Δημοτικό Πανεπιστήμιο στην Κόνιτσα

Στόχος η κατάρτιση των δημοτών και η ανάπτυξη της περιοχής
Το πρώτο Δημοτικό Πανεπιστήμιο στην περιφέρεια Ηπείρου θα είναι αυτό που θα λειτουργήσει στο Δήμο της Κόνιτσας από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με στόχο την επιμόρφωση και κατάρτιση όλων των ενδιαφερόμενων δημοτών και την συνολική ανάπτυξη της περιοχής.
Η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας έπειτα από πρόταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου και της προέδρου της Αικατερίνη Τσούβαλη-Τσαρούχη.


Αντίστοιχες δομές, με τη μορφή σεμιναρίων και μαθημάτων, πραγματοποιούνται σε πολλούς δήμους της χώρας, ενώ με τον νόμο 3879/2010 δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένες προτάσεις μέσω του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης.
Στόχος είναι να προσφέρει σε όλους τους πολίτες έγκαιρη και έγκυρη γνώση, η οποία να συνδέεται άρρηκτα με τις βασικές σπουδές, με την αδιάκοπη κατάρτιση ανά επαγγελματικό πεδίο, με την καλλιέργεια και αξιοποίηση των ικανοτήτων.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Δήμου Κόνιτσας, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τζένη Παγγέ, που πρωτοστατεί στο εγχείρημα και βρέθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημιουργία ενός Ανοιχτού Πανεπιστημίου μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για την ανάπτυξη αλλά και την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής.
«Για να κρατήσουμε τους ανθρώπους στον τόπο τους, ιδιαίτερα σήμερα που δίνεται έμφαση στην παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να ξέρουν πώς να καλλιεργούν τη γη ή για παράδειγμα μπορούμε να μάθουμε στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, πώς να προσφέρουν ψυχολογική στήριξη αν χρειαστεί. Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας περιοχής», σημείωσε η κ. Παγγέ.

Από την θεωρία στην πράξη
Οι ενότητες και τα σεμινάρια μπορούν να αφορούν την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, αλλά ακόμη και θέματα υγείας ή ψυχολογικής στήριξης.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα μεταφέρουν τις γνώσεις τους με τρόπο απλό και κατανοητό, δίνοντας στους δημότες κάθε ηλικίας την ευκαιρία για γνώση, επιμόρφωση και κατάρτιση στο αντικείμενό τους. Ήδη 19 Πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν αφιλοκερδώς, με την στήριξη και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το διάστημα αυτό συγκροτείται μια επιστημονική επιτροπή και σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία του δήμου θα κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος στο Υπουργείο.
Απώτερος στόχος είναι μέσα από τέτοιες δομές να βοηθηθούν οι δημότες ώστε να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
«Για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού, διαπιστώνει κανείς ότι τα ελληνικά νησιά είναι γνωστά γιατί εκεί λειτουργούν όλες οι τουριστικές σχολές. Στην Κόνιτσα υπάρχουν 600 κλίνες. Δεν θα ήταν καλό όλο αυτό το προσωπικό να επανεκπαιδευτεί, να καταρτιστεί πάνω σε νέα δεδομένα;», ανέφερε η κ. Παγγέ.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος μιας τέτοιας δράσης σε κάθε δημότη που για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει ή να καταρτιστεί στο επάγγελμα που ασκεί ή ακόμα, όντας μακριά από το αστικό κέντρο, δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει επιστημονικές ημερίδες και ομιλίες για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν.
«Στόχος είναι να αναπτυχθεί πνευματική, πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα στο Δήμο μας και να προσφερθεί έγκυρη γνώση, πληροφόρηση, και πνευματική καλλιέργεια σε όλους τους Δημότες. Στόχος επίσης είναι αναδειχθεί το ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν, ο φυσικός πλούτος και οι προοπτικές της περιοχής για το μέλλον.
Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο θα καταστεί ισχυρός πόλος έλξης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τους πολίτες, θα τους καταστήσει πιο ενεργούς και θα ανοίξει επαγγελματικές προοπτικές», αναφέρει στην πρότασή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Τσούβαλη-Τσαρούχη.

Υποδομές υπάρχουν
Ο δήμος Κόνιτσας διαθέτει τις υποδομές για να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Άλλωστε υπάρχουν τα κτίρια που φιλοξενούσαν τους εκπαιδευόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας, το Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης, αλλά και το ίδιο το Δημαρχείο που διαθέτει μεγάλες αίθουσες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα μαθήματα.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: