αυτοδιοίκηση εφόσον γνωρίζουν ότι οι περικοπές στα οικονομικά τα τελευταία χρόνια έφτασαν το 70%, οι αρμοδιότητες της περικόπτονται συνεχώς, το παρατηρητήριο αυτόματης επιβολής φόρων στους πολίτες καλά κρατεί, οι εργαζόμενοι απολύονται μαζικά και η αυτοδιοίκηση οδηγείται σε αφανισμό.
Η εκ των υστέρων, όμως, επίκληση συμφωνιών στο τελευταίο κατά κοινή ομολογία αποτυχημένο συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι οποίες δήθεν αθετούνται από την νεοφιλελεύθερη δικομματική καταστροφική κυβέρνηση, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Όλοι μας γνωρίζουμε (και πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που επέλεξαν να διοικήσουν τους Δήμους με το κατεξοχήν μνημονιακό εργαλείο που λέγεται «Καλλικράτης»), ότι η Κυβέρνηση τηρεί με ευλάβεια τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές οδηγώντας τη χώρα μας σε κοινωνικό ολοκαύτωμα.
Για τη σταδιακή, λοιπόν, διολίσθηση της Δημοτικής Αρχής σε διεκπεραιωτή των εντολών της κεντρικής εξουσίας η οποία ακυρώνει τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πρωτογενούς θεσμού Δημοκρατίας, ευθύνονται το ίδιο και όσοι ήξεραν αλλά κοντόφθαλμα και καιροσκοπικά επέλεξαν συνειδητά να υπηρετήσουν με αυτόν τον τρόπο, αυτήν την «Αυτοδιοίκηση». Ας αναλάβουν όμως σοβαρά τις ευθύνες τους, ας κάνουν ουσιαστική αυτοκριτική και ας μην προσφεύγουν σε επικοινωνιακά παιγνίδια αποποίησης των ευθυνών τους.

Μετά από αρκετά χρόνια που η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει με τη Δημοτική Αστυνομία στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων η κατάργησή της όπως επίσης και η ευκολία απόλυσης των σχολικών φυλάκων, (προφανώς αυτοί οι εργαζόμενοι για την κυβέρνηση ήταν εξαρχής αχρείαστοι!!)και η διαφαινόμενη κατάργηση των κοινωνικών δομών(βοήθεια στο σπίτι-ΚΑΠΗ- βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες-παιδικοί σταθμοί) και η επικείμενη διάλυση των δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων, πέρα από την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργούν απλώς επιβεβαιώνουν την επιταχυνόμενη απομάκρυνσή μας από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές κοινωνίες όπου οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων έχουν θέση και λόγο ύπαρξης.
Καλούμε την τοπική κοινωνία (που βλέπει με σκεπτικισμό εκείνους που εξέλεξε να την εκπροσωπήσουν να επιχειρούν να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες τους) και τους συλλογικούς φορείς που την εκφράζουν, να δυναμώσουμε ένα αγωνιστικό μέτωπο Αυτοδιοίκησης, κοινωνίας πολιτών και εργαζομένων που θα διαφυλάξει τις εργασιακές κατακτήσεις και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, υπερασπιζόμενο στην ουσία τον πυρήνα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: