Πρωτοβουλία υπέρ του φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Το Τεχνικό Επιμελητήριο αναλαμβάνει δράση και υποστηρίζει τον αγωγό ITGI
Βασικός στόχος είναι η έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με τον ελληνο-ιταλικό αγωγό ITGI. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπή του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στις13 Μαρτίου, με θέμα τις «Εξελίξεις στην κατασκευή αγωγού Φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Νέα δεδομένα – επιπτώσεις», συνεδρίαση στην οποία παρέστη και κλιμάκιο της ΔΕΠΑ ΑΕ (που αποτελούνταν από τους κκ Κοσμά, Τυρογιάννη και Ναδάρα_.


Ο σχεδιαζόμενος αγωγός ITGI , στον οποίο μέτοχος στο όλο πρόγραμμα είναι η ΔΕΠΑ ΑΕ, ήταν και είναι για την Ήπειρο η πιο αξιόπιστη προοπτική για την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, γιατί με τον αγωγό αυτόν έχει εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο όταν μάλιστα έχει θεσμοθετηθεί και η ίδρυση ΕΠΑ Ηπείρου, της εταιρίας παροχής. Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής όπως τα συνοψίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης είναι τα εξής:

Ο αγωγός έχει την υποστήριξη των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και Ιταλίας.
Βρίσκεται μέσα στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εναλλακτική τροφοδοσία της Ευρώπης και από άλλες πηγές φυσικού αερίου.

Η ωριμότητα του έργου είναι προχωρημένη.Συνεχίζονται τα απαραίτητα ενδιάμεσα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση – κατασκευή του έργου.

Υπάρχουν κει εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις τροφοδοσίας του αγωγού με φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο, είναι παράγοντας ανάπτυξης της Ηπείρου και ευκαιρία επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα στη δύσκολη εποχή που ζούμε, σημειώνει ο κ. Παπαβρανούσης.

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει δε και πρωτοβουλία προώθησης του έργου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο: Την ανάγκη έλευσης φυσικού αερίου και τις ευκαιρίες ανάπτυξης της Ηπείρου που συνεπάγεται, το ΤΕΕ/ΤΗ θα επιδιώξει να κάνει γνωστές σε όλα τα επίπεδα και της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα απευθυνθεί σε όλους όσους εμπλέκονται στον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες να γίνει κατανοητό ότι η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να απαιτήσουν να γίνει πραγματικότητα το έργο της έλευσης φυσικού αερίου στην Ήπειρο, έργο απαραίτητο και σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, σημειώνεται.

Τα σενάρια
Η τύχη του αγωγού ITGI θα κριθεί το επόμενο διάστημα και όλα είναι ανοιχτά. Αυτή τη στιγμή δεν είναι καν δεδομένο ότι το αζέρικο αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ, θα περάσει στην Ευρώπη από τον Νότιο Διάδρομο. Η κοινοπραξία απέκλεισε σε πρώτη φάση τον αγωγό κι έτσι άφησε περιθώριο στον άλλο αγωγό που περνάει από την Ελλάδα τον ΤΑΠ (με έξοδο όμως στην Καστοριά προς την Αλβανία και όχι προς την Ήπειρο). Ανοιχτά είναι επίσης τα σενάρια για συγχώνευση των δύο αγωγών, ακόμα και για αλλαγή προσανατολισμού στο μέλλον με το φυσικό αέριο της Μεσογείου να διεκδικεί αυτό πλέον να γίνει «πηγή» της Ευρώπης. Άλλωστε κοίτασμα αερίου μπορεί να έχει ακόμα και η Ήπειρος κάτι που θα δείξει η έρευνα που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: