Ελεύθερη κι ωραία ξανά στη φύση!



Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της νεαρής αρκούδας που βρέθηκε παγιδευμένη σε μία θηλιά από συρματόσκοινο, λίγες δεκάδες μέτρα πιο πάνω από το χωριό Περίβλεπτος το πρωί της Κυριακής από κάποιους χωριανούς που έκαναν τη βόλτα τους και άκουσαν τους περίεργους θορύβους που τούς κίνησαν την περιέργεια.
Η μικρή αρκούδα ηλικίας 3.5 ετών περίπου και βάρους 60 κιλών στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της και με τη φροντίδα που έτυχε από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», επέστρεψε ξανά χθες το πρωί στο φυσικό της περιβάλλον. Η απελευθέρωση του άγριου, αλλά πανέμορφου ζώου που κοσμεί την ηπειρωτική φύση και όχι μόνο έγινε με όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις και τα μέτρα ασφαλείας και για το ζώο, αλλά και για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που παρακολούθησαν την απελευθέρωση, η οποία έγινε 500 μέτρα ψηλότερα από το σημείο όπου βρέθηκε παγιδευμένη.
Η σημασία της απελευθέρωσης και της επιστροφής στη φύση για τη μικρή αρκούδα, ωχριά βέβαια μπροστά στο θλιβερό θέματα της παγίδευσής της σε μία θηλιά με συρματόσχοινο, που κάποιος ανόητος λαθροθήρας είχε τοποθετήσει σε ένα απόκρημνο μονοπάτι, γνωρίζοντας προφανώς, ότι από το σημείο περνούν άγρια ζώα. Το πιθανότερο σύμφωνα με τους ειδικούς και από την Καλλιστώ, αλλά και από το Δασαρχείο και τους θηροφύλακες που βρέθηκαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή, είναι πως ο δράστης έστησε την παγίδα αυτή, πιθανόν και άλλες στην ευρύτερη περιοχή, για να πιάσει αγριογούρουνα, όμως τελικά άτυχη ήταν η μικρή αρκούδα και συνάμα τυχερή μέσα στην ατυχία της, που εντοπίστηκε και της δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.
Μετά από λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας, η μικρή αρκούδα ξεπρόβαλε από το σιδερένιο κλουβί όπου βρισκόταν και μέσα σε ελάχιστο χρόνο εξαφανίστηκε στη δασώδη περιοχή.
Σύμφωνα με τον Θάνο Τράγο, βιολόγο της περιβναλλο9ντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» το ζώο ήταν πολύ τυχερό, γιατί δύσκολα θα άντεχε χωρίς τροφή και νερό για πολύ ακόμη. Σύμφωνα άλλωστε με τα τραύματα που έφερε από το συρματόσκοινο και την προσπάθειά της να λυθεί, φαίνεται ότι βρισκόταν στο σημείο για 4-5 ημέρες και το τραύμα της ήταν αρκετά βαθύ. Έτσι, χρειάστηκε μετά την αναισθητοποίησή της από κτηνίατρο της «Καλλιστώ» να μεταφερθεί σε κτηνιατρείο, όπου οι πληγές της καθαρίστηκαν επιμελώς, έγιναν τα απαιτούμενα ράμματα και αφέθηκε ξανά ελεύθερη.
«Το γεγονός είναι από μόνο του θλιβερό και δείχνει τη βαρβαρότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτήν την πρακτική, πολύ δε περισσότερο που δεν ενδιαφέρθηκαν να δουν τις θηλιές τους και να ελέγξουν εάν κάτι είχε πιαστεί. Έτσι, βασανίστηκε ένα ζώο που θα πέθαινε εάν δεν την εντόπιζαν τυχαία», σημείωσε ο κ. Τράγος, που πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις και τις έρευνες πεδίου, ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην περιοχή βρίσκεται σε καλή κατάσταση και γενικότερα στην Ελλάδα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία και διαφαίνεται μία αυξητική τάση.
Σε εγρήγορση οι υπηρεσίες
Από την στιγμή του εντοπισμού του ζώου στην παγίδα, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της ομοσπονδιακής θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ που ενημέρωσε με τη σειρά της την «Καλλιστώ». Στα περιθώρια συνεργασίας όλων των φορέων και υπηρεσιών αναφέρθηκε ο υπεύθυνος θήρας του Δασαρχείου Μάνθος Παππάς.
«Είναι μία αποτρόπαια πράξη και θα πρέπει να εξάρουμε τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης με τη θηροφυλακή. Το μήνυμα προς τους λαθροθήρες έχει σταλεί κατά καιρούς, όμως φαίνεται, ότι κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται. Απαιτείται παραδειγματική τιμωρία σε τέτοια περιστατικά, γιατί το φαινόμενο έχει λάβει έκταση και έχει να κάνει με την αύξηση του πληθυσμού του αγριογούρουνου», τόνισε ο κ. Παππάς, ενώ ο θηροφύλακας της Ε’ ΚΟΗ Κ. Τσιάμης αναφέρθηκε στο πρωτοφανές, όπως το χαρακτήρισε περιστατικό, για την ευρύτερη περιοχή με τον ασυνείδητο, που λίγο έλειψε να οδηγήσει στο θάνατο ένα μοναδικό είδος της ελληνικής πανίδας.
«Ευτυχώς υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την «Καλλιστώ» που ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και σώθηκε το ζώο. Η συνεργασία μας είναι άριστη και έτσι πρέπει να είναι, γιατί ο στόχος μας είναι κοινός, να προστατεύσουμε την πανίδα της ελληνικής φύσης», τόνισε.
Από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο την Κυριακή, και ο ΓΓ της Ε’ ΚΟΗ Χαράλαμπος Μπρέχας που τόνισε, ότι τέτοια περιστατικά και τέτοιες πρακτικές είναι καταδικαστέες από την κυνηγετική οικογένεια και όχι μόνο και πως η Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει μέχρι το τέλος όσους εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους.
Τέλος, παρών εκ μέρους του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ο περιβαλλοντολόγος Θανάσης Κοράκης, που κάλεσε τους πολίτες που κατοικούν στην ύπαιθρο όταν έρχονται σε οπτική επαφή με τις αρκούδες να μη φοβούνται, αλλά να προσπαθούν να τις απομακρύνουν από τις κατοικημένες περιοχές.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία
http://www.epirusonline.gr/articles/news/eleutere_ki_oraia_xana_ste_puse

Δεν υπάρχουν σχόλια: