Δώρης Δήμας: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν παραιτείται από τον αγώνα

Τα μέτρα του πολυνομοσχέδιου δεν αφήνουν κανέναν απ’ έξω, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και σε Δημόσιο και σε Ιδιωτικό τομέα. Με το πολυνομοσχέδιο καταργούν τον κατώτερο μισθό, την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πετσοκόβουν τις όποιες παροχές έχουν απομείνει στον ΕΟΠΥΥ, φορολογούν άγρια ακόμα και τους άνεργους, την στιγμή που προσφέρουν τεράστιες και προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Απολύουν εργαζόμενους στους ΟΤΑ, εκπαιδευτικούς, πετούν έξω από τα σχολεία και τη μορφωτική διαδικασία πάνω από 20 χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ, στην πλειοψηφία τους παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Αποτελούν ένα νέο πλήγμα για τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση. Νέο πλήγμα δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που είναι χρήστες των υπηρεσιών του Δήμου.
Επομένως το ζήτημα δεν είναι η αναστολή ενός άρθρου, ενός κομματιού αλλά συνολικά του πολυνομοσχεδίου.
Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, χρειάζεται συντονισμός και κλιμάκωση της λαϊκής αντεπίθεσης.
Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο τώρα, αυτό είναι η λύση.
Και γι’ αυτή τη λύση χρειάζεται οργανωμένη, συντονισμένη πάλη και όχι τουφεκιές στον αέρα. Χρειάζεται οργανωμένη, συντονισμένη πάλη από τους εργαζόμενους στους δήμους, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ κατ’ εντολή της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν συμφωνούμε ότι τα πράγματα μπορούν να λυθούν με προτάσεις που αφορούν στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου.
Δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση γιατί το μοναδικό κριτήριο της αξιολόγησης είναι ότι μέχρι το 2014, στο τέλος της χρονιάς, πρέπει να έχουν απολυθεί 15.000 εργαζόμενοι. Επομένως καμιά αξιολόγηση τώρα, καμιά κινητικότητα, καμιά διαθεσιμότητα, γιατί οδηγούν στις απολύσεις.
Αυτή ήταν η καθαρή τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που κατατέθηκε προς ψήφιση στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας στις 11/07/2013.
Η πλειοψηφία όμως του Δ.Σ. μετά από εισήγηση του Δημάρχου αποφάσισε την παραίτηση τόσο του Δημάρχου όσο και των Δημοτικών Συμβούλων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επερχόμενες απολύσεις στον Δήμο.
Αυτή η πλειοψηφία του Δ.Σ., προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ., επί τρία χρόνια πειθάρχησε αδιαμαρτύρητα στις επιταγές των μνημονίων για τον Δήμο, εφάρμοσε ευλαβικά τον αντιλαϊκό «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που θέλει τον Δήμο τοποτηρητή της κεντρικής εξουσίας, και πήρε μια σειρά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αφού ψήφισαν τους «ισοσκελισμένους» προϋπολογισμούς με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, αφού δεν διεκδίκησαν ποτέ και τίποτα από τις κυβερνήσεις, αφού πρωτοστάτησαν στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων ( κοινωνική εργασία, 2-μηνα κλπ), αφού ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, αφού ψήφισαν αυξήσεις στο νερό μέχρι 35% κλπ, υπέβαλαν γραπτά τις παραιτήσεις τους.
Για να λέμε τα πράγματα καθαρά και με το όνομά τους! Δεν μπορεί να λέμε «καμιά απόλυση», να κλαίμε και να οδυρόμαστε υπέρ των εργαζομένων και την ίδια στιγμή να υποστηρίζουμε την πολιτική που τους πετάει στο δρόμο.
Αν ο Δήμαρχος και οι παραιτηθέντες Δ.Σ. ήθελαν πραγματικά να προβάλλουν αντίσταση έστω και τώρα που «αντιλήφθηκαν» τα αδιέξοδα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ,θα έπρεπε να βγουν και να την καταγγείλουν και να ενώσουν την φωνή τους με την φωνή του αγωνιζόμενου εργατικού λαϊκού κινήματος. Θα έπρεπε να παραμείνουν στις θέσεις τους και να αντιπαλέψουν μέσα από το Δ.Σ αυτήν την βάρβαρη πολιτική, πολύ περισσότερο που αυτή την εποχή σχεδιάζεται να μπουν οι Δήμοι υπό την εποπτεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου που σημαίνει νέο χαράτσωμα στους δημότες.
Αν θα έπρεπε να παραιτηθούν από κάπου τότε θα έπρεπε να το κάνουν από τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ των οποίων είναι μέλη και στελέχη, και με στήριξη των οποίων εκλέχτηκαν. Δεν γίνεται από την μια να στηρίζουν τα κόμματα που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα κατ’ εντολή των μονοπωλίων, και από την άλλη να διαμαρτύρονται για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Είναι σαν καταδικάζει κάποιος το έγκλημα αλλά να στηρίζει τον εγκληματία.
Η παραίτηση για τους κομμουνιστές είναι άγνωστη λέξη. Ξέρουμε καλά τον αντίπαλο, γνωρίζουμε τις δυσκολίες του αγώνα , τις θυσίες που απαιτούνται αλλά ποτέ δεν «το βάζουμε κάτω», ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίσει να αγωνίζεται και μέσα και έξω από το Δ.Σ. ενάντια σε αυτή την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ όπως είναι διατυπωμένο στην προεκλογική μας Διακήρυξη:
«Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θα αποκαλύπτει, θα διεκδικεί μέσα και έξω από το Δημοτικό συμβούλιο. Θα δυσκολεύει τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Θα είναι μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ στην καθημερινή οργάνωση της λαϊκής πάλης.»
Θα στηρίζουμε κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Γιατί κατά τη γνώμη μας για να έχει αποτελεσματικότητα ο αγώνας, για να ανακοπούν τα μέτρα, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής, πρέπει να συγκρουστούμε με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα.
Υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων! Μπορούμε να δώσουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα, συνολικά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για ανακοπή των μέτρων σήμερα, για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ζωή τους.

Ηγουμενίτσα 14/07/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια: