Σε δύο φορείς 9 οργανισμοί Κοινωνικής Πρόνοιας της Ηπείρου

Απόλυτος αιφνιδιασμός από το Υπ. Υγείας
Τον απόλυτο αιφνιδιασμό βίωσαν χθες το απόγευμα οι πρόεδροι, τα διοικητικά στελέχη και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των μονάδων κοινωνικής φροντίδας, με την ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι συνενώνονται σε οργανισμούς.
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, 72 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία συνενώνονται σε 13, ενώ 19 ΝΠΔΔ Προστασίας του Παιδιού συνενώνονται σε 9, έτσι ώστε σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια να υπάρχει ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια.


Οι υφιστάμενες μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα του ενιαίου Οργανισμού με εξειδικευμένο αντικείμενο. Οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης ενσωματώνονται στον νέο φορέα.
Στόχος όπως τονίστηκε είναι η επίτευξη οικονομίας κλίμακας, η μείωση γραφειοκρατίας, η διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, η καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων, καλύτερες υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους, χωρίς τα στεγανά κάθε μικρού φορέα.
Το εγχείρημα αναμένεται να κριθεί στην πράξη, ωστόσο έχει τη σημασία του το ότι με όσους επικοινωνήσαμε χθες δήλωναν άγνοια για τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, καθώς κανείς δε μπήκε στον κόπο να τους ζητήσει πληροφορίες και προφανώς όλα έγιναν με «προκρούστεια» λογική.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των λεπτομερειών του σχεδιασμού βρίσκονται οι φορείς της Ομοσπονδίας ΑμεΑ στην Ήπειρο, αλλά και οι υπεύθυνοι των ιδρυμάτων.
Με βάση τα προβλήματα, πάντως, που εντοπίζονται σε αρκετούς οργανισμούς της περιφέρειας σε επίπεδο στελέχωσης και λειτουργίας, ελπίζουν ότι ένας σχεδιασμός εξορθολογισμού μπορεί να κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση.
Ζητούμενο είναι ο εξορθολογισμός σε επίπεδο δαπανών και λειτουργίας να κινείται προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων και όχι απλά με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, υπογραμμίζουν στελέχη της Ομοσπονδίας ΑμεΑ στην Ήπειρο.
Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένονται και οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων, καθώς θα μπορούσε το όλο ζήτημα να είχε ενταχθεί στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νέο χάρτη υγείας και όχι να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων.
Στην Ήπειρο οι οργανισμοί έχουν ως εξής:
- Στον οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας, ο οποίος αποτελείται από τα ακόλουθα ιδρύματα:

1.Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φιλιατών Θεσπρωτίας
2.Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας

3.Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων

4.Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής

- Στον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας ΑμεΑ που αποτελείται από τις δομές:

1. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος»

2. Θεραπ. Χρoνίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας

3. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρεβέζης

4. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών Θεσπρωτίας
5. ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ Άρτας

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8502:---9-----------&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: