Η Τράπεζα Ηπείρου κερδίζει το στοίχημα

Μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος της ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, το Σάββατο 21 Απριλίου 2012, με αφορμή το «2012 International Year of Cooperative».
Καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κατά πολύ την επιχειρηματική ζωή του τόπου, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται πρακτικές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.


Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης με τίτλο «Στρατηγικές Παράμετροι Διαρκώς Επιτυχημένων Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» κ. Δ. Μπουραντά, (Καθηγητής Μάνατζμεντ - Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη - Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο οποίος προσέφερε εξειδικευμένη ενημέρωση για το ποιες είναι οι ειδικές παράμετροι που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να καταστούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βιώσιμες, παραγωγικές και ανταγωνιστικές.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων; Τι ρόλο παίζουν τα δεδομένα του περιβάλλοντος; Ποιες είναι οι μεταβλητές της ανταγωνιστικότητας; Σε τι ωφελεί η συνέργεια; Ποιοι είναι οι θεμελιώδεις πυλώνες και οι στρατηγικές παράμετροι για μία επιτυχημένη συνεταιριστική επιχείρηση; Ποιος ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού και των συστημάτων διοίκησης; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 200 παρευρισκόμενοι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς της πόλης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Πότσης Οδυσσέας, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας δήλωσε τα εξής: «H απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου για την Τράπεζα φαίνεται εμπράκτως και όχι φραστικά. Όσον αφορά στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, προσωπικά, όχι μόνο μετείχα, αλλά είμαι και εκ των ιδρυτικών μελών της Τράπεζας». Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Φίλιος Φίλιππας που δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό συνενώνοντας τις δυνάμεις μας και η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια και οι Συνεταιρισμοί να ενισχύσουμε την Τράπεζα Ηπείρου, διότι με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε το τεράστιο εργατικό δυναμικό των αυτοαπασχολούμενων. Ο Δήμος είναι σε συζήτηση με τη Διοίκηση της Τράπεζας και θέλουμε αυτή η συνεργασία να ευοδωθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε αλλά και θέλουμε σαν Δήμος να σταθούμε καλύτερα οικονομικά αλλά και η Τράπεζα να έχει το όφελός της». Στην ημερίδα επίσης έδωσε το παρόν ο Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Διοίκησης του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και προϊστάμενος Marketing της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε κ. Μούλιας Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, o οποίος δήλωσε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη του συνόλου της αύξησης του κεφαλαίου έως το τέλος του μήνα, ενώ ο κ. Μήτσης Ιωάννης δήλωσε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ήπειρο και ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι θετική στην απορρόφηση του κεφαλαίου της αύξησης. Με δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές κ. Οικονόμου Αθανάσιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα απέδειξε ότι αντέχει στα δύσκολα. Απέδειξε πως, ό,τι της δίνουμε, το επιστρέφει στην τοπική οικονομία πολλαπλάσιο. Χρειάζεται να στηρίξουμε την Τράπεζα και να βοηθήσουμε όλοι μαζί να διευρυνθεί η συνεταιριστική της βάση και η κεφαλαιακή της επάρκεια. Η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει ανθρώπους που τιμούν την αγωνία και τον αγώνα σας. Γιατί εμείς οι Γιαννιώτες είμαστε αγωνιστές και θα πετύχουμε».
Μήνυμα στήριξης της Τράπεζας Ηπείρου απηύθυνε και ο υποψήφιος Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Παντούλας, ο οποίος έδωσε το παρόν και μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Με την παρουσία μου στις εργασίες της ημερίδας επιθυμώ να διαδηλώσω την υποστήριξή μου στην ιδέα του συνεταιρίζεσθαι και στα επιτυχημένα παραδείγματα στην περιοχή μας, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και οι άλλες μεγάλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Θα είμαι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες που αυτές καταβάλλουν».
Παρών στην ημερίδα ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης Τριαντάφυλλος καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκας Γρηγόριος ο οποίος σε δήλωσή του είπε: «Πιστεύω ότι η ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας θα αυξήσει τη δυνατότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου για να δώσει τη δυνατότητα για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», ενώ o Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Ιωάννου Στράτος δήλωσε: «Εμείς σαν Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζουμε τη λειτουργία της, τη λογική της, τις προσπάθειες που κάνει να στηρίξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ήπειρο και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θεωρούμε ότι είναι ένα κορυφαίο γεγονός που πρέπει να στηριχθεί από όλους τους πολίτες της Ηπείρου». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Παπαβρανούσης Χρήστος ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει βοηθήσει πολύ τον τόπο. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε ενέργεια για την ανάπτυξή της είναι ένα θετικό βήμα για την ανάπτυξη και την προκοπή αυτής της περιοχής», ενώ ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μιχάλης Κασσής σε δήλωσή του ανέφερε: «Στην προσπάθεια που γίνεται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να συμμετέχουμε όλοι οι Ηπειρώτες και από εδώ και απανταχού στην Ελλάδα και γενικότερα στο εξωτερικό, γιατί είναι η τράπεζα που θα δώσει δύναμη στην περιοχή μας». Την ημερίδα παρακολούθησε και ο υποψήφιος βουλευτής κ. Κώστας Τασούλας ο οποίος είπε: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου αποτελεί ένα υπόδειγμα Συνεταιριστικής Τράπεζας, και ένα στοιχείο για το οποίο εμείς οι Ηπειρώτες καμαρώνουμε. Η Αύξηση του Κεφαλαίου που η Τράπεζα Ηπείρου δρομολόγησε, και στην οποία συμμετέχω, είναι μία δυναμική απάντηση στις προκλήσεις των καιρών». Τέλος, ο κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος συμμετέχει συμβολικά στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας, απέστειλε μήνυμα στο οποίο αναφέρει ότι η Τράπεζα Ηπείρου είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα εφαρμογής στην πράξη της συνεταιριστικής ιδέας και ότι στη δύσκολη εποχή που διανύουμε θα πρέπει να στηριχθεί, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς στήριξης της τοπικής οικονομίας.
Το παρόν στην ημερίδα έδωσαν υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι συνεταιριστικών επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, πρόεδροι και μέλη των επιμελητηρίων, τραπεζικά και διοικητικά στελέχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: