Παραιτήθηκαν από την… παραίτηση

Μια μάλλον μελαγχολική αίσθηση άφησε η χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου. Ο λόγος της… μελαγχολίας, είναι ότι ακόμα και όσοι αιρετοί δείχνουν ακόμα διάθεση να το «παλέψουν», πολύ συχνά ανέφεραν πράγματα, υποχρεώσεις και προθεσμίες που υπό την παρούσα κατάσταση των δήμων, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν.
Από τις πιο ευθείες τοποθετήσεις, ήταν αυτή του δημάρχου Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. «Πρέπει να πούμε επιτέλους τι αυτοδιοίκηση θέλουμε. Εγώ δεν έχω πρόταση και γι αυτό φεύγω» τόνισε, αφού πρώτα τόνισε ότι «εκλεγήκαμε σε άλλη χώρα και σε άλλη βρισκόμαστε τώρα».
Η ΠΕΔ συνεδρίασε προκειμένου να πάρει κάποια απόφαση ενόψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και υπό το «βάρος» του πολυνομοσχεδίου, των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων και του οικονομικού ελέγχου στους δήμους. Φαίνεται πάντως ότι η ΠΕΔ Ηπείρου πήρε αποστάσεις από τη μέχρι τώρα τακτική της ΚΕΔΕ, καθώς οι τοποθετήσεις των μελών της έδειξαν ότι θεωρούν «άσκοπη» την αναστολή λειτουργίας των δήμων, αλλά και άκαιρη την παραίτησή τους. Κάπως έτσι, από πλευράς Ηπείρου τουλάχιστον, η απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ για απολύσεις δημάρχων στη διάθεση του προεδρείου της, αποδυναμώνεται. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις της δημάρχου Σταυρούλας Μπραΐμη-Μπότση, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι «βγαίνουν χαμένοι οι πολίτες, όχι οι υπουργοί και η τρόικα» και του ομολόγου της στο δήμο Ν. Σκουφά Στάθη Γιαννούλη, ο οποίος χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών (με τους δήμους ανοιχτούς) «ηλίθια πράγματα». Ο πρόεδρός της και δήμαρχος Άρτας Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος τάχθηκε κατά της παραίτησης δημάρχων, τόνισε ότι η συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαθεσιμότητα, είναι «ετεροβαρής».
Ανατροπή πολιτικών
Τελικά, η ΠΕΔ σηλώνει την αντίθεσή της στο πολυνομοσχέδιο και συμπληρώνει ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να συντονιστεί για να ανατραπούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Αποφάσισε μεταξύ άλλων «συμπόρευση με την κοινωνία στη μεγιστοποίηση των αντιδράσεων», για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στο πιο ενδιαφέρον της σημείο, η απόφαση λέει ότι ΚΕΔΕ πρέπει να εκπονήσει η ίδια «μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το ρόλο, τη δομή και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης».Σε αυτό το κλίμα, ήταν η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Ιωαννιτών, Θανάση Μανταλόβα. Είπε μεταξύ άλλων ότι «κανείς δήμος δεν μπορεί να κάνει προσχέδιο προϋπολογισμού σε δύο-τρεις μέρες», αναφερόμενος στις προθεσμίες που «τρέχουν» για να κατατεθούν προσχέδια στο οικονομικό παρατηρητήριο των δήμων. Οι υπό επιτήρηση δήμοι θα αποκτήσουν δικαίωμα να ψηφίσουν προϋπολογισμούς, μόνο αν εγκριθούν τα προσχέδια από το παρατηρητήριο. Ο κ. Μανταλόβας στον αντίποδά όμως τόνισε ότι «αν παραιτηθούμε εμείς, τι θα γίνει μετά;» και πρόσθεσε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αντιπροτείνει ένα σχέδιο νόμου, σε αυτά που της ζητάνε».
Οι υπέρ παραίτησης
Δεν ήταν λίγες οι φορές που συνάδελφοί του, όπως ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης αντέλεξαν ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα έρθουν τα χρήματα των προϋπολογισμών γιατί και αυτά «δεν φτάνουν», όπως είπε. Ο κ. Κατσανάκης που μειοψήφισε, καθώς πρότεινε την παραίτηση των δημάρχων μαζί με το δήμαρχο Πάργας Θανάση Λιόλιο και το δημοτικό σύμβουλο Πρέβεζας Δημήτρη Κατσιπανέλη, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση, αλλά ετεροδιοίκηση», υπό την έννοια ότι όλο και λιγότερο αποφασίσουν οι δήμοι για τη «μοίρα» τους.
Η «αντίπερα» πολιτική όχθη με πρόταση του κ. Γιαννούλη τάχθηκε υπέρ του επ’ αόριστου κλεισίματος των δήμων, ώσπου να αποδοθεί σε αυτούς το ελάχιστο λειτουργικό κόστος. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Άρτας Αλέξανδρος Μάνος, πρότεινε «αυτοκάθαρση» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπενθυμίζεται ότι ήδη, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος έχει παραιτηθεί από τη θέση του.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/22377/2013-07-23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: