Ραντεβού στο Ζαγόρι

Μountain race με 1.300 συμμετοχές
Πριν καν ξεκινήσει το Zagori mountain race φέτος, έχει κερδίσει τον αγώνα των συμμετοχών. Σχεδόν 1.300 άνθρωποι είναι έτοιμοι να πάρουν μέρος σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης, χώρια τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στις αντίστοιχες εκδηλώσεις, στις 28 και 29 Ιουλίου. Ο φετινός αγώνας παίρνει και έναν επιπλέον χαρακτήρα, αυτόν της προστασίας του περιβάλλοντος, υπογραμμισμένο όμως φέτος από την προσπάθεια κατά των παρεμβάσεων στον ποταμό Αώο.

Μερικά στοιχεία για τη διοργάνωση, έδωσε εκ των διοργανωτών ο Βασίλης Τζουμάκας: «δεν ξέρουμε πώς να τις… σταματήσουμε φέτος» είπε για τις συμμετοχές, εξηγώντας ότι η διοργάνωση, λόγω της ιδιαιτερότητας του αγώνα σε ορεινές διαβάσεις και μονοπάτια όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, δεν μπορεί να μεταφέρει ή να αυξομειώνει κατά το δοκούν την «επιμελητεία», δηλαδή τα νερά κ.λπ. Σύμφωνα με τον κ. Τζουμάκα, αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτές οι συμμετοχές μόνο στα 10 χλμ. Πρόσθεσε δε ότι η πρόσθετη επιτυχία του αγώνα είναι πως αυτή την περίοδο το Ζαγόρι «αναπνέει» και αναπτύσσεται τουριστικά, σε μια περίοδο που γενικότερα, οι επισκέπτες προτιμάνε τα παραθαλάσσια μέρη. «Γεμίζουν τα χωριά με ανθρώπους που βρίσκονται ήδη εκεί για να δουν τις διαδρομές, να προπονηθούν» τόνισε, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός ότι ο αγώνας, είναι διεθνής με συμμετοχές αθλητών από πολλές χώρες. Στα 25 και τα 50 χιλιόμετρα, οι συμμετοχές έκλεισαν στις 400 περίπου, σε κάθε απόσταση.
Επίσης, στις 31 Αυγούστου θα διοργανωθεί ακόμα ένας αγώνας, αυτός όμως θα είναι για πιο «μυημένους» αφού πρόκειται ουσιαστικά για δρόμο αντοχής, ο οποίος θα ξεκινήσει από τις 5 το πρωί και θα περάσει από οκτώ χωριά της περιοχής, με μόλις δύο σημεία του να είναι προσβάσιμα εκτός μονοπατιού, σε μια απόσταση 25 μιλίων. Στον αγώνα θα πάρουν μέρος 120 αθλητές.
Εκ μέρους του ΑΓΣΙ που έχει αναλάβει τις κατηγορίες των «μικρών» μίλησε ο Γιώργος Αναστασίου. Ο δρόμος περιλαμβάνει δύο διαδρομές: μια 3 χλμ για παιδιά γυμνασίου και άλλη μια 1.000 μέτρων για παιδιά Δ’, Ε’ και Στ’ δημοτικού. Ο κ. Αναστασίου ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τόνισε ότι πρόκειται εκτός όλων των άλλων και για μια «εναλλακτική καλοκαιρινή βόλτα».
Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου Παντελής Κολόκας, έκανε και την… έκπληξη, δείχνοντας το μπλουζάκι «protect Αoos» που θα φοράει στον αγώνα των 10 χλμ όπου θα πάρει μέρος, δίνοντας έτσι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στη συμμετοχή του. «Εκτός από δυσάρεστα, αυτή την εποχή, έχουμε και ευχάριστα, όπως το να συνδιοργανώνουμε και να στηρίζουμε το θεσμό που δημιουργεί το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο ταιριάζει στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Όλα βγαίνουν από τη δουλειά και το μεράκι των ανθρώπων».

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/22337/2013-07-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: