Καθυστερήσεις κι ανησυχία για τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη των έργων στο λιμάνι Ηγουμενίτσας εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1. Ο κ. Πιτούλης τόνισε ότι οι εργασίες στη δεύτερη φάση, οι οποίες είχαν διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι αμφίβολο αν μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως προβλέπεται, απορροφηθεί το σύνολο των χρημάτων.

Την ίδια ώρα και παρότι λύθηκαν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με τη μελέτη, η τρίτη φάση μένει στα χαρτιά. Η ανάδοχος εταιρία δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες ενώ είναι έντονη η φημολογία για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογο η ανησυχία να είναι έκδηλη. Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στα έργα αυτά είναι να καθυστερεί το γενικότερο επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης του λιμανιού.

Ανάδοχος για τα έργα Β' φάσης είναι η εταιρεία ΕΛΤΕΡ και τα έργα μετά από μία τρικυμία 2 ετών δείχνουν να προχωρούν έστω και με δυσκολία. Το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα δείχνει ημερομηνία ολοκλήρωσης τα τέλη του φετινού έτους. Το αντικείμενο που έχει εκτελεστεί ως σήμερα φτάνει στο 80% παρά το γεγονός ότι το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008. Αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 30.480.798 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

Για τα έργα Γ' φάσης ανάδοχος εταιρεία είναι η ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ η οποία και αυτή με τη σειρά της έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά προς το παρόν είναι αφανή σε αυτό το πεδίο λόγω της ύπαρξης των έργων Β'φάσης. Η εργολαβία της Γ1' Φάσης εξαρτάται απόλυτα από την εξέλιξη της εργολαβίας της Β' Φάσης καθώς το ένα έργο είναι συνέχεια του προηγούμενου και δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 110.000.000 ευρώ ενώ η έκπτωση που δόθηκε φτάνει το 47%. Το χρονοδιάγραμμα των έργων της Γ1' φάσης είναι 54 μήνες με την σύμβαση να έχει υπογραφεί στις 8 Αυγούστου 2011 αλλά στην πραγματικότητα 1,5 χρόνο μετά είμαστε σε νηπιακό στάδιο προς το παρόν.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η ολοκλήρωση του έργου για τον Φεβρουάριο του 2016 δεν θεωρείται ρεαλιστική. Αυτό το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: