Οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες στα Γιάννενα

Το συγκρότημα των περιστρεφόμενων δερβίσηδων Al Tannoura θα βρίσκονται στα Γιάννενα προσφέροντάς μια νύχτα μυσταγωγίας, το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το συγκρότημα των Al Tannoura ιδρύθηκε στο Κάιρο, το 1988. Δίνει παραστάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου δύο φορές την εβδομάδα, στο Κάιρο. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις εθνικές γιορτές της Αιγύπτου. Έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο ( Ιαπωνία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αυστρία, Ουγγαρία, Κένυα, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής).


Ο χορός των περιστρεφόμενων δερβίσηδων συνοδεύεται από λαϊκά μουσικά όργανα, όπως rababa, salamia, φλάουτο, τύμπανα, ντέφια και sanjes. Ο χορός τους συνοδεύεται με απαγγελία στίχων. Ο πρώτος χορευτής, γνωστός ως «Lafife» και οι άλλοι χορευτές, «Hanatia», χορεύουν στο ρυθμό που δίνουν τα ντέφια. Οι χορευτές δεν είναι εκπαιδευμένοι, αλλά θεωρείται ότι έχουν κληρονομήσει την τέχνη αυτή αυθόρμητα από τους προγόνους τους.
Πρόγραμμα
1. Μουσικό ιντερλούδιο (Tahmeila)
2 - Ο Χορός Tannoura Σούφι (Al Darawish)
Ο χορός αυτός στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις απεριόριστες κινήσεις του χορευτή σε κύκλους. Η κυκλική κίνηση σχετίζεται με τελετουργίες των Σούφι και συγκεκριμένα με μια αίρεση γνωστή ως Mulawia. Οι οπαδοί της αίρεσης αυτής πιστεύουν ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από το ίδιο σημείο περιστροφής. Καθώς το σύμπαν αρχίζει και τελειώνει στο ίδιο σημείο, ο ανώτερος χορευτής (Lafife), που αντιπροσωπεύει τον ήλιο, πάντα αρχίζει και τελειώνει την κίνησή του από το ίδιο σημείο. Εν τω μεταξύ, οι χορευτές (Hanatia), που αντιπροσωπεύουν τα αστέρια, πρέπει να κινούνται γύρω του. Όλοι κινούνται δεξιόστροφα, σε κύκλους, επαναλαμβάνοντας τις τέσσερις εποχές, σαν την κίνηση των προσκυνητών γύρω από την Ka'ba (το ιερό προσκύνημα των Μουσουλμάνων). Μόλις ο πρώτος χορευτής τεντώσει το δεξί του χέρι πάνω, ενώ το αριστερό του χέρι δείχνει προς τα κάτω, δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ γης και ουρανού. Κάνοντας κύκλους, ο χορευτής μειώνει το φόρτο των εγκοσμίων φτάνοντας σε έκσταση σε μια συμβολική προσπάθεια να προσεγγίσει τον ουρανό. Μόλις λύσει τη ζώνη γύρω από τη μέση του, ο χορευτής είναι σαν να κινείται προς τα πάνω, στον ουρανό.
Ο χορός τους αντανακλά τα διλήμματα του ανθρώπου για την κατανόηση του σύμπαντος κατά τα πιστεύω των Σούφι. Ωστόσο, αυτός ο χορός έχει εμπλουτιστεί με τις «πολύχρωμες» παραλλαγές της λαϊκής ζωής της Αιγύπτου. Τα εντυπωσιακά και πολύχρωμα κοστούμια αντανακλούν την παράδοση της Αίγυπτου. Επιπλέον, οι στίχοι απηχούν τις απόψεις των Αιγυπτίων για τη ζωή και το σύμπαν. Ο χορός Tannoura χορός είναι ένας πολύ δημοφιλής, λαϊκός περισσότερο παρά θρησκευτικός, αιγυπτιακός χορός.
Οι έπαινοι του Προφήτη και οι βίοι των Μουσουλμάνων αγίων (Mawlawia), καθώς και τα άλλα συνοδευτικά τραγούδια, μιλούν για τις αξίες της φιλίας, της γενναιοδωρίας, της σοφίας και του ελέους.
3 – Χορός Tannoura:
Αυτός ο χορός δείχνει την επιδεξιότητα του χορευτή στη χρήση των κουστουμιών Tannoura καθώς και τις φυσικές του ικανότητες


Δεν υπάρχουν σχόλια: