Πέθανε ο Γιάννης Μπανιάς, ηπειρώτης πολιτικός της αριστεράς

Πέθανε τα μεσάνυχτα ο Γιάννης Μπανιάς σε ηλικία 73 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» δίνοντας μία άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε το 1939 στους Μελισσουργούς Άρτας. Διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς με την πατρίδα του, αγαπούσε την Ήπειρο και πολύ συχνά περιόδευε στην περιοχή στο πλαίσιο της πολιτικής του δράσης.


Μέλος της αριστεράς από τα νεανικά χρόνια, συμμετείχε από ηγετικές θέσεις στη Νεολαία Λαμπράκη και την προδικτατορική αριστερά, ενώ αγωνίστηκε για την πτώση της χούντας με προσωπικό τίμημα, το οποίο και ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε στον μεταπολιτευτικό πολιτικό βίο στον οποίο και άφησε το στίγμα του.Επέλεξε τη στράτευση στη ανανεωτική αριστερά, αντιπαλεύοντας το σταλινικό μοντέλο και τον δογματισμό. Στο ΚΚΕ Εσωτερικού, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1982 έως το 1988 και μετά τη διάσπαση ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού- Ανανεωτική Αριστερά, το οποίο στη συνέχεια ως Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), αποτέλεσε ιδρυτικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ ως και σήμερα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής επικρατείας το 2007 και ήταν συνεχώς μέλος της ηγεσίας του. Η βασική πολιτική του αρχή ήταν ο ανανεωτικός κομμουνισμός μπορεί να αποτελέσει ιδεολογικό πρόταγμα για την κοινωνία και δούλεψε για την ενότητα όλης της ελληνικής αριστεράς. Μετείχε εξ αρχής στα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην ευρωπαϊκή αριστερά. Τον χαρακτήριζε η σεμνότητα και η ανιδιοτέλεια στην πολιτική του διαδρομή, παρ’ όλο που σε ανύποπτους ακόμα χρόνους είχε τις προτάσεις για καριέρα εξουσίας. Το πολιτικό του μήνυμα στις εκλογές του 2007 και έκτοτε ήταν ότι η αριστερά πρέπει να γειωθεί μέσα στην κοινωνία για να αναπτυχθεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: