Σταύρος Καλογιάννης: H «διάσωση» της PROTONBANK κόστισε τετραπλάσια από το ποσό που θα εξοικονομήσει η Κυβέρνηση από την εφεδρεία!

Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, κατέθεσε ο Σταύρος Καλογιάννης (αρ. πρωτ. 596/2011), με θέμα την απόφαση της Κυβέρνησης να ανασυστήσει την Τράπεζα PROTONBANK.
Στην Ερώτησή του αναφέρει:
Ο υπουργός Οικονομικών διέθεσε 863 εκατομμύρια ευρώ για την ανασύσταση της PROTONBANK, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 1,1 δις, τα οποία θα καλύψει το Ταμείο Ανασυγκρότησης των Τραπεζών.
Επειδή τα δημοσιεύματα για τον ρόλο του κ. Λαυρεντιάδη, πρώην προέδρου της Τράπεζας, είναι πολλά και αποκαλυπτικά για τις παρεμβάσεις του στα εκδοτικά συγκροτήματα, στην κρίση του Χρηματιστηρίου αλλά και για τις σχέσεις του με την αμερικανική μητρική εταιρεία Carlyle, υπεύθυνη πολλών επενδύσεων και αναμίξεων σε αμυντικά προγράμματα, γεννάται το ερώτημα με ποια αιτιολογία η Κυβέρνηση διαθέτει σήμερα τετραπλάσιο σχεδόν ποσό από τα προβλεπόμενα έσοδά της απ’ την εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι θυσιάζονται για το νεόκοπο τραπεζίτη, που θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις προ εικοσιπενταετίας.
Στην περίοδο της χειρότερης οικονομικής κρίσεως από τη μεταπολίτευση, η Κυβέρνηση εμφανίζεται γενναιόδωρη σε επιχειρηματίες με εκκρεμείς υποθέσεις στη δικαιοσύνη.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:
• Εάν έχουν ελέγξει τα στοιχεία της υπόθεσης, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για εκκρεμείς δικαστικές ανακρίσεις και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ανακρίσεις.
• Εάν είναι αντικειμενική η εξέταση της κατάστασης της PROTONBANK από την Τράπεζα της Ελλάδος και γιατί δεν την υπέγραψαν οι αρμόδιοι διευθυντές.
• Εάν αληθεύει ότι ορισμένα μέλη του προσφάτως διορισθέντος διοικητικού συμβουλίου της PROTONBANK αρνήθηκαν να υπογράψουν την αποδοχή της επιστροφής απ’ τον κ. Λαυρεντιάδη των 51 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει, διότι την θεωρούσαν παράνομη.
• Εάν αληθεύει ότι ο Υπουργός Οικονομικών άλλαξε την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της PROTONBANK, με την απομάκρυνση των διαφωνούντων, οπότε τα νέα μέλη υπέγραψαν την αποδοχή και αμέσως μετά συστήθηκε η νέα PROTONBANK.
• Εάν προτίθεται να ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός την Βουλή για τις σχέσεις του κυρίου Λαυρεντιάδη με την Carlyle και σε ποιο βαθμό αυτές εκτείνονται.
• Εάν μπορεί να ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός την Βουλή για τον ρόλο του κυρίου Λαυρεντιάδη στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: