Το Φυσικό Αέριο πρέπει να έλθει στην Ήπειρο…

Την πεποίθηση, ότι ο αγωγός Φυσικού Αερίου ITGI, που προβλέπεται να περάσει από την Ήπειρο, είναι έργο που τελικά θα πραγματοποιηθεί εξέφρασε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής Επικοινωνίας και μέλος του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) κ. Βαγγέλης Κοσμάς (φωτό).
Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη απόφαση της εταιρίας BP, που ελέγχει το κοίτασμα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν αρνητική για τον Ελληνο-ιταλικό αγωγό, αφού ο γνωστός πετρελαϊκός κολοσσός αποφάσισε να κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τους αρμόδιους του αγωγού TAP, που περνάει μεν από την Ελλάδα, όμως μέχρι τη Δυτική Μακεδονία και μετά «ανεβαίνει» στην Αλβανία.

Όπως είπε ο κ. Κοσμάς, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να ανησυχεί τη ΔΕΠΑ και βέβαια όλους τους Ηπειρώτες, αφού ο Ελληνο-Ιταλικός αγωγός είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα, ακόμη και αν δεν τελεσφορήσει η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, τα κοιτάσματα που βρέθηκαν πρόσφατα στη Μεσόγειο, κάνουν τους ανθρώπους της ΔΕΠΑ αισιόδοξους, ότι τελικά ο αγωγός, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα κατασκευαστεί.
Οι πιέσεις…
Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι η Ήπειρος πρέπει να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, αφού είναι από τις μόνες περιοχές στην Ευρώπη, που τώρα δεν έχει αυτή τη μορφή ενέργειας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η παρέμβαση των φορέων της περιοχής, κυρίως στην άσκηση πίεσης προς την κεντρική εξουσία. Εξάλλου, είναι γεγονός, ότι τέτοια μεγάλα έργα, είναι υπόθεση όλων και πρέπει να «αγκαλιαστούν» από όλη την κοινωνία.
Να σημειωθεί, ότι στην Ήπειρο όλοι σχεδόν οι φορείς έχουν ταχθεί υπέρ του αγωγού Φυσικού Αερίου (ITGI), ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Κοσμάς (καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ), με το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς τους αρμοδίους, για την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου.

Η συνέντευξη…
Μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις να ήταν αρνητικές για τον αγωγό, όμως η ΔΕΠΑ συνεχίζει τις προσπάθειες…
- Συνεχίζουμε τον αγώνα μας κανονικά και μάλιστα συνεχίζουμε και τα έργα. Ο αγωγός είναι σε προχωρημένο στάδιο και βαίνουν ικανοποιητικά όλες οι μελέτες. Ήδη βρισκόμαστε στο σημείο του διαγωνισμού σωλήνων. Βέβαια, το Σαχ Ντενίζ έχει αποφασίσει να συζητήσει προς το παρόν με τον TAP. Όμως αυτός ο αγωγός είναι σε αρχικό στάδιο ακόμη.

Έφταιξε κάτι που η πρώτη απόφαση ήταν αρνητική;
- Προφανώς πολλά έπαιξαν το ρόλο τους. Ίσως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ή κάτι άλλο. Αυτό που ειπώθηκε είναι, ότι πήραν αυτή την απόφαση για εμπορικούς λόγους. Αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτε όμως.

Η ΔΕΠΑ έχει στραμμένη την προσοχή της και σε άλλα κοιτάσματα;
- Οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου (αναφέρομαι στα κοιτάσματα στη Μεσόγειο), δημιουργούν νέες συνθήκες και δείχνουν, ότι αυτό το αέριο είναι έτοιμο να σταλεί στους καταναλωτές, ίσως και πιο γρήγορα από αυτό του κοιτάσματος στο Αζερμπαϊτζάν!
Αν γίνει κάποιος αγωγός, καταλαβαίνετε, ότι θα είναι ένας που θα «κουμπώνει» με τον ITGI. Όλα αυτά δημιουργούν σε εμάς την πεποίθηση, ότι σε κάθε περίπτωση ο αγωγός αυτός θα προχωρήσει.

Η κοινωνία της Ηπείρου δείχνει πλέον να αποδέχεται την κατασκευή του αγωγού;
- Αυτά τα έργα είναι μακράς πνοής και χρειάζονται χρόνια προσπαθειών. Οι τοπικές κοινωνίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Μπορούν να τα υποστηρίξουν και να πιέσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η Ήπειρος είναι μια περιοχή που πρέπει να πάρει φυσικό αέριο, αφού τώρα δεν έχει πρόσβαση στα δίκτυα. Νομίζω ότι ο ITGI είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο.
Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ μεγάλη η σημασία της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων στο να μεταφέρουν τα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και τα κέντρα των αποφάσεων.

Θεωρείτε, ότι ο αγωγός ITGI παρέχει ασφάλεια;
- Βέβαια, ο αγωγός θα παρέχει ασφάλεια τροφοδοσίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες χώρες, από τις οποίες θα περάσει. Είναι το μοναδικό έργο που μπορεί να διασφαλίσει αυτό το πράγμα. Και αυτό είναι Ευρωπαϊκή κατεύθυνση και βεβαίως προοπτική.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/10793


Δεν υπάρχουν σχόλια: