Οχτώ έργα από την Ήπειρο διεκδικούν 21 εκατ. ευρώ

Υπόγειος σταθμός στάθμευσης στην Ηγουμενίτσα
Στη μεγάλη περιπέτεια των έργων που δεν θα επιδοτούνται αλλά θα αναζητούν κεφάλαια στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα κεφάλαια που θα πρέπει να επιστρέφουν ως έσοδα όταν θα υλοποιούνται τα έργα, μπαίνουν οι δήμοι που θέλουν να υλοποιήσουν έργα στις πόλεις. Προπομπός αυτής της νέας αντίληψης είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA.
Τα βασικά του στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες στην ενημερωτική συνάντηση εργασίας που έγινε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας στο οποίο παρουσιάστηκε η εμπειρογνωμοσύνη για τη διερεύνηση εφαρμογής δράσεων μέσω του JESSICA στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) Ηπείρου, που συστήθηκε από την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος για την υλοποίηση του προγράμματος.


Την ενημέρωση έκαναν εκπρόσωποι του Τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, της IBG Management και της Grant Thornton.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη: «Το 'νέο' χαρακτηριστικό που εισάγεται με το πρόγραμμα αυτό είναι ότι η χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης γίνεται μέσα από τη «μετατροπή των επιδοτήσεων» σε χρηματοδοτικό μηχανισμό «επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων». Έτσι, εξασφαλίζεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, γιατί δημιουργούνται ισχυρότερα κίνητρα για την υλοποίηση βιώσιμων έργων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία προσπάθεια παρακίνησης του Ιδιωτικού Τομέα να αναζητήσει σε ένα μη επιδοτούμενο πλαίσιο, αλλά με εξασφαλισμένη την αρωγή του Τραπεζικού Τομέα, την εφαρμογή ενός 'επιχειρηματικού οράματος'», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα έργα
Στην ενημερωτική συνάντηση παρουσιάστηκε το έργο «Εμπειρογνωμοσύνη για τη διερεύνηση εφαρμογής δράσεων μέσω του JESSICA στην Περιφέρεια Ηπείρου». Το έργο βασίστηκε στα έργα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Αναγέννησης των Δήμων, τα ΓΠΣ, τα Σχέδια Ρυθμιστικού και άλλες δράσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως οι «δεξαμενές» των έργων που έχουν προταθεί στην Ήπειρο ως σήμερα.
Έγινε μία πρώτη αξιολόγηση βάσει της συμβατότητάς τους με το πλαίσιο, τους σκοπούς και τις ρυθμίσεις του JESSICA, την εφικτότητα υλοποίησης, τη σκοπιμότητα της παρέμβασης, τα αναμενόμενα έσοδα και τη δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών πόρων και διαμορφώθηκαν οι πίνακες κατάταξης των έργων. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα έργα που αξιολογήθηκαν θετικά, κατατάχθηκαν σε τρεις κατηγορίες – «δεξαμενές»: Τη «Δεξαμενή Α: Εντατικής Προετοιμασίας», που αφορά έργα άμεσης ένταξης για χρηματοδότηση, τη «Δεξαμενή Β: Ωρίμανσης», που περιλαμβάνει έργα τα οποία αποτελούν πιθανές μελλοντικές επενδύσεις για χρηματοδότηση, καθώς και τη «Δεξαμενή Γ: Ζύμωσης», που περιέχει κυρίως ιδέες και προθέσεις, παρά έργα.
Στη «Δεξαμενή Α» περιλαμβάνονται τα έργα:
- Θερμαλιστικό Κέντρο Πρέβεζας
- Ανάπλαση διατηρητέου κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου της «Όασης» στα Γιάννενα
- Διαμόρφωση υπαρχόντων κτισμάτων και περιβάλλοντος χώρου στα «Ψαροπλιά» Άρτας για ήπιες εμπορικές χρήσεις
- Θεματικό ψυχαγωγικό πάρκο Περάματος
- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολικές μονάδες και δημόσια κτίρια στα Ιωάννινα
- Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας
- Υπόγειος σταθμός στάθμευσης στην Ηγουμενίτσα
- Τουριστικό περίπτερο Περιάνθης.
Τα έργα αυτά δηλαδή κρίθηκαν ότι μπορούν να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν με το σκεπτικό της απόδοσης. Όμως υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Για παράδειγμα ο δήμος Ιωαννιτών έχει δηλώσει την πρόθεσή του να εντάξει στο ΕΣΠΑ την Όαση ώστε να τύχει μεγάλης επιδότησης και να λειτουργήσει το έργο χωρίς κατ' αρχάς να εμπλέκεται με ιδιώτες επενδυτές. Θα τεθούν δηλαδή διλλήματα στους δημάρχους για το πώς πρέπει να προχωρήσουν με δεδομένο κι ότι σιγά σιγά το ΕΣΠΑ θα κλείνει και δεν θα «χωράει» άλλες προτάσεις.
Λεφτά... υπάρχουν
Από την άλλη το JESSICA έχει πόρους. Την ενημερωτική συνάντηση απασχόλησαν ακριβώς και ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Ηπείρου που θα δημιουργηθεί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Ηπείρου φτάνει τα 21 εκ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του ΠΕΠ στο πρόγραμμα αγγίζει τα 15 εκ. ευρώ. Σκοπός του Ταμείου είναι να χρηματοδοτήσει έργα αστικής ανάπλασης που καθίστανται αρκούντως βιώσιμα μέσω παροχής δανεισμού με ευνοϊκούς όρους.
Η επενδυτική πολιτική με τον καθορισμό των κριτηρίων αξιολόγησης των έργων και τον αρχικό προσδιορισμό των πλέον ώριμων έργων ολοκληρώνεται σταδιακά, και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσίευση της ανοιχτής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση στο JESSICA. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να υποβάλλουν βασικά στοιχεία για τα προτεινόμενα έργα, όπως το επιχειρηματικό σχέδιο, τη διαδικασία ωρίμανσης και το ύψος της χρηματοδότησης. Στη συνέχεια το Ταμείο θα αξιολογήσει τα έργα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα παρακολουθήσει τη διαδικασία ωρίμανσής τους.
Την συνάντηση εργασίας παρακολούθησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικών φορέων της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων Ι. Παπαλέξης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Μ. Πλιάκος, Στ. Παργανάς, κ. Πρ. Χατζηεφραιμίδης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Β. Μασσαλάς, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Γ. Παπαδιώτης, εκπρόσωποι των Δήμων Ηγουμενίτσας και Πωγωνίου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. κ. Γ. Παπαηλίας, καθώς και ο Α' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ι. Μήτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: