Ο φιλελληνισμός από το 1821 μέχρι σήμερα

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες απ’ το 1821 έως σήμερα» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Νικολάου Σκουφά Άρτας και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», από 5 έως 7 Ιουλίου.
Στόχος του συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η συνάντηση ιστορικών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι επιθυμούν να ανακοινώσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς και τα πορίσματά τους σχετικά με το φιλελληνικό κίνημα αλλά και ευρύτερα το διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

«Ένα ενδιαφέρον που φαντάζει εξαιρετικά επίκαιρο τα τελευταία χρόνια αναλογιζόμενοι το δυναμικό κίνημα υπέρ της ελληνικής υπόθεσης που αναπτύχθηκε και εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν ερευνητικές προτάσεις που καλύπτουν τις νοηματοδοτήσεις του όρου «φιλελληνισμός», τις ρίζες, τις επιδράσεις και την εμφάνιση του φαινομένου από την ανακάλυψη της Ελλάδας μέσω των περιηγητών και του ρομαντισμού ώς την ελληνική Επανάσταση, όπως και μελέτες για τις φιλελληνικές εκδηλώσεις από την εποχή συγκρότησης του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Παράλληλα θα εξεταστεί το ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπως αποτυπώθηκε στην τέχνη, καθώς και η διατήρηση και η χρήση του «φιλελληνισμού» στη δημόσια μνήμη και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για το πρώτο από τα τρία συνολικά διεθνή ιστορικά συνέδρια που θα συνδιοργανώσουν ο δήμος Νικ. Σκουφά και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι του 2014 δύο ακόμα συνέδρια με θέματα τη Φιλική Εταιρεία (στο Κομπότι) και τη βία των κατακτητών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (στο Κομμένο).
Το συνέδριο λοιπόν ξεκινά αύριο στις 9.30 το πρωί, με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Νικ. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη και από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: