Δήλωση Γιάννη Παπαδημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

Η ένδεια του κ. Δένδια και η ευθύνη του κ. Καχριμάνη
Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια στην Ηγουμενίτσα υπήρξε αποκαλυπτική για την ένδεια της πολιτικής του : ένδεια επιχειρηματολογίας, ένδεια ανθρωπιάς, ένδεια δημοκρατίας. Ο κ. Υπουργός, αντί να απαντήσει στα αυτονόητα προβλήματα ευθύνης του, όπως οι απερίγραπτες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια του λιμανιού, οι οποίες έχουν κριθεί νόμιμος λόγος απόδρασης ακόμη και από δικαστικές αποφάσεις, επιδόθηκε σε φτηνή δημαγωγία και σε επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν θέλει να διώξει τους Έλληνες και να φέρει στη θέση τους μετανάστες.

Σχετικά με την επίσημη εξαγγελία του κ. Δένδια για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην Κακαβιά, ας παραμερίσουμε προς στιγμή τον υποτιμητικό τρόπο, με τον οποίο επιλέγει να πληροφορήσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες του Πωγωνίου (σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στην Ηγουμενίτσα !), και μάλιστα ψευδόμενος ότι δήθεν δεν έχουν εκδηλωθεί τοπικές αντιδράσεις. Ας εστιάσουμε στον χαρακτήρα του κέντρου, που, αν και ο κ. Υπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει «προαναχωρησιακό», σύντομης δηλαδή παραμονής, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι συνδέεται άμεσα με τον στόχο της καθιέρωσης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στο Πωγώνι. Είναι ρητή η διάταξη του νόμου (ν. 3907/2011, άρθρο 37 παρ. 5), που καθιερώνει την απασχόληση μεταναστών υπό απέλαση ως μισθωτών σε συγκεκριμένες περιοχές, οριζόμενες με Προεδρικό Διάταγμα, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αξιοπρεπής διαβίωσή τους με βάση τους διατιθέμενους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια πόρους.
Οι κάτοικοι του Πωγωνίου και όλης της Ηπείρου πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική των στρατοπέδων κράτησης και του δουλεμπορίου σε βάρος των μεταναστών, που προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν έχει την παραμικρή σχέση ούτε με απασχόληση ούτε με ανάπτυξη και σε τελική ανάλυση στρέφεται εναντίον και των ίδιων.
Εάν όμως η πολιτική και το ύφος του κ. Δένδια έχουν λίγο - πολύ αναδειχθεί, αντίθετα η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου παραμένει στο ημίφως. Είναι ανησυχητικό ότι ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Περιφερειάρχη για τη στήριξη της πολιτικής του ενώ ο τελευταίος έχει επιδείξει την ίδια προθυμία και υπέρ της ΕΟΖ Πωγωνίου. Η παράταξή μας καλεί τον κ. Καχριμάνη να αναλάβει τις ευθύνες του και να μη συνδέσει το όνομά του με μία εξέλιξη αρνητική και επικίνδυνη και για την Ήπειρο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Περιφερειακός Σύμβουλος
5-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: