Αγροτική πολιτική με βάση τα χαρακτηριστικά της Ηπείρου…

Τι είπε στη Βουλή ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης
Ως βάση ανάπτυξης διαλόγου για την αγροτική και κτηνοτροφική πολιτική της Κυβέρνησης στην Ήπειρο, μπορούν να θεωρηθούν οι προτάσεις που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Οι προτάσεις του Αλέκου Καχριμάνη αφορούν τομείς, στους οποίους μπορούν να υπάρξουν αλλαγές, με δεδομένες βέβαια τις οικονομικές συνθήκες της χώρας. Όπως ανέφερε, για τη νέα προγραμματική περίοδο η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι η επιλογή της υποβολής 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων με τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, και αν χρειάζεται να υπάρχει ένα κεντρικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι προτάσεις…
Μεταξύ άλλων, πρότεινε να ενισχυθούν, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καινοτόμες πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης των αποβλήτων που εντοπίζονται σε ελαιοτριβεία, τυροκομεία και τυποποιητήρια. Για την προστασία της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π., να εφαρμόζονται πιστά οι ισχύουσες διατάξεις και ιδιαίτερα αυτής που αναφέρεται στην ωρίμανσή της σε ξύλινα βαρέλια, να καθιερωθεί ειδική ταυτότητα για τα ελευθέρας βοσκής ζώα, να δοθούν δικαιώματα σε αγρότες κάτω των 35 ετών κ.α.
Τέλος, για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», σημείωσε ότι μετά τη θέση που είχαν διατυπώσει οι παραγωγοί και οι ενώσεις, δεν προχώρησε η πρόταση για δημιουργία εταιρίας λαϊκής βάσης. «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση. Ξέρετε πότε θα πετύχεις; Όταν δημιουργήσει άλλες 150 νέες κτηνοτροφικές μονάδες που να παράγουν γάλα» είπε.

Παρέμβαση Μαντά…
Στην ίδια Επιτροπή της Βουλής μίλησε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση του αριθμού όσων ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή στην περιοχή μας. «Η μείωση των κτηνοτρόφων κάνει την παραγωγή του γάλατος να υπολείπεται και από τις δυνατότητες που έχει η ιδιωτικοποιημένη «Δωδώνη». Επίσης, έχουμε μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω και της αύξησης του κόστους παραγωγής, του ζητήματος των ζωοτροφών, αλλά και πολλών άλλων πραγμάτων» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαντάς.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/17671

Δεν υπάρχουν σχόλια: