Τσεκούρεμα μέχρι 60% σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις

Σοκ θα πάθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τη μισθοδοσία του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου με την οποία ξεκινά στην πράξη η εφαρμογή του νέου μισθολογίου καθώς θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά. Μειώσεις 15-20% και στις επικουρικές συντάξεις, ενώ θα πληρώσουν φόρο και οι συνταξιούχοι των 420 ευρώ!

Καταρχήν, για τους δημοσίους υπαλλήλους, το νέο μισθολόγιο που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα καταργεί όλα τα ειδικά επιδόματα, διατηρώντας μόνο αυτά της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και το οικογενειακό επίδομα (50 ευρώ για το πρώτο παιδί) ενώ τα «επιδόματα» εορτών και αδείας δεν θα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το χρόνο. Συνολικά οι απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν τα 2 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, ενώ κατα μέσο όρο κάθε υπάλληλος θα χάσει το 30% των αποδοχών του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 14 χρόνια προϋπηρεσία που εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και λαμβάνει τώρα 1946 ευρώ, θα καταλήξει σε βάθος τριετίας να λαμβάνει 1085 ευρώ. Ωστόσο, η μείωση δεν θα γίνει εφάπαξ αλλά σε βάθος τριετίας και κάθε χρόνο η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25%.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στους δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσει με την μισθοδοσία του δεύτερου δεκαπενθημέρου που θα λάβουν στις 13 Νοεμβρίου.
Και οι συνταξιούχοι στη λαιμητόμο
Μειώσεις όμως θα δουν και οι συνταξιούχοι των οποίων οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 15% - 40%. Επιπλέον, θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο και οι χαμηλοσυνταξούχοι που λαμβάνουν μόλις 420 ευρώ το μήνα, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις αρχίζουν από τα 1.200 ευρώ, ενώ οι απώλειες στο εφάπαξ κατά μέσον όρο ανέρχονται στα 9.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: