Μύθοι των τόπων, του λόγου και της ιστορίας

Αυτή τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 8 μ.μ. ο προϊστάμενος της ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ παρουσιάζει το βιβλίο του «Μύθοι των Τόπων, του Λόγου και της Ιστορίας» στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου
Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Μαίρη Μάντζιου. Ο κ. Σουέρεφ στο βιβλίο του προτείνει ένα οδοιπορικό στους αρχαίους ελληνικούς μύθους. Επιχειρεί ένα διάλογο με κάποιους τόπους για να αναδείξει τους εναλλακτικούς συλλογισμούς που οδηγούν στην κατανόηση επιμέρους στοιχείων των μύθων, της πορείας τους στις αρχαίες κοινωνίες, της δύναμής τους ή της ανεπάρκειάς τους. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο μύθος, ο λόγος και η ιστορία συνυπάρχουν και αλληλοπροσδιορίζονται στο πλαίσιο του ιστορικού και ανθρωπολογικού γίγνεσθαι.

Οι λογικές που διαμορφώνουν τους μύθους και τους υπαινιγμούς τους είναι ανάλογες με εκείνες που οδηγούν στην ιστορία. Απεικονίζουν την πολυπλοκότητα της ζωής και την προσπάθεια κοινωνικοποίησης των κοινωνιών.

Στο μεταξύ, ο κ. Σουέρεφ θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Το έργο της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κατά το 2011» κατά την εκδήλωση «Κυριακή στο Μουσείο» που διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου. Την ίδια ημέρα, από τις 11 το πρωί, αρχαιολόγοι της ΙΒ’ Εφορείας και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών θα ξεναγούν τους επισκέπτες στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης των συλλογών του κεντρικού αρχαιολογικού μουσείου της Ηπείρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: