Αρνητικά μηνύματα από την έκθεση του Βερολίνου

Αγώνα κόντρα στο χρόνο, στον… κακό μας εαυτό, αλλά και στην αρνητική εικόνα που έχει εδραιωθεί για την χώρα μας στο τουριστικό κοινό από την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να καταβάλλουν φορείς του τουρισμού και επιχειρηματίες, ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου.
Για την Ήπειρο τα μηνύματα δεν είναι προς το παρόν αποθαρρυντικά, αλλά η πτώση των κρατήσεων από την Κέρκυρα ως την Ρόδο, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 30%, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν και την περιοχή μας.


Την διαπίστωση των αρνητικών μηνυμάτων για τον Ελληνικό τουρισμό από τη Γερμανική αγορά, έκαναν ο ίδιος ο Υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος αλλά και τα στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου που βρέθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο.
Μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατή η καταγραφή των επιπτώσεων στην Ήπειρο από το αρνητικό κλίμα σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, που συμμετείχε στην έκθεση και συνομίλησε με φορείς του τουρισμού και εκπροσώπους των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών πρακτορείων.
Ο κ. Ψαθάς υπογράμμισε ότι η Ελληνική συμμετοχή στην συγκεκριμένη έκθεση είχε πάρει εθνικό χαρακτήρα καθώς ήταν παρών ο Υπουργός Πολιτισμού και η ηγεσία του Ε.Ο.Τ., στο περίπτερο του οποίου φιλοξενήθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου.
«Στη Γερμανία υπάρχει αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και τα πρώτα μηνύματα δεν είναι θετικά για τη χώρα μας ως προς την προσέλκυση τουριστών. Ήδη κατά το α’ τρίμηνο του 2012 καταγράφεται μείωση 30% των κρατήσεων προς τη χώρα μας. Για την αναστροφή του κλίματος αυτού, πρέπει να υπάρξει πολιτική ωριμότητα και να μην επικρατήσουν ακραίες λογικές και πρακτικές κατά του Γερμανικού λαού».
Το παρήγορο για την Ήπειρο, όπως πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης, είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακυρώσεις ή μειώσεις πτήσεων από την Air Berlin προς το Αεροδρόμιο του Ακτίου, αν και είναι νωρίς ακόμη για να υπάρχει σαφής εκτίμηση για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά της Γερμανίας φαίνεται πως έχει ο χειμερινός τουρισμός στα ορεινά την Ηπείρου, ένα στοιχείο που μπορούν να «αξιοποιήσουν» οι επιχειρηματίες.
Όμως το πρόβλημα είναι πως οι εκπρόσωποι του τουρισμού δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προβολή της Ηπείρου, αν σκεφτεί κανείς πως στο Βερολίνο βρέθηκαν μόνο δύο επιχειρηματίες.
«Ο ρόλος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως και όλων των δημόσιων φορέων, εξαντλείται στη συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις, στη μίσθωση περιπτέρων, την προώθηση ενημερωτικού υλικού, την οργάνωση συναντήσεων. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η παρουσία επιχειρηματιών του κλάδου, που θα συζητήσουν και θα κλείσουν συμφωνίες. Στο Βερολίνο η συμμετοχή ιδιωτών ήταν πενιχρή, όμως πρέπει όλοι να επανεξετάσουν τη στάση τους, ώστε να αποκτήσει εξωστρέφεια και προοπτική ο τουρισμός μας», κατέληξε ο Αντιπεριφειάρχης.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Βερολίνο ο Αντιπεριφερειάρχης συμμετείχε στην Ελληνογερμανική συνάντηση γνωριμίας που διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με το Γερμανικό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το έργο των στελεχών της Περιφέρειας Ηπείρου, συνέδραμαν επικουρικά καθόλη τη διάρκεια της Έκθεσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βερολίνου κ. Απ. Ζέρβας και ο υπεύθυνος επιχειρηματικότητας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Ευάγγελος Ντέμος.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: