Δήμος Φιλιατών: Λεφτά υπήρχαν αλλά έκαναν…φτερά!

Ενδέχεται το ταμειακό έλλειμμα μετά τον διαχειριστικό έλεγχο να φτάσει και στα …7 εκ. ευρώ
Στα 4.628.195,52 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών οι οποίες αφορούν στην πενταετία 2005-2010 και παρουσιάστηκαν χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το έλλειμμα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναλήψεις που έγιναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και σε επιταγές που εκδόθηκαν και εισπράχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα εντάλματα.

Ένα ποσό της τάξης των 860 χιλιάδων ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις που έγιναν στο ταμείο ύδρευσης αλλά ουδέποτε κατέληξαν στο ταμείο του Δήμου.
Στο συνολικό έλλειμμα έχει συνυπολογιστεί το ποσό του 1,6 εκατομμυρίων το οποίο έχει καταλογιστεί ήδη μετά από έλεγχο που είχε διενεργήσει το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στα έτη 2008 και 2009.

Τους ισολογισμούς καταψήφισε η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Φιλιατών η οποία αφενός ζήτησε έλεγχο και στα νομικά πρόσωπα ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα, αφετέρου θεώρησε τα αποτελέσματα μερικώς αναξιόπιστα.
Για πολιτικούς λόγους καταψήφισε τους ισολογισμούς και η ελάσσονα αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν για την κάλυψη των λαικών αναγκών!
Ο Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παπάς ζήτησε από το σώμα να πάρει απόφαση για τον καταλογισμό των ευθυνών σε όσους άσκησαν διοίκηση ή διαχείριση κατά την επίμαχη πενταετία και έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Για σωρεία αδυναμιών, λαθών και παραλείψεων έκανε λόγο ο ορκωτός ελεγκτής, τονίζοντας ότι δεν βρέθηκαν παραστατικά αφού πολύ βολικά το διπλογραφικό σύστημα του Δήμου Φιλιατών, χάλασε τον Αύγουστο του 2005, δεν υπήρχαν αντίγραφα και δεν επισκευάστηκε ποτέ...
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, απαντώντας σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών επεσήμανε ότι τα όποια αδικήματα προκύπτουν δεν παραγράφονται.
Η συζήτηση, που σε αρκετές στιγμές, έγινε και σε τεταμένο κλίμα, δεν έριξε φως στο "που πήγαν τα λεφτά", απάντηση που αναμένεται να δώσει ο διαχειριστικός έλεγχος που θα ακολουθήσει.
Πάντως έγινε σαφές, ότι το ταμειακό αυτό έλλειμμα, ενδέχεται να αυξηθεί μετά τον διαχειριστικό έλεγχο... και να φτάσει ίσως και στα 7 εκ. ευρώ, να μειωθεί όμως... αποκλείεται!
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φιλιατών διαβεβαιώνει πάντως ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους δημότες που έχουν πληρώσει την ύδρευση αλλά τα χρήματά τους κατέληξαν στη μαύρη τρύπα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: