Έλλειψη γάλακτος απειλεί το τυρί μετσοβόνε

Δεν βρίσκουν πλέον αγελαδινό γάλα στην περιοχή για το φημισμένο τυρί
Τον αποχαρακτηρισμό του τυριού μετσοβόνε από τη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ζητούν οι υπεύθυνοι του τυροκομείου του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να το παράγουν.
Οι υπεύθυνοι του τυροκομείου που λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1959, οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση, λόγω της απαξίωσης, όπως λένε, της αγελαδοτροφίας στην περιοχή, η οποία δεν αποφέρει τις πλέον τις απαραίτητες ποσότητες γάλακτος για την παραγωγή του εν λόγω τυριού, που πήρε την ονομασία του από τον τόπο που γεννήθηκε. Το θέμα αναδεικνύει με εκτενές ρεπορτάζ η έγκυρη ιστοσελίδα «ΑγρόΤυπος» (agrotypos.gr).


Είναι χαρακτηριστικό ότι, η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 200 τόνους και για κάθε 1 κιλό τυρί που παράγεται χρειάζονται περίπου 11 κιλά αγελαδινού γάλακτος, τα οποία δεν μπορούν πλέον να παράγουν οι είκοσι περίπου αγελαδοτρόφοι, από τους οποίους το τυροκομείο αγοράζει το γάλα που χρειάζεται για την παραγωγή του.
Όπως δήλωσε στον «ΑγροΤύπο» ο διευθυντής του τυροκομείου Κωνσταντίνος Τρίτος «Το μετσοβόνε έγινε τυρί ΠΟΠ όταν ήταν υπουργός Γεωργίας ο Γιώργος Μωραΐτης (13/10/1993 – 15/9/1995). Όμως για να είναι ένα τυρί ΠΟΠ πρέπει το γάλα να προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Τότε υπήρχε η αναγκαία πρώτη ύλη, σήμερα όμως η αγελαδοτροφία εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της περιοχής. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπόρεσε να μας βρει κάποια λύση. Επειδή το αγελαδινό γάλα του Μετσόβου δεν είναι αρκετό για την παραγωγή του τυριού, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τον αποχαρακτηρισμό από τη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ. Όταν ξεκίνησε το Ίδρυμα τη λειτουργία του είχε ένα βουστάσιο με 40 αγελάδες που όμως έκλεισε πριν από 10 περίπου χρόνια. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε από τους κτηνοτρόφους με 0,60 ευρώ το κιλό το γάλα τους».

http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=37445:2012-03-08-09-28-28&catid=26&Itemid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια: