Ασφυκτικός πλέον ο έλεγχος στις οικονομικές κινήσεις των Δήμων

Στο «μικροσκόπιο» οι συμβάσεις από 1000 ευρώ και άνω!..
Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια κωλυσιεργίας ή και αδιαφορίας, όμως επιτέλους ο ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά και στις συμβάσεις των Δήμων θα είναι πλέον γεγονός από τις 2 Μαΐου.
Πρόκειται, ουσιαστικά για υποχρεωτική καταχώριση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων των στοιχείων που αφορούν σε δημόσιες συμβάσεις, με στόχο να υπάρχει διαφάνεια σε κάθε κίνηση των ΟΤΑ.
Με εγκύκλιό του, που κοινοποιεί στην ΚΕΔΕ και αυτή με τη σειρά της στους Δήμους της χώρας, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός σημειώνει πως στο Μητρώο, καταχωρίζονται τα στοιχεία που αφορούν δημόσιες συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται γραπτώς, με ηλεκτρονικό τρόπο ή προφορικά, μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα και τρίτων, με αντικείμενο την εκτέλεση έργων, την προμήθεια αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως διαδικασίας ανάθεσης, με προϋπολογισμό ύψους ίσου ή μεγαλύτερου των 1.000 ευρώ!

Πρακτικά δηλαδή το Κράτος θα μπορεί να ελέγξει κάθε κίνηση των Δήμων, πολλοί εκ των οποίων στο παρελθόν (μεταξύ αυτών και στην Ήπειρο), έχουν υποπέσει σε παραπτώματα με κατατμήσεις έργων και απευθείας αναθέσεις σε «ημέτερους». Και βέβαια, με αυτού του είδους το Παρατηρητήριο, θα μπορούν να βρίσκονται και πιο εύκολα «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά των ΟΤΑ, όπως αυτή που υπήρξε στο Δήμο Ιωαννιτών και λέγεται ότι αγγίζει το 1 εκ. ευρώ.

Τι καταχωρίζεται
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα προς καταχώριση στοιχεία στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων είναι τα πρωτογενή αιτήματα, τα εγκεκριμένα αιτήματα, οι διακηρύξεις ή προσκλήσεις, οι συμβάσεις, οι εντολές πληρωμής, και οι εντολές για ενταλματοποίηση. «Η καταχώριση των ως άνω στοιχείων στο Μητρώο αποτελεί στοιχείο της κανονικότητας της δαπάνης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.
Ακόμη, ο Γ.Γ. Εμπορίου ζητεί από τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες διενέργειας δημόσιων συμβάσεων προμήθειας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και εκτέλεσης δημόσιων έργων και οι οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα πιστοποιημένους χρήστες στο Μητρώο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταχώριση στοιχείων, να μεριμνήσουν άμεσα για τον ορισμό τους.
Σύμφωνα με την aftodioi¬kisi.gr εκτός των ΟΤΑ, για τα υπουργεία και τους υπόλοιπους υπόχρεους φορείς η διαδικασία καταχώρισης των στοιχείων δημοσίων συμβάσεων ξεκίνησε από τις 4 Φεβρουαρίου.

Οι ρυθμίσεις…
Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης είχε απευθυνθεί στον Υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, μετά και τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη διάρκεια των έλεγχων που διενήργησαν στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και ιδιαίτερα στις αποφάσεις κατανομής της ΣΑΤΑ, όπου παρατήρησαν ότι πλήθος έργων που συμπεριλαμβάνονται, έχουν προϋπολογισμούς έως 7.200 ευρώ.
Τα έργα αυτά είναι διάσπαρτα σε τοπικές ενότητες, αφορούν ίδιο φυσικό αντικείμενο, μπορούν να γίνουν χωρίς μελέτη, να δοθούν σε εργολάβο με απευθείας ανάθεση και εν τέλει να παραληφθούν από επιτροπή Δημοτικών Συμβούλων.

Οι προτάσεις…
Ο κ. Θεοδωρίδης είχε αναφέρει πως «το καθεστώς αυτό συντηρεί την αδιαφάνεια, υποκρύπτει «νομιμοφανείς» κατατμήσεις έργων τα οποία ανατίθενται στην πλειοψηφία τους χωρίς έκπτωση, με αποτέλεσμα την απώλεια οικονομικών πόρων για το δημόσιο και εν τέλει οδηγεί σε κακής ποιότητας έργα λόγω έλλειψης μελέτης και παραλαβής από τεχνικούς».
Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματεάς είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, οι απευθείας αναθέσεις έργων με προϋπολογισμό μικρότερο ή ίσο με 8.000 ευρώ, να μην μπορούν να υπερβούν συνολικά το 10% της ΣΑΤΑ που δικαιούται κάθε ΟΤΑ και όλα τα υπόλοιπα έργα ανεξαρτήτως προϋπολογισμού να γίνονται με διαγωνισμούς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/33/17749

Δεν υπάρχουν σχόλια: