Πόσες έδρες θα έχει η ΝΔ στη «νέα» Βουλή;

Το παζλ των εδρών, στις επικείμενες κρίσιμες εθνικές εκλογές, συμπληρώνεται πάνω σε τελείως διαφορετικό «καμβά»:
Ο νέος εκλογικός νόμος κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές για βουλευτές οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν «κλειδωμένη» την εκλογή τους με βάση ένα πολύ υψηλό ποσοστό που θα συγκεντρώνει το κόμμα στο συγκεκριμένο νομό και τελικά να μείνουν εκτός Βουλής. Όπως επίσης μπορεί να συμβεί και το «σαρωτικό» σενάριο, να κερδίσει δηλαδή η Ν.Δ. όλες τις έδρες στις τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες και να αφήσει μόλις… μία ή δύο για τους αντιπάλους στις πενταεδρικές


Τα τερτίπια του νέου εκλογικού νόμου αρχίζουν να ξεδιπλώνονται από τις τετραεδρικές περιφέρειες και πάνω, καθώς οι έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλη είναι μια περιφέρεια τόσο πιο πιθανό είναι να «δώσει» έδρες σε μικρότερους σχηματισμούς, ακόμη κι αν τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα από άλλα κόμματα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν αφήσει στο συρτάρι των αναλυτών οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί, ο «ΤτΚ» επιχειρεί ένα «ταξίδι» στο χάρτη της Ελλάδας βάζοντας στο επίκεντρο τα πιθανά σενάρια των γαλάζιων εδρών.

ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ
Οι εκτιμήσεις λοιπόν δείχνουν ότι η Ν.Δ. φέρεται να έχει σημαντική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές περιφέρειες, επομένως το πιο πιθανό σενάριο είναι να τις πάρει όλες. Δηλαδή, να εκλέξει βουλευτή στη Θεσπρωτία, στη Φωκίδα, στα Γρεβενά, στη Σάμο, στην Κεφαλλονιά, στη Ζάκυνθο, στην Ευρυτανία και τη Λευκάδα.

ΔΙΕΔΡΙΚΕΣ – ΤΡΙΕΔΡΙΚΕΣ
Φαίνεται επίσης «στάνταρ» ότι θα πάρει μία έδρα από τις περιφέρειες όπου εκλέγονται συνολικά δύο βουλευτές. Δηλαδή, από έναν γαλάζιο βουλευτή θα έχουν η Χίος, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Πρέβεζα, το Λασίθι και το Ρέθυμνο. Το ίδιο σενάριο ισχύει για τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, εκλογή δηλαδή ενός βουλευτή, δεδομένου ότι το εκλογικό μέτρο είναι 33%. Επομένως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα βουλευτή θα εκλέξει η Ν.Δ. στη Λακωνία, στις Κυκλάδες, στη Χαλκιδική, στην Αρκαδία, στη Δράμα, στο Κιλκίς, στη Ροδόπη και την Ξάνθη, στη Λέσβο, στην Αργολίδα, στην Κέρκυρα και την Άρτα.

ΤΕΤΡΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στο «γκρουπ» των τετραεδρικών εκλογικών περιφερειών, στις οποίες λόγω του εκλογικού νόμου το πρώτο κόμμα στη χώρα έχει ιδιαίτερο προβάδισμα, η Ν.Δ. δεν αποκλείεται να κερδίσει σχεδόν παντού και τις τέσσερις έδρες! Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο το βράδυ των εκλογών δεν είναι μόνο να γίνουν «γαλάζιες» οι οκτώ τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες, αλλά να «σαρώσουν» και τις τέσσερις έδρες οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Πέλλα, στον Εβρο, στην Ημαθία, στην Καβάλα, στην Κορινθία, στην Πιερία και τη Βοιωτία! Aπό το γενικό αυτό κανόνα θα πρέπει να εξαιρέσει κανείς τα Χανιά που αποτελούν την πιο ευμετάβλητη ίσως εκλογική περιφέρεια της χώρας.

ΠΕΝΤΑΕΔΡΙΚΕΣ
Διαφορετικά είναι τα δεδομένα όμως για… όμορους νομούς: Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, οι πενταεδρικές περιφέρειες χωρίζονται σε δύο «κατηγορίες»: σε εκείνες όπου κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με τις τετραεδρικές, δηλαδή να εκλεγούν έως και τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ., και στις άλλες που ο εκλογικός νόμος δεν είναι… γενναιόδωρος μαζί τους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Μεσσηνία, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και στη δεύτερη η Φθιώτιδα, τα Γιάννενα, η Κοζάνη, η Μαγνησία και τα Δωδεκάνησα. Σ’ αυτές τις περιφέρειες το πράσινο φως θα ανάψει για έναν ή δύο γαλάζιους βουλευτές.

ΕΞΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στις εξαεδρικές περιφέρειες Εύβοια και Α’ Πειραιά η δύναμη της Ν.Δ. στο Κοινοβούλιο θα μετρά από έναν έως δύο βουλευτές ενώ στην Ηλεία οι έδρες «παίζουν» από δύο έως τρεις.

ΕΠΤΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στη Β’ Θεσσαλονίκης και τις Σέρρες, όπου «μπαίνει» δυναμικά η παρουσία του νέου εκλογικού νόμου, η Ν.Δ. θα υπολογίζει από μία έως τρεις έδρες. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό το σενάριο, καθώς οι Σέρρες είναι από τους ισχυρότερους νομούς της Νέας Δημοκρατίας, όμως εξαιτίας του εκλογικού νόμου ακόμη και η εκλογή τρίτου βουλευτή φαντάζει δύσκολη…

ΟΚΤΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στον ίδιο «καμβά» οι ειδικοί μετρούν τις έδρες που κερδίζει το πρώτο κόμμα και στις οκταεδρικές περιφέρειες: Στην Αιτωλοακαρνανία η Ν.Δ. φαίνεται ότι κλειδώνει την εκλογή δύο έως τριών βουλευτών, στη Β’ Πειραιά η δύναμή της θα κινηθεί από μία έως τρεις έδρες, στη Λάρισα εκλέγει δύο και στο Ηράκλειο έναν με δύο βουλευτές.
Η μάχη των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
Στην Αχαΐα οι υπολογισμοί τής δίνουν από μία έως δύο έδρες ενώ τα «μαγικά» του εκλογικού νόμου θα «θεριέψουν» στις τέσσερις πολύ μεγάλες περιφέρειες: Την κυρίαρχη Β’ Αθηνών που εκλέγει συνολικά 42 βουλευτές, την Α’ Αθηνών, την Α’ Θεσσαλονίκης και την Αττική:
Σ’ αυτές τις περιφέρειες, επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των εδρών μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα το πρώτο κόμμα να πάρει το «μπόνους» κατά περίπτωση, γι’ αυτό και η γκάμα των εδρών είναι μεγάλη. Οι υπολογισμοί φέρνουν τη Ν.Δ. στη Β’ Αθήνας να εκλέγει στη χειρότερη περίπτωση δέκα βουλευτές και στην καλύτερη δεκαέξι, στην Α’ Αθήνας, αν ληφθεί υπόψη και πάλι το χειρότερο σενάριο, η πόρτα της Βουλής θα ανοίξει για τέσσερις γαλάζιους ενώ θα διπλασιαστεί στην καλύτερη εκδοχή, φτάνοντας τους οκτώ. Στην Α’ Θεσσαλονίκης τα κλειδιά θα κρατήσουν σίγουρα τρεις γαλάζιοι βουλευτές καθώς το καλύτερο σενάριο στέλνει στη Βουλή άλλους τέσσερις, ενώ στην Αττική τα περιθώρια είναι από ιδιαίτερα στενά έως μεγάλα καθώς οι έδρες που θα κερδίσει η Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα είναι από δύο έως πέντε.
Κατερίνα Κατσαβού – “Τύπος της Κυριακής”

…συνέχεια »

Πάνω από ένα εκατ. τα φέσια από το λιμάνι

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί πολλές επιχειρήσεις της Ηγουμενίτσας εξ αιτίας των τεράστιων οφειλών που έχει αφήσει στην τοπική αγορά η ανάδοχος κοινοπραξία της δεύτερης φάσης του λιμανιού.
Εκτιμάται ότι τα χρέη στους τοπικούς επιχειρηματίες και εργολάβους ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ποσό αστρονομικό για μία αγορά όπως είναι αυτή της θεσπρωτικής πρωτεύουσας.

Οι οφειλές αυτές συσσωρεύτηκαν τους τελευταίους μήνες, με την εταιρία να υποστηρίζει ότι δεν έχουν εξοφληθεί οι λογαριασμοί της από το ελληνικό δημόσιο. Στο σημείο αυτό όμως οι πληροφορίες διίστανται καθώς αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από την πολιτεία έχει αποδοθεί όμως η κοινοπραξία το κατηύθυνε σε άλλα έργα που κατασκευάζει στην χώρα.

Το πρόβλημα με τις οφειλές προς τις τοπικές επιχειρήσεις επισημαίνει και αναδεικνύει το Επιμελητήριο της Θεσπρωτίας με επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις του νομού μας είναι μικρές, οικογενειακής μορφής με πολύ περιορισμένο πεδίο δραστηριότητας αλλά και την αρνητική οικονομική συγκυρία που πλήττει την Θεσπρωτία τουλάχιστον από πενταετίας, αντιλαμβάνεσθε ότι η οποιαδήποτε ζημία, πόσο μάλλον όταν αυτή υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ κατά επιχείρηση, ή έστω και τις 2 με 3.000 ευρώ στην κατώτερη οφειλή τους, αποτελεί καταστροφή που δεν μπορεί να αναπληρωθεί ή να διακανονισθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Διοίκηση του Επιμελητηρίου
http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/12875-2012-04-29-16-42-53.html

…συνέχεια »

Το παρόν και μέλλον στον πρωτογενή τομέα

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Του
ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.
πρ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα. Σε αυτό έχει συμβάλει τόσο η γεωγραφική της θέση όσο και η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους. Ο αγροτικός τομέας υπήρξε πάντα το ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό πλεονέκτημα σε δύσκολους καιρούς, που έδινε δουλειά, δημιουργούσε ανάπτυξη και κρατούσε στέρεο τον κοινωνικό ιστό, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με τις κοινωνικές δομές απειλούμενες, τον κοινωνικό ιστό έτοιμο να διαρραγεί και το μέλλον απρόβλεπτο και ασταθές, η Νέα Δημοκρατία βασίζει το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα. Σε όσους ζούμε τις οικογένειές μας στην περιφέρεια, είναι ξεκάθαρο ότι ο αγροτικός τομέας με την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί μέσω της μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων και την εξαγωγή τους, αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των τοπικών οικονομιών. Το βλέπουμε γύρω μας καθημερινά. Όμως ακόμα και σήμερα, πολλά από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν τα ίδια με εκείνα που υπήρχαν πριν μερικές δεκαετίες.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα της χώρας – όπως οι μικροί και κατακερματισμένοι κλήροι, το μικρό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων, η γήρανση του πληθυσμού, κτλ – όσο και με την καθημερινότητα των γεωργών και κτηνοτρόφων. Η έλλειψη σύγχρονων αρδευτικών δικτύων, η αδυναμία συντήρησης των υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων, η κακή βατότητα αγροτικών και κτηνοτροφικών δρόμων, η έλλειψη ομβροδεξαμενών για το πότισμα των ζώων, η αδυναμία εξηλεκτρισμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων λόγω απόστασης από το δίκτυο της ΔΕΗ και οι πρόχειρες και χωρίς άδεια λειτουργίας σταβλικές εγκαταστάσεις, είναι μερικά μόνο από τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας των παραγωγών. Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι απόλυτα ορθή η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να δώσει προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα με σκοπό να τον καταστήσει ατμομηχανή της ανάπτυξης. Αυτό που χρειαζεται πλέον είναι «να βάλουμε επιτέλους το άλογο μπροστά από το κάρο», να σκύψουμε υπεύθυνα πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας των παραγωγών και να σχεδιάσουμε μια ρεαλιστική και εφικτή αγροτική πολιτική που θα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τους κοινοτικούς πόρους.

Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει στους πολίτες για έγκριση ένα σχέδιο τεσσάρων αξόνων:
- Δημιουργία ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών και την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αλλάξουν ριζικά την αγορά των αγροτικών προϊόντων εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό περιβάλλον και αναπτυξιακές, εξαγωγικές προοπτικές. Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στη διαδικασία διαβούλευσης για το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» της Ηπείρου που σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην τοπική κοινωνία. Τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, η γραβιέρα, το κρέας αμνοεριφίων, το κρέας μόσχων ελευθέρας βοσκής και το μέλι είναι μερικά από τα προϊόντα που βρίσκονται στο καλάθι.

- Εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής που θα περιλαμβάνει εκτός από την υποστήριξη κλαδικών κυρίως συνεταιρισμών και δράσεις από τις βασικές γεωργικές υποδομές, όπως οι αναδασμοί, ο εξηλεκτρισμός και η αγροτική οδοποιία, έως την ανάπτυξη σύγχρονων μορφών γεωργίας όπως η συμβολαιακή γεωργία. Αυτά, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους που παραμένουν αδιάθετοι.

- Άμεση προώθηση της αναμόρφωσης του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής ώστε να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα ασφάλισης όπου άμεσα θα ανακουφίσει οικονομικά τον αγρότη και παράλληλα δεν θα επιβαρύνει το ύψος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

- Πρόβλεψη για το μεγάλο βραχνά του αγροτικού κόσμου, τα δάνεια. Δεν είναι μόνο ότι το 70% της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένο στην Αγροτική τράπεζα αλλά και ότι η Τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η διευκόλυνση των παραγωγών στην αποπληρωμή των δανείων τους, διότι αλλιώς κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αφανισμό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ρευστότητα που θα εξασφαλιστεί για τους αγρότες, όπως για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ θα διευκολύνει σημαντικά τη δανειοδότηση του πρωτογενούς τομέα.

Για τη Νέα Δημοκρατία η έμπρακτη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα. Το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στον αγροτικό κόσμο και γενικά στους πολίτες, περικλείεται σε μια και μόνο φράση: Αν στα επόμενα δύο χρόνια κερδίσουμε το στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής - της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας - έχουμε κερδίσει το μισό στοίχημα της Ανάπτυξης.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΑΞΙΑ, το Σάββατο 28.4.2012)

…συνέχεια »

Ελένη Πάντου: «Το ιστορικό Σούλι είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του»

Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσπρωτία Ελένη Πάντου-Ζουριδάκη,επισκέφτηκε την Κυριακή το πρωί, 29 Απριλίου, τα απομακρυσμένα χωριά του Σουλίου. Είχε μια πολύ ειλικρινή και φιλική επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες εξακολουθούν να μένουν στον τόπο τους. Είμαστε περήφανοι για σας, τους απόγονους των Σουλιωτών, τόνισε η κ. Πάντου. Δυστυχώς η πολιτεία, έχει εγκαταλείψει στην τύχη του το ιστορικό Σούλι, σημείωσε η κ. Πάντου.
Για μας τους νεώτερους, η προσφορά των Σουλιωτών στο Έθνος είναι φάρος που φωτίζει τα βήματά μου.
Να σημειωθεί ότι η κ. Πάντου το απόγευμα του Σαββάτου 28 Απριλίου,επισκέφτηκε τα χωριά Άγιο Βλάση, Καστρί, Μαυρούδι και Παραπόταμο.
…συνέχεια »

Συνελήφθη με κλεμμένο διαβατήριο

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 28χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Κοσσόβου, γιατί κατείχε και έκανε χρήση κλεμμένου ταξιδιωτικού εγγράφου με σκοπό την έξοδό του από τη χώρα μας. Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο 28χρονος κατείχε κλεμμένο διαβατήριο Αλβανίας, το οποίο όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε προμηθευθεί έναντι του χρηματικού ποσού των τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) ευρώ. Το κλεμμένο ταξιδιωτικό έγγραφο καθώς και ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο κατασχέθηκαν. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας. …συνέχεια »

«Ένα "συγνώμη" δεν αρκεί κύριε Παπανδρέου!»



Δημόσια "συγνώμη" ζήτησε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησής του, που είχε σαν τραγικό αποτέλεσμα την εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.
Δυστυχώς όμως για τον ίδιο και τον συνεχιστή της πολιτικής κ. Βενιζέλο ένα συγνώμη δεν αρκεί όταν:
Αν και είχε την δυνατότητα να εξετάσει και άλλους τρόπους δανεισμού για την Ελλάδα, εκείνος θεώρησε μονόδρομο την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ.
Αν και είχε την δυνατότητα να διαπραγματευτεί τους όρους δανεισμού, εκείνος υπέγραφε "εν λευκώ" προκαλώντας την έκπληξη και αυτών ακόμη των δανειστών μας.

Αν και είχε την δυνατότητα να εξυγιάνει τις προβληματικές ΔΕΚΟ, εκείνος προτίμησε να τις διατηρήσει για να μην χάσουν τα προνόμια τα "δικά του παιδιά".
Αν και είχε την δυνατότητα να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, προτίμησε την εύκολη λύση της - χωρίς οίκτο - φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων και την μείωση μισθών και συντάξεων.
Αν και είχε την δυνατότητα να συμμαζέψει το σπάταλο κράτος, το οποίο ο ίδιος δημιούργησε, προτίμησε να εξαθλιώσει τον εργαζόμενο, μικρομεσαίο, μισθωτό και συνταξιούχο, διαλύοντας έτσι τον κοινωνικό ιστό.
Αν και είχε την δυνατότητα να αποδεχθεί τις εναλλακτικές προτάσεις της ΝΔ (οι οποίες έγιναν αποδεκτές και από αυτούς ακόμη τους δανειστές μας) προτίμησε να βυθίσει την χώρα στην ύφεση και τον μαρασμό.

Όχι κύριε Παπανδρέου. Ένα συγνώμη δεν αρκεί.
Ούτε το δικό σας, ούτε του συνεχιστή και εισηγητή της ίδιας πολιτικής, κ. Βενιζέλο.
Στην περίπτωση και των δυο σας ισχύει αυτό που λέει ο λαός: "Από την στιγμή που βγήκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο"
Ο λαός έχει και μνήμη και κρίση, την οποία θα εκφράσει.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΣΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


…συνέχεια »

Αιτήσεις για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ

Μέχρι και τις 25 Μαΐου έχουν προθεσμία οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό με τον ΟΓΑ.
Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης), τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά), χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη, λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.


Μεταξύ άλλων, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, Βιβλιάρια Υγείας ΟΓΑ θεωρημένα και σε ισχύ για το 2012, ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου κ.α.
…συνέχεια »

Στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του θεάτρου Νικόπολης

Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για τον Πολιτισμό που είχε θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιείται: Με σημερινή απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνας Μενδώνη εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» η πράξη «προστασία – συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Α΄ φάση)» με συνολικό προϋπολογισμό 1.500.180 ευρώ.

Δικαιούχος Φορέας είναι το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχ. Έργων, ενώ για την προώθηση του έργου είχαν αναληφθεί σειρά πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η οποία για την έναρξη των εργασιών έχει ήδη διαθέσει από τους πόρους της κονδύλιο ύψους 100.000 ευρώ. Με τις εργασίες που προγραμματίστηκαν αν εκτελεστούν το μνημείο θα καταστεί επισκέψιμο σε ικανοποιητικό βαθμό το Μεγάλο Θέατρο Αρχαίας Νικόπολης και ο περιβάλλων χώρος του, παρέχοντας έτσι πολλαπλά οφέλη για την Πρέβεζα και γενικότερα την Ήπειρο.
Μεγάλο Θέατρο Αρχαίας Νικόπολης και ο περιβάλλων χώρος του.
Στο τέλος της πράξης (που έχει οριστεί η 31.12.2015) θα παραδοθούν ολοκληρωμένα τα παρακάτω:
• αποκαταστημένες τοιχοποιίες με αρμολογήματα, συρραφή ρωγμών, capping,
συμπληρώσεις, και αποκαταστάσεις όψεων στις περιοχές παρέμβασης, ήτοι κυρίως
στο σκηνικό οικοδόμημα και στην περιμετρική στοά του άνω κοίλου ( porticus in summa cavea).
• Κατά χώρα στερεωμένα και συντηρημένα επιχρίσματα στους τοίχους της περιμετρικής στοάς και όπου αλλού αποκαλυφθούν.
• αντιστήριξη και άρσης ετοιμορροπίας των επικίνδυνων τμημάτων του σκηνικού
οικοδομήματος και τμημάτων της περιμετρικής στοάς της στέψης του κοίλου (porticus
in summa cavea).
• σύστημα αντιστήριξης αρθρωτών πλαισίων σύζευξης (διαφραγματική ενίσχυση) στις
τοιχοποιίες του σκηνικού οικοδομήματος που ίστανται σε μεγάλο ύψος.
• Αντιστηρίξεις με μεταλλικές αντηρίδες τμημάτων τοιχοποιιών.
• Συντήρηση υποδομών στο άνω κοίλο σε επιλεγμένα σημεία
• Περίφραξη
• Διαδρομή
• Πινακίδες ενημέρωσης- εκδόσεις
Στράτος Ιωάννου: Έργο σπουδαίας σημασίας
Την ικανοποίησή του για την ένταξη του έργου εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος το χαρακτήρισε «σπουδαίας σημασίας για τον Πολιτισμό μας». Για να φτάσουμε στο σημερινό αίσιο αποτέλεσμα – πρόσθεσε, απαιτήθηκαν επίπονες προσπάθειες και συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, , εξάροντας τη συμβολή που είχε ο κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και Πρόεδρος της επιτροπής Νικόπολης καθώς και κ. Χριστίνα Μερκούρη, προϊσταμένη της ΛΓ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

…συνέχεια »

Δήλωση Αντώνη Μπέζα για το έργο του λιμένα Ηγουμενίτσας

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Έτσι θα κρίνουν και θα συγκρίνουν.
Οι εξελίξεις που διαφαίνονται στις εργασίες ολοκλήρωσης του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας προβληματίζουν και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, μισόλογα ή σιωπή.
Ένας σχεδιασμός που έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αποσκοπούσε στην ανάδειξή του ως της σημαντικότερης πύλης προς την Ευρώπη, εγκαταλείπεται με συνεχείς περικοπές τόσο στο φυσικό αντικείμενο του έργου όσο και στον προϋπολογισμό...

Οι συνεχείς διαμαρτυρίες των θεσπρωτών επαγγελματιών, οι οποίες αναδεικνύουν το πρόβλημα έλλειψης χρηματοδότησης της Β’ φάσης - που όμως είχε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. διασφαλισμένους πόρους - αλλά και το αίτημα της αναδόχου εταιρείας να αποχωρήσει από το έργο, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία.
Την ίδια στιγμή, η Γ1’ φάση του λιμανιού, η οποία επαναδημοπρατήθηκε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, με μειωμένο τον αρχικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό και το φυσικό αντικείμενο, βρίσκεται εδώ και μήνες υπό την απειλή της απένταξης, σε μια προσπάθεια των κυβερνώντων να εκβιάσουν την τοπική κοινωνία και τις αποφάσεις των συλλογικών φορέων, για να δημιουργηθεί μια ακόμα περιβαλλοντική πληγή στη «Γωνιά».
Το να μιλήσουμε σήμερα για απόδοση ευθυνών θα ήταν εύκολο, αλλά δεν έχει μεγάλη αξία.
Αυτό που έχει αξία και πρέπει να ακούσουν οι πολίτες της Θεσπρωτίας, είναι θέσεις και προτάσεις.
Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Κατατεθειμένη και απόλυτα σαφής.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι έργο όχι απλά Εθνικής αλλά Ευρωπαϊκής σημασίας και ως τέτοιο σχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε και υλοποιήθηκε κατά ένα μέρος από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν αυτά που κάναμε, ξέρουν τον σχεδιασμό και τις προσπάθειές μας. Η εποχή μας απαιτεί αλήθειες.
Όσοι επιλέγουν να κρύβονται, όσοι διάλεξαν το δρόμο της σιωπής, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκομίσουν πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι την οργή και το θυμό των πολιτών, πρέπει να αναλογιστούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Έτσι θα κρίνουν και θα συγκρίνουν.
…συνέχεια »

Μένει στα χαρτιά η πύλη της Ευρώπης...

Εγκαταλείπονται τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Η πύλη της Ευρώπης εγκαταλείπεται. Τα μεγαλόπνοα έργα που θα μετέτρεπαν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας τινάζονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Η ανάδοχος εταιρία εγκαταλείπει τη δεύτερη φάση που περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμένα με την τύχη τους να παραμένει πλέον άγνωστη, ενώ την ίδια ώρα οι εργασίες της τρίτης φάσης ξεκίνησαν δειλά δειλά χωρίς κανείς να ξέρει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών αντιδράσεων και της απειλής απένταξης.


Έτσι το όραμα να αποτελέσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας την πύλη της χώρας από και προς την Ευρώπη μετατρέπεται προς το παρόν σε εφιάλτη καθώς ουδείς είναι σε θέση να δώσει απάντηση για την τύχη και της δεύτερης και της τρίτης φάσης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ανάδοχος εταιρία της δεύτερης φάσης εγκαταλείπει τις εργασίες λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας με έγγραφό του προς το Υπουργείο Υποδομών κάνει λόγων για φέσια που έχει αφήσει η εταιρία στην τοπική αγορά.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις του νομού μας είναι μικρές, οικογενειακής μορφής με πολύ περιορισμένο πεδίο δραστηριότητας αλλά και την αρνητική οικονομική συγκυρία που πλήττει την Θεσπρωτία τουλάχιστον από πενταετίας, αντιλαμβάνεσθε ότι η οποιαδήποτε ζημία, πόσο μάλλον όταν αυτή υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ κατά επιχείρηση, ή έστω και τις 2 με 3.000 ευρώ στην κατώτερη οφειλή τους, αποτελεί καταστροφή που δεν μπορεί να αναπληρωθεί ή να διακανονισθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάδοχος της δεύτερης φάσης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρία που έχει αναλάβει την τρίτη για να αποπερατώσει και το δικό της φυσικό αντικείμενο.
Ακόμη όμως κι αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα που αφορούν τόσο στο σύνολο του φυσικού αντικειμένου όσο και στο σύνολο του προϋπολογισμού.
Κι όλα αυτά όταν και η τύχη της τρίτης φάσης είναι άγνωστη λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που προκαλεί η κατασκευή της τρανσέρας και της απειλής απένταξης που ακούγεται με κάθε ευκαιρία από το Υπουργείο Υποδομών.
Η δεύτερη φάση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας είχε προϋπολογισμό 66,2 εκατομμύρια και μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί κυρίως τα κτιριολογικά.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για το Νομό Θεσπρωτίας αλλά και την Ήπειρο, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.
Η τρίτη φάση του λιμανιού είχε δημοπρατηθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2009 με προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η δημοπράτηση αυτή ακυρώθηκε μετά την αλλαγή Κυβέρνησης. Ενάμισι χρόνο αργότερα ακολούθησε η επαναδημοπράτηση με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 40% από τον αρχικό και με την προσθήκη στο έργο τόσο της τρανσέρας όσο και της αποκατάστασης της Γέφυρας της Δέσπως που βρίσκεται στο Νομό Πρέβεζας.

http://www.vdella.com/2011-01-29-09-21-07/3912-2012-04-26-21-27-08.html
…συνέχεια »

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για έργα στις Περιφερειακές Ενότητες

Έργα για τις οδικές υποδομές, τον αγροτικό τομέα και τον πολιτισμό προωθούνται στις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, με αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική της Επιτροπή.
Αναλυτικά:


Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

Βελτίωση οδικών υποδομών

Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας προγραμματίστηκε η εκτέλεση οκτώ νέων έργων βελτίωσης των οδικών της υποδομών για τα οποία εγκρίθηκε η δημοπράτησή τους.
Πρόκειται για τα εξής:
*«Αποκατάσταση οδού Κρυονέρι – Γέφυρα Τζαρή στη Χ.Θ. 3+100», προϋπολογισμού 295.000 ευρώ.
* «Βελτίωση οδού Κρυονέρι –Ναζαίοι (β’ φάση)», προϋπολογισμού 230.000 ευρώ,
*«Εργασίες συντήρησης ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου περιοχής Ραδοβυζίων και Ανατολικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ,
*«Βελτίωση ασφαλτόστρωση δρόμου Αγ. Χαράλαμπος Κ. Αθαμανίου – διασταύρωση με Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ,
*«Εργασίες συντήρησης πεδινού επαρχιακού οδικού δικτύου», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ,
*«Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου στο δρόμο Δημαριό – Κομπότι (τμήμα Δημαριό – Λαπέϊκά)», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ,
*«Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου στο δρόμο Γέφυρα Τζαρή – Κούνιες», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ,
*«Αποκατάσταση οδοστρώματος στη Χ.Θ. 7+500 (μετά τη Φτέρη) του Επαρχιακού δρόμου Δίστρατο – Φτέρη – Μακρύκαμπος», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ,

Δημοπράτηση αρδευτικών έργων

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση δύο νέων έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα βελτίωσης των αγροτικών υποδομών της Π.Ε. Άρτας. Αφορούν την:

- Ολοκλήρωση αρδευτικού δικτύου Μελάτων Δήμου Ν. Σκουφά, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
- Επισκευή στέγης Αντλιοστασίου Βίγλας, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ.

Ανάδοχοι για έργα σε θρησκευτικά μνημεία

Εργασίες σε δύο Ιερούς Ναούς - Μνημεία της πόλης της Άρτας, ξεκινούν σύντομα καθώς η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των έργων. Το πρώτο αφορά την «Ολοκλήρωση εργασιών τρούλου στον ανεγειρόμενο Ι.Ν. Αγίου Μαξίμου Γραικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ για το οποίο μειοδότης αναδείχθηκε η εργοληπτική επιχείρηση Λάμπρος Βερλεκης ΕΔΕ. Το δεύτερο αφορά το έργο επισκευής Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων, προϋπολογισμού 15.000 ευρώ, με μειοδότη την εργοληπτική επιχείρηση Βασίλειος Τάτσης ΕΔΕ.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Συντήρηση – ηλεκτροφωτισμοί του οδικού δικτύου

Τρία έργα με τα οποία αναβαθμίζεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πρέβεζας και ένα για την αποκατάσταση ζημιών, προωθούνται προς υλοποίηση, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη δημοπράτησή τους. Πρόκειται για τα εξής:
• «Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση προς Μύτικα», προϋπολογισμού 90.000 ευρώ,
• «Επέκταση ηλεκτροφωτισμού 2ης Επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 35.000 ευρώ
• «Συντήρηση – αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού 4ης Επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 27.000 ευρώ.
• «Συντηρήσεις – Αποκαταστάσεις καθιζήσεων τμήματος Αρχάγγελος – κόμβος Καμαρίνας της υπ’ αριθμ. 19 Ε.Ο. και Τμήματος της 7ης Επαρχιακής Οδού Ε.Ο. 19-Ζάλογγο» με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ

Διαγωνισμός για την οριοθέτηση ρέματος στο Δήμο Πάργας

Την συγκρότηση της Επιτροπής διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Οριοθέτηση ρέματος στο Δήμο Πάργας» με προϋπολογισμό 117.475,99 ευρώ αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή. Ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για την 03-05-2012 και ώρα 09:00 π.μ.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

Χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2012 στην Π।Ε. Θεσπρωτίας, με προϋπολογισμό 161.839,55 ευρώ.




Διαμόρφωση χώρου για το ΚΕΘΕΑ

Αρωγός στο έργο αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών, τίθεται για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια, η οποία συνδράμει στην δημιουργία παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ στην Ηγουμενίτσα. Στο πλαίσιο αυτό η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την δημοπράτηση έργου για την επισκευή και διαμόρφωση χώρου του Ε.Ι.Ν. ώστε να καλύψει τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 25.000 ευρώ, που θα καλυφθούν από τους Κ.Α.Π. της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να γίνουν
εργασίες αποξήλωσης και αντικατάστασης παντζουριών και του ξύλινου δαπέδου, αλλαγής του χώρου υγιεινής, εγκατάστασης δικτύου Η/Υ και την απαραίτητη ηλεκτρική εγκατάσταση.

Μελέτη οδοποιίας για το Σ.Μ.Α. Ηγουμενίτσας

Τέλος η Ο.Ε. ενέκρινε τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης του έργου «Εκπόνηση μελέτης οδοποιίας για το Σ.Μ.Α. Ηγουμενίτσας». Η μελέτη, προεκτιμώμενης αμοιβής 23.774,13 ευρώ, θα περιλαμβάνει την περιβαλλοντική και την οριστική μελέτη της οδού πρόσβασης, καθώς και την σχετική τοπογραφική αποτύπωση. Η διάρκεια εκπόνησης της μελέτης είναι στους δύο μήνες, από την υπογραφή της σύμβασης.

…συνέχεια »

Aπαγόρευση αλιείας σε ποτάμια - λίμνη Παμβώτιδα - Τεχνητή λίμνη Αώου

Με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται προσωρινά η αλιεία σε όλα τα ποτάμια, στις λίμνες Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) και Αώου (τεχνητή), προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή των ψαριών και των λοιπών υδρόβιων οργανισμών.
Συγκεκριμένα: Απαγορεύεται η αλιεία ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και λοιπών υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου, τους παραπόταμους και τις πηγές τους από 1η μέχρι 31 Μαΐου.

Στη λίμνη Παμβώτιδα: Απαγορεύεται το ψάρεμα με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 1ης μέχρι 31ης Μαΐου 2012 και από 1ης Μαΐου μέχρι και 30ης Σεπτεμβρίου 2012 στις περιοχές καλαμώνων και βάλτου της λίμνης που θεωρούνται φυσικοί βιότοποι αναπαραγωγής των ψαριών.

Στην τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου: Απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 1η μέχρι 30 Ιουνίου 2012.


…συνέχεια »

Χωρίς εισακτέους η Ιχθυοκομεία

Μπορεί οι πρόεδροι των ΤΕΙ να συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη και να έφυγαν ικανοποιημένοι από τη συζήτηση, το τμήμα Ιχθυοκομείας και Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου δε θα πάρει φέτος εισακτέους.
Το τμήμα, όπως και άλλα 24 τμήματα των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα είναι εκτός μηχανογραφικού επιλογής, αλλά οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας ζήτησαν από τον κ. Μπαμπινιώτη να μπουν νέοι φοιτητές σε αυτά, ώστε να μην προκαλούνται λειτουργικά προβλήματα, λόγω και της αναντιστοιχίας του αριθμού των φοιτητών με τα ποσά δαπάνης ανά φοιτητή.


Φαίνεται πως τελικά η πίεση των προέδρων «έπιασε τόπο» και ότι 15 από τα 24 ΤΕΙ θα προσφερθούν φέτος ως επιλογή για τους νέους φοιτητές. Ανάμεσά τους όμως δεν θα είναι το ΤΕΙ Ιχθυοκομείας. Οι πρόεδροι ζήτησαν ακόμα την άμεση έγκριση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και την έκτακτη επιχορήγησή τους, λόγω μείωσης των αποθεματικών τους. Οι πρόεδροι μετά τη συνάντηση εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, χαρακτηρίζοντάς τη «γόνιμη και ουσιαστική»

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/16697/2012-04-27.html
…συνέχεια »

130 κιλά χασίς βρέθηκαν στο αυτοκίνητο των εμπόρων που πυροβόλησαν τους αστυνομικούς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο τουλάχιστον αγνώστων δραστών, οι οποίοι σήμερα τα ξημερώματα στο 50ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κακαβιάς, κατά τη διάρκεια επιχείρησης αστυνομικού ελέγχου του οχήματός τους, πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών αρχών και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα, αστυνομικοί του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, εντόπισαν κοντά στο Χάνι Δελβινακίου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, να κινείται ύποπτα.


Σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο του οχήματος, ο οδηγός δεν σταμάτησε και ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνοδηγός του οχήματος πυροβόλησε κατά των αστυνομικών με πολεμικό τυφέκιο τύπου kalasnikof. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς αλλά οι δράστες, αναπτύσσοντας υπερβολική ταχύτητα, διέφυγαν σε παρακείμενη δασώδη περιοχή.
Από τις εκτεταμένες αναζητήσεις των αστυνομικών, το πρωί εντοπίστηκε σε γκρεμό στην περιοχή της Χαραυγής Ιωαννίνων το όχημα των δραστών, ενώ εκτιμάται ότι οι δράστες διέφυγαν πεζή στην ευρύτερη περιοχή.
Σε σημείο κοντά στην περιοχή που βρέθηκε το όχημα, εντοπίστηκαν εκατό είκοσι (120) δέματα που περιείχαν εκατόν τριάντα (130) κιλά και (95) γραμμάρια κάνναβης και τα οποία, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν εναποθέσει εκεί οι δράστες.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν καθώς και επτά (7) κάλυκες πολεμικού τυφεκίου οι οποίοι περισυλλέγησαν από το σημείο της συμπλοκής.
Διεξάγονται έρευνες από δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων και γειτονικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

http://www.epirusonline.gr/articles/news/

…συνέχεια »

Συνάντηση Ελένης Πάντου με τον δήμαρχο Φιλιατών Μηνά Παππά

H υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσπρωτία Ελένη Πάντου επισκέφτηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου το δήμαρχο Φιλιατών Μηνά Παππά. Η συνάντηση έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα. Ο κ. Παππάς ενημέρωσε την κ. Πάντου για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο μεγάλος σε έκταση δήμος Φιλιατών. Η κ. Πάντου από την πλευρά της τόνισε ότι η επαρχία Φιλιατών αξίζει ένα καλύτερο αύριο. Αλλά για να υπάρξει αυτό, χρειάζεται να ξαναζωντανέψουν τα χωριά.
Να δημιουργηθούν οι συνθήκες, αλλά και οι υποδομές, ώστε να επιστρέψουν πίσω οι απόδημοι. Ακόμη επεσήμανε στον κ. δήμαρχο ότι το νοσοκομείο Φιλιατών είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί. Ο κ. Παππάς από την πλευρά του τόνισε ότι είναι θετικό γεγονός η παρουσία νέων προσώπων και νέων ιδεών στην πολιτική σκηνή.
…συνέχεια »

Στήριγμα για τον πρωτογενή τομέα το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων»

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση του Καλαθιού των Αγροτικών Προϊόντων της Ηπείρου ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθά (αρμόδιου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας), Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου, κ. Ι. Καραμπίνα (αρμόδιου για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών), του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Σιώλου και εκπροσώπων φορέων της Ηπείρου.
Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Ν. Τσομπίκος, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Στ. Γιαννούλης, ο Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Χρ. Χασιάκος, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δ. Γαλλίκας, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δ. Γιολδάσης, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων.

Κατά τη συνεδρίαση αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, με την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων, ενώ οι προτάσεις που κατατέθηκαν ανέδειξαν τη διάθεση συνεργασίας για την προώθηση του «Καλαθιού» και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς έκανε αναφορά στην κατάσταση και στα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στην Ήπειρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα κατασκευής των απαραίτητων έργων υποδομής και της προώθησης της τυποποίησης, της εμπορίας, της μεταποίησης και ουσιαστικά της προβολής και «κατάκτησης» της αγοράς. Εισηγούμενος το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», υπογράμμισε ότι «είναι ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα της Περιφέρειας Ηπείρου στην προσπάθεια που καταβάλλει για να αποκτήσει ο πρωτογενής τομέας μια νέα προοπτική, στην οποία κυρίαρχη θέση κατέχει η παραγωγή τοπικών διατροφικών προϊόντων».

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τους βασικούς άξονες που είναι η Ολοκληρωμένη Εφαρμογή Ενημέρωσης Αγροτών – Πολιτών και Προώθησης των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, η δημιουργία του Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, η σύσταση ομάδων παραγωγών για κάθε προϊόν που επιλέχτηκε για το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων με χορήγηση ανάλογου σήματος που θα δίνεται στα προϊόντα κατόπιν ελέγχου, η στήριξη της αγροτικής έρευνας για τους τομείς της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που υπάρχουν στην Ήπειρο, καθώς και η εκπαίδευση των αγροτών.

Όπως σημείωσε ο κ. Ψαθάς, βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου είναι:

- Το καλλιεργητικό πλάνο, που αφορά τα επιλεγμένα προϊόντα που συγκροτούν το Καλάθι (όγκος παραγωγής, ειδικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά, δυναμική ανταπόκρισης στις διατροφικές ανάγκες της αγοράς)
- Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη στην οποία μπορούν να συμπράξουν οι Δήμοι, οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις φορείς και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός φορέα με σκοπό την ανάδειξη προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια της κάθε Περιφέρειας και την παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των «Καλαθιών της Περιφέρειας».
- To Σύμφωνο Ποιότητας το οποίο θα συμβάλλει στη διαφύλαξη του καλού ονόματος μιας περιοχής. Είναι μια διακήρυξη μιας ομάδας επαγγελματιών, που έχουν κοινά ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά, που συμφωνούν και συναποφασίζουν να συνεργαστούν σε «εθελοντική» βάση προκειμένου να προωθήσουν ένα κοινό όραμα για την ποιότητα στην περιοχή τους.

«Τα προϊόντα αυτά αναδεικνύουν την παραγωγική ταυτότητα της Περιφέρειας, ενώ διευκρινίζεται ότι το περιεχόμενο του Καλαθιού είναι δυναμικό και όχι στατικό. Το καλάθι δεν θέλουμε να είναι ένα ακόμη σχέδιο δράσης που θα μείνει στα χαρτιά αλλά ένα ρεαλιστικό πλάνο που θα βοηθήσει ώστε τα προϊόντα της Περιφέρειας Ηπείρου να βρίσκονται σε καταστήματα ντόπιων και ξένων αγορών. Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε στις διεθνείς αγορές πρέπει πρώτα να τα καταφέρουμε στην τοπική αγορά», σημείωσε ο κ. Ψαθάς.

Ακόμη, ανακοίνωσε πως τα επόμενα βήματα της Περιφερειακής Αρχής είναι η σύσταση της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, η πιστοποίηση προϊόντων της περιοχής με τη σύσταση αρμόδιου Φορέα και η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ενημέρωση αγροτών – πολιτών και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Παρέμβαση έκανε και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία υπογράμμισε την αναγκαιότητα σύμπραξης και συνεργασίας των φορέων για την στήριξη της πρωτοβουλίας και κατ’ επέκταση την ομαλή ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα. «Πρόκειται για την κοινή Ηπειρωτική πρόταση. Η σύνθεση και η υποστήριξη της πρότασης αυτής, το αποκαλούμενο Ηπειρωτικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, δεν πρέπει να είναι μια ακόμη συνήθης απλή κατανάλωση χρόνου, πολύτιμου σε κάθε περίπτωση. Καλούμαστε σε λειτουργική σύμπραξη και συνύπαρξη».
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Ψαθάς ανακοίνωσε την ένταξη στην Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» της πρότασης που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη διαμόρφωση ενός συστήματος προώθησης και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, καθώς και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης των αγροτών και των καταναλωτών.

Η πρόταση ετοιμάστηκε χάρη στην ομαδική εργασία των Τμημάτων Πληροφορικής της Περιφέρειας, χωρίς την υποστήριξη κάποιας εταιρείας ή συμβούλου, γεγονός που τεκμηριώνει την επαρκή τεχνογνωσία της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας για το σχεδιασμό του ψηφιακού μέλλοντος της Ηπείρου.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής, αλλά και η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής προώθησης προϊόντων θα παρουσιάζονται και θα διατίθενται προς πώληση τα αγροτικά προϊόντα των παραγωγών της Ηπείρου μέσω δύο υποκαταστημάτων.

- Κατάστημα Offline λιανικής πώλησης (ο παραγωγός είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος μιας ομάδας παραγωγών θα μπορεί να παρουσιάζει και να διαθέτει τα προϊόντα του απευθείας στο καταναλωτικό κοινό)
- Κατάστημα Offline χονδρικής πώλησης (οι παραγωγοί ενός προϊόντος θα μπορούν να προβάλλουν τη διαθεσιμότητα των προϊόντων τους στο εμπορικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)

Στην πλατφόρμα ενημέρωσης διαμορφώνονται δύο τμήματα:

- Τμήμα ενημέρωσης αγροτών, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με επιδοτήσεις, νέες καλλιέργειες, και άλλα αγροτικά ζητήματα της Ηπείρου.
- Τμήμα ενημέρωσης πολιτών, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα προϊόντα, τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής τους.


…συνέχεια »

Περιφέρεια Ηπείρου: Συμμετοχή στην Έκθεση «Γεύσεις και Ζωή»

Mε προϊόντα από όλη την Ήπειρο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η έκθεση «Γεύσεις και Ζωή» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από 20 έως 22 Απριλίου, στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή εκθετών και ικανοποιητική προσέλευση επισκεπτών. Από τις ξεχωριστές παρουσίες ήταν αυτή της Περιφέρειας Ηπείρου, υλοποιώντας το σχεδιασμό της για προβολή και προώθηση των τοπικών της προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό η οργάνωση της συμμετοχής έγινε με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Τουρισμού και Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενήθηκαν εκθέτες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, που καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης παρουσίασαν στο κοινό παραδοσιακά και υψηλής γαστρονομίας προϊόντα, τα οποία ανέδειξαν την ταυτότητα των περιοχών παραγωγής τους και συνολικά της Ηπείρου.
…συνέχεια »

Ξεκινάει το φεστιβάλ φωτογραφίας "ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ" 2012

Διοργανώνεται για 3η χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων και πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό Φεστιβάλ Φωτογραφίας στο οποίο έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, όπως και όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να συμμετάσχετε, θα τα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του event,
www.photometria.gr




…συνέχεια »

Η Τράπεζα Ηπείρου κερδίζει το στοίχημα

Μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος της ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, το Σάββατο 21 Απριλίου 2012, με αφορμή το «2012 International Year of Cooperative».
Καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κατά πολύ την επιχειρηματική ζωή του τόπου, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται πρακτικές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.


Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης με τίτλο «Στρατηγικές Παράμετροι Διαρκώς Επιτυχημένων Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» κ. Δ. Μπουραντά, (Καθηγητής Μάνατζμεντ - Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη - Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο οποίος προσέφερε εξειδικευμένη ενημέρωση για το ποιες είναι οι ειδικές παράμετροι που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να καταστούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βιώσιμες, παραγωγικές και ανταγωνιστικές.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων; Τι ρόλο παίζουν τα δεδομένα του περιβάλλοντος; Ποιες είναι οι μεταβλητές της ανταγωνιστικότητας; Σε τι ωφελεί η συνέργεια; Ποιοι είναι οι θεμελιώδεις πυλώνες και οι στρατηγικές παράμετροι για μία επιτυχημένη συνεταιριστική επιχείρηση; Ποιος ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού και των συστημάτων διοίκησης; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 200 παρευρισκόμενοι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς της πόλης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Πότσης Οδυσσέας, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας δήλωσε τα εξής: «H απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου για την Τράπεζα φαίνεται εμπράκτως και όχι φραστικά. Όσον αφορά στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, προσωπικά, όχι μόνο μετείχα, αλλά είμαι και εκ των ιδρυτικών μελών της Τράπεζας». Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Φίλιος Φίλιππας που δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό συνενώνοντας τις δυνάμεις μας και η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια και οι Συνεταιρισμοί να ενισχύσουμε την Τράπεζα Ηπείρου, διότι με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε το τεράστιο εργατικό δυναμικό των αυτοαπασχολούμενων. Ο Δήμος είναι σε συζήτηση με τη Διοίκηση της Τράπεζας και θέλουμε αυτή η συνεργασία να ευοδωθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε αλλά και θέλουμε σαν Δήμος να σταθούμε καλύτερα οικονομικά αλλά και η Τράπεζα να έχει το όφελός της». Στην ημερίδα επίσης έδωσε το παρόν ο Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Διοίκησης του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και προϊστάμενος Marketing της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε κ. Μούλιας Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, o οποίος δήλωσε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη του συνόλου της αύξησης του κεφαλαίου έως το τέλος του μήνα, ενώ ο κ. Μήτσης Ιωάννης δήλωσε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ήπειρο και ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι θετική στην απορρόφηση του κεφαλαίου της αύξησης. Με δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές κ. Οικονόμου Αθανάσιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα απέδειξε ότι αντέχει στα δύσκολα. Απέδειξε πως, ό,τι της δίνουμε, το επιστρέφει στην τοπική οικονομία πολλαπλάσιο. Χρειάζεται να στηρίξουμε την Τράπεζα και να βοηθήσουμε όλοι μαζί να διευρυνθεί η συνεταιριστική της βάση και η κεφαλαιακή της επάρκεια. Η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει ανθρώπους που τιμούν την αγωνία και τον αγώνα σας. Γιατί εμείς οι Γιαννιώτες είμαστε αγωνιστές και θα πετύχουμε».
Μήνυμα στήριξης της Τράπεζας Ηπείρου απηύθυνε και ο υποψήφιος Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Παντούλας, ο οποίος έδωσε το παρόν και μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Με την παρουσία μου στις εργασίες της ημερίδας επιθυμώ να διαδηλώσω την υποστήριξή μου στην ιδέα του συνεταιρίζεσθαι και στα επιτυχημένα παραδείγματα στην περιοχή μας, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και οι άλλες μεγάλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Θα είμαι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες που αυτές καταβάλλουν».
Παρών στην ημερίδα ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης Τριαντάφυλλος καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκας Γρηγόριος ο οποίος σε δήλωσή του είπε: «Πιστεύω ότι η ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας θα αυξήσει τη δυνατότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου για να δώσει τη δυνατότητα για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», ενώ o Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Ιωάννου Στράτος δήλωσε: «Εμείς σαν Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζουμε τη λειτουργία της, τη λογική της, τις προσπάθειες που κάνει να στηρίξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ήπειρο και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θεωρούμε ότι είναι ένα κορυφαίο γεγονός που πρέπει να στηριχθεί από όλους τους πολίτες της Ηπείρου». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Παπαβρανούσης Χρήστος ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει βοηθήσει πολύ τον τόπο. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε ενέργεια για την ανάπτυξή της είναι ένα θετικό βήμα για την ανάπτυξη και την προκοπή αυτής της περιοχής», ενώ ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μιχάλης Κασσής σε δήλωσή του ανέφερε: «Στην προσπάθεια που γίνεται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να συμμετέχουμε όλοι οι Ηπειρώτες και από εδώ και απανταχού στην Ελλάδα και γενικότερα στο εξωτερικό, γιατί είναι η τράπεζα που θα δώσει δύναμη στην περιοχή μας». Την ημερίδα παρακολούθησε και ο υποψήφιος βουλευτής κ. Κώστας Τασούλας ο οποίος είπε: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου αποτελεί ένα υπόδειγμα Συνεταιριστικής Τράπεζας, και ένα στοιχείο για το οποίο εμείς οι Ηπειρώτες καμαρώνουμε. Η Αύξηση του Κεφαλαίου που η Τράπεζα Ηπείρου δρομολόγησε, και στην οποία συμμετέχω, είναι μία δυναμική απάντηση στις προκλήσεις των καιρών». Τέλος, ο κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος συμμετέχει συμβολικά στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας, απέστειλε μήνυμα στο οποίο αναφέρει ότι η Τράπεζα Ηπείρου είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα εφαρμογής στην πράξη της συνεταιριστικής ιδέας και ότι στη δύσκολη εποχή που διανύουμε θα πρέπει να στηριχθεί, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς στήριξης της τοπικής οικονομίας.
Το παρόν στην ημερίδα έδωσαν υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι συνεταιριστικών επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, πρόεδροι και μέλη των επιμελητηρίων, τραπεζικά και διοικητικά στελέχη.


…συνέχεια »

Προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στους Φιλιάτες (βίντεο)

Την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση στην Θεσπρωτία πραγματοποίησε χθες βράδυ η Νέα Δημοκρατία στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών, με ομιλίες των τριών υποψηφίων βουλευτών, Αντώνη Μπέζα, Κώστα Μπέση και Ελένη Πάντου.
Οι επόμενες συγκεντρώσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσπρωτία θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 30/04/2012 και ώρα 20:00 στην Παραμυθιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίσι» και Παρασκευή 4/05/2012 και ώρα 20:00 στην Ηγουμενίτσα στο ξενοδοχείο «ANGELIKA PALLAS».
Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την συγκέντρωση στο βίντεο που ακολουθεί.

…συνέχεια »

Καταργείται η εντοπιότητα στους παραμεθόριους Δήμους

Την ικανοποίησή του για την κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας σε ορισμένες κατηγορίες προσλήψεων στο Δημόσιο, εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη κάνοντας λόγο για θετικό βήμα.
Όπως σημειώνει η ανεξάρτητη Αρχή, η κατάργηση της εντοπιότητας, που προώθησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κινείται στην κατεύθυνση όσων είχε διαπιστώσει ο Συνήγορος σε ειδική έκθεσή του ήδη από το 2009. Με τη νέα ρύθμιση, εκτιμά, γίνεται πιο ορθολογικό το σύστημα προσλήψεων και προσαρμόζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς παύει πλέον η δυσμενής μεταχείριση πολιτών άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα με τη νέα ρύθμιση:


α) Καταργείται η προσαύξηση της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ εάν είναι δημότες Δήμων που ανήκουν σε παραμεθόριες περιοχές ή δημότες Δήμων με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους. Η κατάργηση της προσαύξησης δεν αφορά μόνο τους δημότες, αλλά όλους τους μόνιμους κατοίκους. Συνεπώς, τονίζεται, οι πολίτες της Ε.Ε που διαμένουν στην Ελλάδα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, εφόσον βέβαια πληρούν και τις άλλες προϋποθέσεις του νόμου, χωρίς να υφίστανται διακριτική μεταχείριση λόγω της ιθαγένειας τους.
β) Επίσης, στις διαδικασίες πρόσληψης βάσει προτεραιότητας καταργείται η προσαύξηση των 150 μορίων, για τους υποψηφίους που είναι δημότες του Δήμου που τις διενεργεί. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση της διάταξης, την προσαύξηση λαμβάνουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι [και όχι αποκλειστικά οι δημότες] των Δήμων παραμεθορίων περιοχών και Δήμων με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων.
…συνέχεια »

Ο γιος του αγωνιστή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη στο Επικρατείας της ΝΔ




Ο Θεόδωρος Λαμπράκης είναι μεταξύ των προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Το όνομά του ίσως θυμίζει κάτι σε πολλούς. Είναι ο γιος του αγωνιστή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Παρά τις αριστερές του καταβολές, ο κ.Λαμπράκης στις δημοτικός εκλογές του 2010, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χαλανδρίου Γιώργου Κουράση, που είχε το «χρίσμα» της Ν.Δ, ενώ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, είχε διατελέσει σύμβουλος του τότε υπουργού Επικρατείας Μίκη Θεοδωράκη.
«Είμαι ανεξάρτητος, δεν άνηκα ποτέ σε κάποιο κόμμα, είμαι ελεύθερος πολίτης. Εκτός αυτού, σιχαίνομαι τον «ρατσισμό» των χαρακτηρισμών όπως «δεξιός», «κομμουνιστής» και «πασόκος». Και ο πατέρας μου δεν ήταν κομμουνιστής. Συνεργαζόταν με την ΕΔΑ. Ελεύθερος άνθρωπος ήταν, δημοκρατικός. Υπάρχουν και κακοί κομμουνιστές και καλοί, υπάρχουν και καλοί δεξιοί και κακοί. Όλα έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Αν είναι σωστός, δεν έχει σημασία ποιο κόμμα υποστηρίζει» είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2010, στα πλαίσια συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" με θέμα τον πατέρα του.
Οι πληροφορίες για συμμετοχή του γιου του ιστορικού στελέχους της ΕΔΑ στις «γαλάζιες» λίστες, είχαν διαρρεύσει από το περασμένο καλοκαίρι και εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Ο 51χρονος οικονομολόγος, με σπουδές στην Αγγλία, ζει με την οικογένεια του στο Χαλάνδρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, και παλαιότερα είχε δεχτεί «κρούσεις» από ΚΚΕ και Ν.Δ. για να πολιτευτεί, αλλά η απάντησή του ήταν αρνητική.
Σχετικά με το «βάρος» του επιθέτου του, ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Ήταν λοιπόν εύκολο να πάρω αέρα, να πάω σε κάποιο κόμμα, να χρησιμοποιώ το όνομά μου. Κάτι που συνηθίζεται. Η οικογενειοκρατία είναι ελληνική ασθένεια. Μου έλεγαν όλοι "μα είσαι Λαμπράκης, γιατί δεν το εκμεταλλεύεσαι;" . Αλλά μου ήταν εντελώς αδιάφορο το επώνυμό μου. Δεν μετανιώνω. Αν το χρησιμοποιούσα, αν έμπλεκα με κάποιο κόμμα, ίσως παρασυρόμουν σε δρόμους που δεν με εξέφραζαν».
…συνέχεια »

Λιγότεροι οι υπάλληλοι που θα λάβουν το εκλογικό επίδομα

Οι μισοί υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών (-45%) θα λάβουν τελικά εκλογικό επίδομα, ενώ δραστικές θα είναι οι μειώσεις των δικαιούχων και στα άλλα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών με την εταιρεία Singular Logic για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές θα πρέπει να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Εκ μέρους της Singular Logic, η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρίκα Λάμπρου σημείωσε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων για 26η φορά από το 1981. Περιέγραψε το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), το οποίο θα λειτουργήσει σε δείγμα 5.000 εκλογικών τμημάτων, που αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου. Για την παρουσίαση των φετινών αποτελεσμάτων η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αναμένεται μεταξύ 9.00 και 9.30 το βράδυ.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Eθνους» για το εκλογικό επίδομα, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι μόνο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απασχοληθούν πραγματικά στις εκλογές θα λάβουν την εκλογική αποζημίωση και τόνισε ότι μόνο τα οδοιπορικά των δικαστικών αντιπροσώπων θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος των προηγούμενων εκλογών.

Στο υπ. Εσωτερικών θα λάβουν επίδομα 3.420 υπάλληλοι έναντι 7.600 εργαζομένων το 2009. Αναφερόμενος στις απειλές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι εάν δεν αποδοθεί στους δημοτικούς υπάλληλους το εκλογικό επίδομα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ο κ. Γιαννίτσης έκανε λόγο για «μικροεκβιασμούς» και τόνισε ότι η εκλογική αποζημίωση προέρχεται από μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές δαπανών και φόρους, ενώ παράλληλα υπάρχουν και 1 εκατ. πολίτες άνεργοι.
«Πρέπει να έχουμε συνείδηση σε ποιο κλίμα λειτουργούμε. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα έχουμε προβλήματα από την απόδοση της εκλογικής αποζημίωσης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Οι εκλογικές δαπάνες το 2012 (εκλογική αποζημίωση και έξοδα εκλογών, όπως προμήθεια χαρτιού, εκτυπώσεις, κάλπες κ.λπ.) θα φτάσουν τα 60 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 25% σε σχέση με το 2009 (83 εκατ. ευρώ).
Η αποζημίωση της Singular Logic θα είναι 2,5 εκατ. ευρώ όταν το 2009 ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ.
…συνέχεια »

«Τώρα θυμήθηκαν την επαναστατικότητα»

Την απάντησή της δίνει η δημοτική αρχή Ζίτσας για τη διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, όταν 30 περίπου κάτοικοι του Δήμου μπήκαν στην αίθουσα με πανό και ζήτησαν να μην πάει στα χωριά η επιτροπή τεχνικών για την καταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων. Ένα δεύτερο αίτημα που έθεσαν ακόμη ήταν η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Δημήτρης Ρογκότης (φωτο) κάνουν λόγο για «όψιμους επαναστάτες».

Πριν από λίγους μήνες, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να γίνει καταγραφή των τ.μ., μετά τη διαπίστωσε ότι σε πολλά χωριά του Δήμου υπάρχει μηδενική χρέωση των τ.μ. τόσο για τα σπίτια όσο και για τις επιχειρήσεις. «Επακόλουθο αποτέλεσμα η στέρηση πολύτιμων εσόδων για το Δήμο αλλά και ο διαχωρισμό των δημοτών σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που συνεισφέρουν και στους υπόλοιπους που οι υπηρεσίες του Δήμου τους παρέχονται χωρίς να συνεισφέρουν τα αναλογούντα. Υπάρχει έστω και ένας δημότης που να θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί το αίσθημα δικαίου; Οφείλει ή δεν οφείλει ο Δήμος να αποκαταστήσει αυτή την αδικία όπου υφίσταται; Εκτός και αν η έννοια δικαιοσύνη για ορισμένους ταυτίζεται με την επιβράβευση των ‘έξυπνων’» αναφέρει η δημοτική αρχή, η οποία συμπληρώνει όμως ότι το μέτρο της καταγραφής έχει «παγώσει» εδώ και έξι μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κάτοικοι δεν ικανοποιήθηκαν από το «πάγωμα», θέτοντας αμέσως μετά ένα άλλο αίτημα: την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών. Η απάντηση της δημοτικής αρχής Ζίτσας γεμάτη με αιχμές: «Ποιοι; Αυτοί που υπηρέτησαν την αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων, μπροστάρηδες στην εισβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι όχι μόνο δεν κατάργησαν τα ανταποδοτικά τέλη αλλά έκαναν και σημαία της διακυβέρνησης των Δήμων και Κοινοτήτων τους την αύξηση κατά 400% των τελών! Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι καποδιστριακοί Δήμοι Πασσαρώνος και Ζίτσας. Αλήθεια πού ήταν τότε η επαναστατικότητά τους;» διερωτάται χαρακτηριστικά. Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι επί των ημερών της δεν έχει καμία αύξηση των τελών. Αναφέρεται δε στη στάση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Τάκη Τζίμα επί του θέματος. «Πέραν της πολιτικής του τοποθέτησης, που είναι σεβαστή, για τον ρόλο που οφείλει να έχει η πολιτεία, προς τιμήν του χαρακτήρισε άκαιρη την συζήτηση για το εν λόγω θέμα και τόνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία. Αποτελεί η στάση αυτή μια καλή απάντηση σε όσους εκβιάζουν τέτοιες καταστάσεις και είναι σίγουρα δείγμα πολιτικού πολιτισμού, με σεβασμό στο ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου» καταλήγει η δημοτική αρχή.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/16635/2012-04-24.html

…συνέχεια »

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο άραξε στο λιμάνι του Δυρραχίου

Επίδειξη δύναμης σε μια εποχή εντάσεων με την ΠΓΔΜ και το βόρειο τμήμα του Κοσόβου , χαρακτηρίζουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης την άφιξη του USS GUNSTON HALL (LSD-44) με τους 685 Αμερικανούς πεζοναύτες που θα τριγυρνούν στην περιοχή έως τις 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας η παραμονή των πεζοναυτών στην περιοχή (33χλμ δυτικά των Τιράνων) «εντάσσεται στα πλαίσια της επίσκεψης σε λιμάνια της περιοχής και της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ναυτικές δυνάμεις των συγκεκριμένων χωρών» ενώ η αλβανική κυβέρνηση επισημαίνει επίσης ότι «κατά την είσοδο και την παραμονή τους στη χώρα οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνοδεύονται από ένοπλες μονάδες του αλβανικού στρατού».

…συνέχεια »

Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων στη Βρυσέλλα της Π.Ε. Θεσπρωτίας


Την περιοχή της Βρυσέλλας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, οι καλλιέργειες της οποίας υπέστησαν ζημιές από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά εξαιτίας των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων, επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.


Ο Περιφερειάρχης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Πλιάκο, είχε συνάντηση με τους προέδρους των ΤΟΕΒ Ελαίας – Φιλιατών κ. Αντώνη Ρούση και Ράγιου – Κεστρίνης κ. Νίκο Στεργίου, με στελέχη των δύο οργανισμών και αγρότες, από τους οποίους ενημερώθηκαν για το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα.
Ως άμεση προτεραιότητα τέθηκε ο καθαρισμός των καταπτώσεων που έχουν σημειωθεί στην κοίτη του ποταμού, στη θέση «Νησάκι» της τοπικής κοινότητας Αγίου Βλασίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε επικοινωνία με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ζητώντας την κατ΄ εξαίρεση έκδοση σχετικής άδειας από τη Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με το από 19 Απριλίου 2012 υποβληθέν αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, θα συνδράμει επίσης με μηχανήματα το έργο του ΤΟΕΒ Ελαίας – Φιλιατών για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων του κάμπου και ακόμη συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και των αντίστοιχων ΤΟΕΒ, ώστε να λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για τη λειτουργία των θυροφραγμάτων κ.α. στις περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.
…συνέχεια »

Ελλάδα μια χώρα σε ομηρία ανακυκλούμενων αδιεξόδων…

Του Βαγγέλη Γρ. Αθανασίου

Η παρούσα πολιτική συγκυρία απεικονίζει μια χώρα που εναγωνίως ψάχνει από κάπου να πιαστεί, εναγωνίως αναζητά φως για να εξέλθει από το τούνελ των αδιεξόδων.
Ωστόσο η χώρα στερείται πλέον μιας αντίληψης που αλλιώς θα μεταφράζαμε ως κοινή λογική, τόσο στην πολιτική όσο και στην δημόσια διοίκηση, αλλά ακόμα και στα ίδια τα πλαίσια μιας κοινωνικής αντίδρασης.


Με λίγα λόγια το τοπίο αντί να ξεθολώνει γίνεται μοιραία πιο θολό και οι δυνάμεις των στείρων μονόδρομων είναι αυτές που χαράζουν ο καθένας για τον δικό του σκοπό γραμμές και περιχαρακώνονται σε εφήμερες λογικές που εκφράζουν την οργή όπως αυτή πηγάζει μέσα από τις πολιτικές μας στιγμές.Λείπει όμως από την πολιτική σκηνή το μακροχρόνιο, μια νέα αντίληψη, ένας σοβαρός και υπεύθυνος σχεδιασμός για το αύριο που θα αναφύεται από τις πολιτικές μας στρατηγικές επιλογές.
Η εποχή όπου τα μεγάλα κόμματα εξουσίας, πρωταγωνιστές και υπαίτιοι της κρίσης χάιδευαν τα αυτιά του εκλογικού σώματος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό που προέχει πλέον και μάλλον ζητάει το κουρασμένο εκλογικό σώμα των ταλαιπωρημένων από τις βάναυσες και στιγμιαίες πολιτικές επιλογές εκλογικό σώμα είναι προτάσεις που θα ανοίγουν δρόμους ώστε η χώρα να σπάσει τον κλοιό των αδιεξόδων και να βγει από τη δίνη της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει.
Επιπλέον ακόμα και τα στείρα «όχι» των παραδοσιακών κομμάτων της αριστεράς που αποτέλεσαν την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση μοιάζει να μην βρίσκουν άλλο τόσα ευήκοα αυτιά, όσα θα ανέμεναν από την στρατηγική τους, αφού απουσιάζει το όραμα ή η άλλη πολιτική θέση κι’ άποψη.
Κατ’ επέκταση τα πολιτικά σχήματα της στιγμής όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί και αποτυπώνονται στον προεκλογικό χάρτη μπορεί να σπάνε τον δικομματισμό και να τον στριμώχνουν «στα σχοινιά» ωστόσο δεν κατορθώνουν να δομήσουν ένα τέτοιον πολιτικό λόγο που θα καταστήσουν τη χώρα μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα σύγχρονο κράτος που θα αξιοποιεί όλες τις ζωτικές του δυνάμεις για την αναδόμηση του.
Και εδώ ακριβώς φτάνουμε στην ουσία του προβλήματος.
Η Ελληνική πολιτεία, η ελληνική δημοκρατία, το ελληνικό κράτος πρέπει να αναδομηθεί και να λειτουργήσει ως διοίκηση ανεξάρτητο και ελεύθερο από πολιτικές πατρωνίες.
Ο δημόσιος λειτουργός πρέπει να βρει τη χαμένη του αξιοπιστία, η δημόσια υπηρεσία να αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική και δίκαια και να δώσει το στίγμα ότι οι κανόνες της πολιτείας, εν ολίγοις οι νόμοι ότι ισχύουν για όλους και ότι από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή.
Δεν μιλάμε για ένα κράτος τιμωρό αλλά για μια πολιτεία που θα μάθει από τα λάθη της και θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας που την διέπει.
Και αυτό δεν είναι δουλειά ενός πολιτικού κόμματος, ούτε υπόθεση ενός προεκλογικού αγώνα, αλλά υποχρέωση ολόκληρης της νεότερης ελληνικής κοινωνίας που οφείλει να διασαφηνίσει το πλαίσιο λειτουργίας της, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση πολιτείας και πολιτών.
Αν αυτή η σχέση δεν επαναπροσδιοριστεί, το κράτος δεν πείσει ότι έχει μάθει από τις εγκληματικές παραλείψεις του παρελθόντος τότε οι πολιτικές όποιες και αν είναι αυτές πολύ λίγα θα καταφέρουν και μάλλον θα γεννήσουν ακόμα περισσότερα αδιέξοδα.
Σε αυτή την νέα σχέση οφείλουν πλέον να δεσμευθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να νομιμοποιήσει και να ορίσει την αφετηρία μιας νέας αρχής που πραγματικά θα λειτουργήσει ως μοχλός κοινωνικής αφύπνισης και θα διαπεράσει την ελληνική πολιτεία σε όλο το μήκος και πλάτος της.


…συνέχεια »

Ανοιχτές πληγές από τις πλημμύρες στη Βρυσέλλα

Στην περιοχή της Βρυσέλλας και κοντά στους αγρότες των παρακαλάμιων περιοχών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά, βρέθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος.
Ο Δήμαρχος βρέθηκε στο σημείο, κατά τη διάρκεια συνάντησης διαμαρτυρίας των αγροτών, συνομίλησε μαζί τους, άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις καλλιέργειές τους και τις καταστροφές που υπέστησαν, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών απ' όλους τους φορείς.


Ο κ. Κάτσινος μάλιστα, αν και ο Δήμος δεν είναι ο υπεύθυνος φορέας, υποσχέθηκε ότι θα προκαλέσει άμεσα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή κάθε εμπλεκόμενου.
Η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να αναζητηθεί στις εξής κατευθύνσεις:
Στην ορθή διαχείριση του Υδροηλεκτρικού έργου του Φράγματος που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Ράγιο και αντίστοιχα στη διαχείριση των υδάτων στο Νομό Ιωαννίνων, οι βροχοπτώσεις στον οποίο «πλήττουν» τους αγρότες της Θεσπρωτίας εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του ποταμού Καλαμά.
Απαραίτητες θεωρούνται και οι παρεμβάσεις στα στενά του Καλαμά στο τοπικό διαμέρισμα Αγίου Βλασίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Τέλος, πρέπει να συνδράμει και η ΕΑΣ και η ΑΤΕ με οικονομική διευκόλυνση για την επανάληψη των καλλιεργειών.

…συνέχεια »

Δήμητρα Κολιογιάννη. Η μικρότερη υποψήφια βουλευτής, είναι στη Θεσπρωτία

Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στο νομό Θεσπρωτίας Δήμητρα Κολιογιάννη, είναι η νεότερη υποψήφια βουλευτής στην Ελλάδα για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Γεννημένη το 1988, η Δήμητρα Κολιογιάννη, κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο την στιγμή που η γενιά της απαξιώνει συλήβδην την πολιτική σκηνή της χώρας.
Είναι ώρα η νέα γενιά να αναλάβει τις ευθηνές της και αφήσει το στίγμα της για την Ελλάδα που όλοι θέλουμε, τονίζει η Δήμητρα Κολιογιάννη, η οποία τις τελευταίες μέρες «οργώνει» τη Θεσπρωτία με σκοπό την υπεράσπιση της υποψηφιότητάς της.


Δικηγόρος στο επάγγελμα, διετέλεσε αρχισυντάκτρια του φοιτητικού περιοδικού “HOMO Nomicarious” ενώ υπήρξε Αναπληρώτρια Γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006. Tο 2008 εκλέχτηκε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 εργάστηκε ως νομική σύμβουλος στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, απ’ όπου και παραιτήθηκε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/recentnews.html
…συνέχεια »

Αντώνης Μπέζας: Ραδιοφωνική συνέντευξη στον REAL FM

Ο Αντώνης Μπέζας απαντά στα καυτά ερωτήματα του Κώστα Χαρδαβέλλα

Ο Αντώνης Μπέζας απαντά σε μια σειρά καυτών ερωτημάτων στους δημοσιογράφους Κ. Χαρδαβέλλα και Μ. Πολλάλη στη ραδιοφωνική εκπομπή του REAL FM .
Ακούστε την συνέντευξη



…συνέχεια »

Η ομορφιά της Γης με τα μάτια της NASA

Ταξιδέψτε με τη βοήθεια της NASA σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα υπέροχο βίντεο
Έχετε δει πιθανώς εκπληκτικά βίντεο από την NASA, αλλά τώρα η διαστημική υπηρεσία έχει προσθέσει μερικές δημιουργικές πινελιές.
Ακούγοντας το τραγούδι "Walking in the Air" του Howard Blake απολαμβάνουμε τη γη από ψηλά, μέσω ενός εντυπωσιακού βίντεο, που αποτελείται από φωτογραφίες τραβηγμένες από τριάντα μέλη που φιλοξενήθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τι βλέπουμε στο βίντεο
01 – Αστέρια πάνω από νότιες Ηνωμένες Πολιτείες
: 08 - Δυτική ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά
: 21 – Από την Κεντρική Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή
: 36 – Σέλας πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό
: 54 - Καταιγίδες πάνω από την Αφρική
1:08 – Κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες
1:20 – Μεσώ δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες
1:33 - Ηνωμένο Βασίλειο και Βαλτικής Θάλασσας
1:46 - Δύση
1:55 – Βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και ανατολικός Καναδάς
2:12 - Σέλας πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό
2:32 - Κομήτης Lovejoy
2:53 - Σέλας πάνω από Hudson Bay
3:06 – Από Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κεντρική Ευρώπη


Περπατώντας στον αέρα από VideoStars



…συνέχεια »

Τουρκογιαννιώτες επέστρεψαν στα Γιάννενα ισχυροποιώντας τους δεσμούς φιλίας των δυο λαών

Οι μνήμες μπορεί πολλές φορές να διχάζουν τους λαούς. Μπορούν όμως να μετατραπούν και στον πιο ισχυρό κρίκο για την ανάπτυξη δεσμών φιλίας. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των Ιωαννίνων, με την επίσκεψη που πραγματοποιούν εξήντα απόγονοι μουσουλμάνων που είχαν μετακινηθεί στην Τουρκία κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ανάμεσα σε αυτούς ο 98χρονος Λουφτού Καραντάγ, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννινα και επιστρέφει ως προσκυνητής στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Τους εξήντα περίπου επισκέπτες, ανάμεσά τους και Τουρκογιαννιώτες υποδέχθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.
Σε μία εκδήλωση, συγκινησιακά φορτισμένη, ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε στον τόπο από τον οποίο κατάγονται.
«Ενενήντα χρόνια μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών, μπορούμε να ξαναβρεθούμε κοντά, να αναπολούμε την ιστορία και να δουλέψουμε με δύναμη για την φιλία των δύο λαών» σημείωσε ο Δήμαρχος ο οποίος τόνισε ότι τα Γιάννινα έχουν κρατήσει και διατηρήσει τα έντονα χαρακτηριστικά της πολυπολιτισμικής πόλης.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και κάτοχος του βραβείου Ιπεκτσί Γιάννης Παπαδημητρίου είναι από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη δεσμών των απογόνων μουσουλμανικών οικογενειών από τα Ιωάννινα με την πατρίδα τους.
Κατά τη σημερινή εκδήλωση ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών αποτέλεσε ένα βαθύ τραύμα, το οποίο οι απόγονοι όλων εκείνων που μετακινήθηκαν επιχειρούν να κλείσουν με προσκυνήματα στις ιδιαίτερες πατρίδες.
«Σας καλωσορίζω στην πόλη με τα πιο καλά διατηρημένα ισλαμικά μνημεία στην Ελλάδα. Για μας τα μνημεία αυτά είναι πλούτος, είναι γέφυρα φιλίας. Οι μνήμες μπορεί να διχάζουν μπορεί όμως και να ενώνουν. Εμείς αυτό κάνουμε», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Καθοριστικός για τις επισκέψεις αυτές είναι ο ρόλος του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της συνθήκης της Λωζάνης. Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος που μετέχει στην αποστολή Σεφέ Γκιουβέντς τόνισε ότι η ανταλλαγή ήταν μία τραυματική εμπειρία. «Σκοπός μας με την επίσκεψη στα Γιάννινα είναι να καλύψουμε ένα μέρος της νοσταλγίας για την πατρίδα των προγόνων μας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν δημιουργώντας σχέσεις φιλίας», υπογράμμισε.
Ο Λουφτού Καραντάγ γεννήθηκε στα Γιάννινα τον Μάιο του 1914. Ενενήντα οκτώ ετών σήμερα δεν μπορεί να κρύψει ούτε τη χαρά αλλά ούτε και τη συγκίνησή του. «Εγώ έχω δύο πατρίδες. Εδώ είναι η μητέρα γη μου. Και όπου βρίσκομαι είμαι πρεσβευτής των Ιωαννίνων» τόνισε.
Μία επιστολή εκ μέρους όλων όσων βρίσκονται στην πόλη διάβασε η κ. Νουρ Τασάν στην ελληνική γλώσσα. Μία επιστολή όπου περιγράφει συναισθήματα και την επιθυμία να πάρουν όλοι μία φούχτα χώμα από τα Γιάννινα και να την εναποθέσουν στους τάφους των δικών τους ανθρώπων.
Στην αποστολή μετείχε και ο Δήμαρχος της περιοχής Μεσιούτε του Πόντου. Μιας περιοχής από την οποία είχαν εκδιωχθεί Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει κι εκεί αυτό που έγινε σήμερα στα Γιάννινα.
Απόγονοι των εκδιωχθέντων Ελλήνων επιστρέφουν για να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγή τους.
Ο Δήμαρχος της Μεσιούτε κάλεσε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο να επισκεφθεί την περιοχή σημειώνοντας ότι έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρές σχέσεις φιλίας.
http://www.epirusonline.gr/articles/news/
…συνέχεια »

4η Συνάντηση Εργασίας του έργου GREEN MOUNTAIN

Στις 26 και 27/4/2012 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου GRAND SERAI, στα Ιωάννινα η 4η Συνάντηση Εργασίας του εγκεκριμένου έργου GREEN MOUNTAIN.
To GREEN MOUNTAIN είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Νοτιανατολική Ευρώπη» (South East Europe) με στόχο την υποστήριξη των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών αρχών καθώς και των Εθνικών Πάρκων στην αποτελεσματικότερη προώθηση, διαχείριση και ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.


Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Green Mountain έντεκα εταίροι από εννέα χώρες (Ιταλία, Ελλάδα – Περιφέρεια Ηπείρου, Αυστρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Μαυροβούνιο) θα αναπτύξουν από κοινού ένα Ενιαίο Μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης το οποίο θα ενσωματώνει τη συντονισμένη διαχείριση ,την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την ενίσχυση της ταυτότητας και του συγκριτικού πλεονεκτήματος των ορεινών περιοχών των χωρών που συμμετέχουν στο έργο.
Η συνάντηση εργασίας θα ξεκινήσει στις 9:15 π.μ με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

…συνέχεια »

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τις γαλλικές εκλογές

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο ευρωπαϊκός Τύπος σχετικά με τις πιθανότητες που έχει ο Νικολά Σαρκοζί να παραμείνει στην προεδρία της Γαλλίας μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, αλλά και αυτό του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός Τύπος γράφει σήμερα πως μόνο ένα θαύμα να κρατήσει τον Σαρκοζί στην εξουσία.


Με τίτλο «Ο Σαρκοζί αντιμέτωπος με την ήττα», οι Times αναφέρουν πως η Μαρίν Λεπέν με το ποσοστό ρεκόρ του 18,1% είναι αυτή που θα καθορίσει τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου της 6ης Μαΐου.
Από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian υπογραμμίζει πως ο Ολάντ βρίσκεται «στην κορυφή του κύματος της αριστεράς», όμως τα «εκπληκτικά» αποτελέσματα της Μαρίν Λεπέν πάγωσαν τον ενθουσιασμό. Ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας είναι «γλυκόπικρη νίκη για την αριστερά».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαρκοζί «χρειάζεται ένα θαύμα» στο δεύτερο γύρο για να κρατήσει τη θέση του και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης έδειξαν ότι η Γαλλία λέει στον πρόεδρο της, 'αρκεί'.
Οι εφημερίδες εκφράζουν επίσης ανησυχίες για το ενδεχόμενο νίκης του Ολάντ, ο οποίος έχει κηρύξει πόλεμο στο χρηματοπιστωιτκό σύστημα.
Ειδικά η Daily Telegraph εκφράζει τον σκεπτικισμό της απέναντι στον Ολάντ, τον οποίο χαρακτηρίζει «άχρωμο σοσιαλιστή που έχει δηλώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο πραγματικός του εχθρός».
Οι Times, που υποστήριζαν την Κυριακή τον Σαρκοζί, εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για το πρόγραμμα του Ολάντ, κατηγορώντας τον για «μια οικονομική πολιτική με στόχο τον εντυπωσιασμό», που θα αποδυναμώσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης και θα περιορίσει το διπλωματικό ειδικό βάρος.
Με τη σειρά τους οι γερμανικές εφημερίδες βλέπουν «μια ψήφο οργής» στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.
Το Der Spiegel χρησιμοποιεί αυτή τη φράση ως κυρίως τίτλο στην ηλεκτρονική του έκδοση, διακρίνοντας στα αποτελέσματα σημάδια ότι «οι Γάλλοι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση της χώρας τους και οργισμένοι με τον Νικολά Σαρκοζί».
Τονίζει πως το σημαντικό γεγονός είναι το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν. «Η Μαρίν Λεπέν θεωρείται αξιόπιστη από τις μετριοπαθείς τάξεις της Γαλλίας που υποφέρουν, μιλάει τη γλώσσα τους», γράφει η εφημερίδα.
Πολλές εφημερίδες αναφέρονται επίσης και στο ποσοστό του Ζαν-Λικ Μελανσόν και επισημαίνουν πως αν προσθέσει κανείς τα ποσοστά των υποψηφίων κατά της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, το άθροισμα τους πλησιάζει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.
«Ολάντ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν τώρα να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων», εκτιμά η Tagesspiegel.
«Αν ο Σαρκοζί θέλει ακόμα να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να κερδίσει ψήφους και από την ακροδεξιά, αλλά και από τον κεντρώο χώρο, κάτι που αποτελεί κατόρθωμα άνευ προηγουμένου στην πολιτική», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Για τους Financial Times Deutschland, πρόκειται «κατ'αρχήν και πριν απ'όλα για μια ψήφο απόρριψης» εναντίον του Σαρκοζί. «Τι μεγάλη αποτυχία για έναν απερχόμενο αρχηγό κράτους να έχει αυτό το άσχημο αποτέλεσμα απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία αποτελείτο από υπεκφυγές και ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να ενθουσιάσει τους οπαδούς του», σημειώνει η εφημερίδα.
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Σαρκοζί», σχολιάζει η ολλανδική οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ενώ η De Volkskrant επισημαίνει πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι αρκετά προβλέψιμος και πως «η έκπληξη της ημέρας» ήταν το αποτέλεσμα της Μαρίν Λεπέν.
Για την γαλλόφωνική βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Φρανσουά Ολάντ «βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στο προεδρικό μέγαρο». Όμως, όπως γράφει, η αριστερά πρέπει να μετριάσει την χαρά της γιατί το Εθνικό Μέτωπο, αν και δεν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο, προκάλεσε ένα νέο σοκ.
«Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο Σαρκοζί, ακόμα και αν στοχεύσει ακόμα πιο δεξιά απ' ότι έκανε στον πρώτο γύρο θα μπορέσει να ανατρέψει την τάση, ελπίζοντας να κερδίσει τις ψήφους του Εθνικού Μετώπου. Το στοίχημα που κέρδισε το 2007 φαίνεται πέντε χρόνια αργότερα να έχει φτάσει στα όρια του. Προσεταιριζόμενος τις θέσεις του Μετώπου, απογοήτευσε τους οπαδούς του, οδηγώντας τους πιο σκληροπυρηνικούς δεξιούς ψηφοφόρους στην κοιτίδα τους», εξηγεί η εφημερίδα.
Υπογραμμίζει επίσης την «προσωπική νίκη» της Μαρίν Λεπέν που «μπορεί σήμερα να ελπίζει πως θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο και θα προσπαθήσει να ανανεώσει την δεξιά».
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν «δεν πρέπει να κοκκινίζει» για το ποσοστό του, συνεχίζει η εφημερίδα, αντίθετα τονίζει πως για τον Φρανσουά Μπαϊρού «η απογοήτευση είναι πικρή».
«Μια οδυνηρή ήττα για τον Σαρκοζί που εμπιστεύεται την τύχη του στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν», γράφει η Il Corriere della Sera, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η La Repubblica: «ο Σαρκό υπολογίζει τώρα στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου».
«Ο Ολάντ στο δρόμο για τη νίκη, κέρδισε τον πρώτο γύρο, μεγαλύτερη συμμετοχή από την προβλεπόμενη», γράφει η σουηδική Dagens Nyheter.
Στη Δανία, η εφημερίδα Politiken εκτιμά πως «οι Γάλλοι κουράστηκαν με τον Σαρκοζί». «Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να υπολογίζει στη μαζική στήριξη των αριστερών ψηφοφόρων, ενώ ο πρόεδρος έχει το δύσκολο έργο να πείσει τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν να τον ψηφίσουν», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι.
Τέλος, για το πρακτορείο Ritzau, «ο Ολάντ διεξήγαγε μια μετριοπαθή προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος να πετύχει μια νέα ομοφωνία στην γαλλική πολιτική. Ο απερχόμενος πρόεδρος αντίθετα ήταν πιο επιθετικός στέλνοντας ανάμεσα σε άλλα το μήνυμα ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας και υποσχόμενος μια αυστηρή πολιτική απέναντι στους ξένους».
…συνέχεια »