Προτάσεις από τον Σταύρο Καλογιάννη για θέματα κτηνοτροφίας και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ: «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις». Στην εισήγησή του ο Σταύρος Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Συζητάμε ένα σ/ν το οποίο επιχειρεί να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών αδειών για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί επιτυχώς στο πρόσφατο παρελθόν. Υπενθυμίζω ότι ως ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαμε προωθήσει μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων. Ενδεικτικά αναφέρω:

• Την έκδοση ΚΥΑ, το 2004, για την δωρεάν έκδοση οικοδομικής άδειας για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις επιφάνειας έως 300 τμ.
• Τη νομοθετική ρύθμιση, το 2005, με την οποία εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση, χωρίς την επιβολή προστίμου, παλιές αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις κτηνο-πτηνοτροφικών μονάδων.
• Το Ν. 3968/2008 για την κτηνοτροφία, με τον οποίο απλοποιήθηκε ουσιαστικά η διαδικασία έκδοσης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνο-τροφικών εγκαταστάσεων και ενισχύθηκε η κτηνοτροφία.
• Υπενθυμίζω επίσης ότι με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που θεσμοθετήσαμε το 2008, δίνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και ειδικότερα της κτηνοτροφίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το σχέδιο νόμου που συζητάμε κινείται στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών χωροθέτησης και έκδοσης αδειών των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικές ρυθμίσεις για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και μάλιστα για όσες βρίσκονται εντός του δικτύου «Natura 2000».

Ειδικότερα, επί ορισμένων άρθρων του σ/ν:
• Στο άρθρο 5 του σ/ν καθορίζονται οι ελάχιστες αποστάσεις για την χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Κατ’ αρχάς οι αποστάσεις δεν μετρώνται ποτέ από τις εγκαταστάσεις, καθώς σ’ ένα κτίριο μπορεί να γίνουν προσθήκες, αλλά από τα όρια των γηπέδων. Πρέπει αυτό να διορθωθεί.
• Εκφράζω σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων ανεξαρτήτως δυναμικότητας στο δίκτυο «Natura 2000» όπως προβλέπεται στο άρθρο 6. Στις περιοχές αυτές ισχύουν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης που καθορίζονται κατόπιν εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών. Οι όροι αυτοί πρέπει να τηρούνται. Υπάρχουν περιοχές απόλυτης προστασίας στο δίκτυο «Natura 2000» και οφείλουμε αυτό να το σεβαστούμε.
• Στο άρθρο 13 γίνεται αναφορά στις εγκαταστάσεις που χωροθετούνται σε δάση και δασικές εκτάσεις. Μεταξύ των εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται και τα μελισσοκομεία. Υπενθυμίζω ότι στο Ν. 3208/2003 προβλέπεται ότι με ΚΥΑ των αρμόδιων Υπουργών, καθορίζονται οι περιοχές τοποθέτησης μελισσοσμηνών, οι αποστάσεις τοποθέτησής τους από εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, με μελισσοκομείο στη Βάλια Κάλντα, ερωτώ γιατί δεν έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία, που αποτελεί πολύ σοβαρή εκκρεμότητα για τον μελισσοκομικό κόσμο.
• Προτείνω η λέξη «μελισσοκομεία» να αφαιρεθεί εντελώς από το άρθρο 13, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε γραφειοκρατική και οικονομική επιβάρυνση του μελισσοκόμου και η αποθάρρυνση της ευεργετικής για το περιβάλλον εγκατάστασης μελισσοκομείου σε τέτοιες περιοχές.
• Στο άρθρο 14 ορίζεται ότι για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί αυθαίρετες, δίνεται τριετής παράταση νομιμοποίησης. Ο Ν. 4014/2011 περί αυθαιρέτων κατασκευών έχει τροποποιηθεί, από τότε που εκδόθηκε, τουλάχιστον 4 φορές. Τώρα τροποποιείται εκ νέου. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν συνεννοούνται επιτέλους τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε όλες οι ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων να περιλαμβάνονται στον ίδιο νόμο;
• Τέλος, επειδή συζητάμε για την κτηνοτροφία, θέλω να αναφερθώ στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Τον Νοέμβριο του 2010 στη συζήτηση Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης είχε δηλώσει ότι: «…η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την πορεία της ΔΩΔΩΝΗΣ. Εμάς η κατεύθυνσή μας είναι να παραμείνει συνεταιριστική η ΔΩΔΩΝΗ».

Από τότε πέρασε 1 ½ χρόνος και εν τω μεταξύ η καταρρέουσα Αγροτική Τράπεζα έχει κινήσει τις διαδικασίες πώλησης της βιομηχανίας. Η πώλησή της προβλέπεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου, το καλοκαίρι του 2011.
Ερωτώ λοιπόν: σήμερα η Κυβέρνηση έχει θέση για τη βιομηχανία, και εάν ναι, ποια είναι αυτή; Θα προχωρήσει ο διαγωνισμός που προωθεί η ΑΤΕ; Υπάρχει περίπτωση να ληφθεί υπ’ όψιν η εναλλακτική πρόταση που έχουν καταθέσει Φορείς της Ηπείρου;
Η ποσότητα του πρόβειου γάλακτος μειώνεται στην Ήπειρο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού «Δήμητρα», η νέα ΚΑΠ είναι προ των πυλών και το μέλλον της κτηνοτροφίας και δη της αιγοπροβατοτροφίας μας είναι αβέβαιο.
Αναμένουμε απαντήσεις από τον Υπουργό επί των θεμάτων αυτών που είναι μείζονος σημασίας στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος».
Στην απάντησή του ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να σημειώσω ότι η Αγροτική Τράπεζα υπάγεται στη διαδικασία του μνημονίου, στη διαδικασία της εξυγίανσης, στη διαδικασία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως συνδυάζεται όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η προσπάθεια εξυγίανσής της συνδέεται και με τη δυνατότητά της να δώσει θετικές απαντήσεις σε αυτό που όλοι αγωνιζόμαστε να κάνουμε. Εγώ ως Υπουργός Γεωργίας θα καταβάλλω μία ύστατη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τη «Δωδώνη», για να μπορέσει να υπάρξει μία θετική εξέλιξη, διαφορετική από αυτή που ίσως προμηνύεται από τις αποφάσεις που παίρνει η Αγροτική Τράπεζα».

Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Καλογιάννη είναι αναρτημένη στο www.stavroskalogiannis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: