Ενενήντα χρόνια ιστορίας σε δύο λεπτά για τα γενέθλια του Time

Ενενήντα χρόνια κυκλοφορίας συμπλήρωσε την Κυριακή το φημισμένο περιοδικό Time που βγήκε για πρώτη φορά στα περίπτερα των Ηνωμένων Πολιτειών την 3η Μαρτίου 1923.
Το εμβληματικό περιοδικό που κατέγραψε με σπάνια ακεραιότητα την Ιστορία επί εννέα δεκαετίες γιορτάζει αυτά τα γενέθλια μέσα από ένα επετειακό βίντεο, στο οποίο διηγείται τα 90 χρόνια σε 120 δευτερόλεπτα.

Τα εξώφυλλά του, που από το 1928 απέκτησαν και διατηρούν ως σήμερα ένα χαρακτηριστικό κόκκινο πλαίσιο, αποτύπωσαν την αμερικανική και την παγκόσμια ιστορία, συχνά με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο.

Ιστορικό είναι αυτό του 1945 με το κόκκινο Χ που διαγράφει το πρόσωπα του Χίτλερ, μετά την συνθηκολόγηση της Γερμανίας και λίγους μήνες αργότερα το μαύρο Χ που διέγραφε την ιαπωνική σημαία.

Πολυσυζητημένο και το εξώφυλλο του 1966 που ρωτούσε με κόκκινα γράμματα σε μαύρο φόντο «είναι ο Θεός νεκρός;», μια καλλιτεχνική έμπνευση της τελευταίας στιγμής που εξόργισε την Εκκλησία και πολλούς αναγνώστες.

Σημαντικός στο παρελθόν αλλά όχι ιδιαίτερα και σήμερα ο θεσμός του Άνδρα της Χρονιάς (και αργότερα του Προσώπου της Χρονιάς).

Σήμερα το Time είναι στο κέντρο ενός μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος και έχει επεκταθεί από νωρίς και με επιτυχία στο Internet. Πρόσφατα δε είδε έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές του, το Newsweek, να υποκύπτει στην νέα μιντιακή εποχή και να κλείνει.

«Ευχαριστούμε που γιορτάζετε μαζί μας. Δεν θα ήμασταν εδώ χωρίς σας» λέει το Time στους αναγνώστες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: