Ποιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης από μια ΕΟΖ στην Ήπειρο

Αδειοδότηση σε μία μέρα για τους επενδυτές το βασικό κίνητρο –– Δράσεις σε όλη την Ήπειρο θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο
Υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί στην Ήπειρο μία Ειδική Οικονομική Ζώνη, στο βαθμό που θα επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.
Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μαζί με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση, τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη και τον Αντιδήμαρχο Στ. Κουκουλάρη, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Π. Σελέκο.


Βάσει Όλι Ρεν
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διευκρινίστηκε ότι σύμφωνα και με απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή τον Οκτώβριο, οι ΕΟΖ δημιουργούνται σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αναπτυξιακή υποβάθμιση από την κρίση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εφαρμογής ειδικών εργασιακών σχέσεων σε αυτές, ούτε επηρεάζονται θέματα Ασφαλιστικού.
Στην απάντησή του ο κ. Ρεν σημείωνε προς τον κ. Χουντή ότι «Στο πλαίσιο της καθιέρωσης ΕΟΖ, η κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στη συνέχεια είναι δυνατό να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών ζωνών, π.χ. ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες, κ.λπ..». Αυτό το πλαίσιο των πλεονεκτημάτων μέσα στο οποίο θα κινηθούν και οι ΕΟΖ στην Ελλάδα, αν εγκριθούν. Στην πράξη, το πλεονέκτημα της ΕΟΖ θα είναι η άμεση αδειοδότηση της επιχείρησης, «σε μία μέρα άδεια», όπως τονίζεται και βέβαια ένα πλέγμα κανόνων και νόμων που θα επιτρέπουν μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση ώστε μία επιχείρηση κατ’ αρχάς να επενδύσει κεφάλαια σε μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν προσέλκυε επενδύσεις.

Πρόταση από τον δήμο

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει διαβούλευση με την ΕΕ για την ανάπτυξη τέτοιων ζωνών στη χώρα από το καλοκαίρι. Μέχρι τότε οι περιοχές της χώρας που επιθυμούν να αναπτύξουν μία τέτοια δομή, θα πρέπει να έχουν έτοιμη μια πρόταση και επιπλέον να έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη βιωσιμότητας.
Ο Δήμος Πωγωνίου έχει ξεκινήσει ήδη την σύνταξη της πρότασης η οποία πρέπει να δείχνει βάσει ποιων παραμέτρων ζητάει την ΕΟΖ και αναμένεται να είναι έτοιμη ως το Πάσχα. Κατά βάση, αυτό που θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αν η περιοχή έχει υποβαθμιστεί τόσο από την κρίση ώστε να χρειάζεται μια ειδική παρέμβαση όπως οι ΕΟΖ- κάτι ανάλογο έγινε στην Πολωνία.
Από ‘κεί και πέρα θα εξεταστούν και οι άλλες παράμετροι που θα παρουσιάζουν οι μελέτες και θα ληφθούν αποφάσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε για ΕΟΖ Πωγωνίου αποκλειστικά, αλλά περισσότερο για μια οικονομική Ζώνη στη μεθόριο της Ηπείρου όπου θα προταθούν συγκεκριμένες δράσεις σε μία ευρεία περιοχή στα σύνορα που έχει και μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες. Έτσι, μπορεί να γίνουν δράσεις στο πλαίσιο της ΕΟΖ στη Θεσπρωτία, το Πωγώνι, ή την Κόνιτσα κι αυτές μπορεί να είναι πολύμορφες: Από Εμπορευματικά Κέντρα μέχρι περιοχές βιομηχανικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να εντάσσεται στην ΕΟΖ ακόμα μία υπάρχουσα επιχείρηση που θα θελήσει να επωφεληθεί από τα ειδικά κριτήρια, τηρώντας βέβαια τους νέους κανόνες που θα θεσπιστούν.

Ο Περιφερειάρχης

«Η Περιφέρεια μετέφερε στο Γ.Γ. την απόλυτη στήριξη στην πρωτοβουλία του Δήμου για την δημιουργία της Ε.Ο.Ζ. και ειδικότερα για την προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αν τελικά εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις με τις φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως είναι και η παραμεθόριος με την Αλβανία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στο τέλος της σύσκεψης.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ- Από τα Πρωινά Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια: