Αντ. Μπέζας προς Γερμανούς Βουλευτές: "Αλλαγές για να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη

Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να ενισχυθούν"

Διακομματική αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Αντώνη Μπέζα, συναντήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου με διακομματική αντιπροσωπεία μελών της αντίστοιχης Επιτροπής Οικονομικών του Γερμανικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρό της κ. Wolfgang Tiefensee. Η γερμανική Αντιπροσωπεία στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα συναντήθηκε επίσης με τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς επίσης και με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αντικείμενο της συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο της βελτίωσης των κοινοβουλευτικών σχέσεων Ελλάδας- Γερμανίας, ήταν η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
  
« Η Γερμανία θεωρεί την ευρωπαϊκή κρίση ως κρίση χρέους, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την τήρηση ενός αυστηρού δημοσιονομικού συμφώνου. Η δημοσιονομική προσαρμογή όμως που επιχειρήθηκε στην πατρίδα μας τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η πιο απότομη και η πιο σκληρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και προκάλεσε ύφεση που ήταν τελικά μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Οι έλληνες έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες, που για την περίοδο 2010-2012 έφθασαν αθροιστικά τα 49 δις ευρώ. Μαζί με τα μέτρα των ετών 2013-2014, θα διαμορφωθούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ σε μια πενταετία.
Η πρωτοφανής σε διάρκεια και ένταση αυτή ύφεση, έχει προκαλέσει αισθητή πτώση της απασχόλησης και έκρηξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, 25% περίπου κατά μέσο όρο το 2012, ενώ το 2013 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος. Παράλληλα, μειώνεται το βιοτικό επίπεδο, συρρικνώνεται η αποταμίευση, απαξιώνεται το ανθρώπινο δυναμικό, αποθαρρύνονται επενδυτικές πρωτοβουλίες και δυσχεραίνεται η δημοσιονομική προσαρμογή τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων- ύφεσης».


«H βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με απόλυτη συνέπεια στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Με βάση όμως την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία, υπάρχουν μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν.

Η αποδοχή των στόχων και των χρονικών περιορισμών του προγράμματος προσαρμογής, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εντοπίζουμε τα τυχόν λάθη που υπάρχουν. Μπορούν και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε όσα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν. Αλλαγές, και για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και για να αποκλεισθεί ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη και σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής.
Η υπέρμετρη για παράδειγμα αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οδήγησε σε μείωση των φορολογικών εσόδων και προκάλεσε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις. Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να ζητείται μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα μισθολογικού κόστους, όταν υπάρχει και η ανταγωνιστικότητα του φορολογικού κόστους. Ο ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό, δεν μπορεί να διατηρείται σε τόσο υψηλά επίπεδα (23%), σε μια χώρα που η τουριστική βιομηχανία αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα».

«Το ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης, για να ενισχυθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, προωθεί τη δημιουργία ενός «Ταμείου για την Ανάπτυξη», για το οποίο η γερμανική πλευρά παρέχει τεχνογνωσία. Θα ήθελα να σας επισημάνω, ότι η κεφαλαιακή συμμετοχή της γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW στο «Ταμείο για την Ανάπτυξη» θα έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής αλλά γιατί κυρίως θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα, ουσιαστικής στήριξης της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι υπάρχει θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, η Ελλάδα λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, θα πρέπει να αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό εγκατάστασης επιχειρήσεων και η γερμανική επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια: