Ξεκινάει η διαβούλευση για τη διαχείριση των υδάτων στην Ήπειρο

Ανακοίνωση σχετικά με τη διαβούλευση για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας που αρχίζει με τα υδατικά διαμερίσματα Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, η Ελλάδα ολοκληρώνει την εφαρμογή των απαιτήσεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (Οδηγία-Πλαίσιο για τα Νερά).

Η διαδικασία αρχίζει με την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Τα Σχέδια αυτά αφορούν στην διαχείριση του συνόλου των υδατικών πόρων των νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και σημαντικού ή μικρότερου μέρους των υδατικών πόρων των νομών Φωκίδας, Γρεβενών, Φθιώτιδας, Καστοριάς και Πιερίας.
Τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής έχουν ζωτική και κομβική σημασία για την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων και στα τρία Υδατικά Διαμερίσματα και θα συμβάλλουν στον προγραμματισμό των χρήσεων νερού και στην αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Παράλληλα με τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος μέσω των σχεδίων διαχείρισης προγραμματίζονται οι χρήσεις νερού για την άρδευση, την ύδρευση, την ενέργεια και την επαγγελματική χρήση (βιοτεχνία, βιομηχανία).
Η διαβούλευση θα στηριχθεί στη ειδική μελέτη που ολοκληρώνεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ και κατ εφαρμογή του Ν.3199/2003 και του ΠΔ 51/2007. Στην πορεία της διαβούλευσης με πολλαπλές - κεντρικές και αποκεντρωμένες - δράσεις ενημέρωσης (ημερίδες, σεμινάρια, εκδόσεις, ερωτηματολόγια), και με πλήρη διαύγεια στο διαδίκτυο οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αλλά και οι ενεργοί πολίτες, θα κληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για θέματα όπως :
-η ποιότητα και η ποσότητα των υδατικών πόρων (ποτάμια – λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα), σήμερα και στο μέλλον, και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς,
-τα οικοσυστήματα και οι ανάγκες τους σε νερό,
-η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
-ο προγραμματισμός καταναλώσεων και χρήσεων νερού και τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων,
-η υδατική πολιτική και η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος
Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς και το κοινό της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαβούλευσης για την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής των Ποταμών των περιοχών αυτών, υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις, προτάσεις και κρίσεις τους και στα τρία Υδατικά Διαμερίσματα.
Η ενεργός συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών κρίνεται απαραίτητη σε όλες τις φάσεις υλοποίησης της κατάρτισης των Σχεδίων Διαχείρισης και αποφασιστικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι όλη η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια.
Τα κείμενα της διαβούλευσης βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://wfd.ypeka.gr. Η συμμετοχή όλων είναι ελεύθερη, η σημασία όμως των Σχεδίων διαχείρισης για τον καθένα την καθιστά επιβεβλημένη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων στα τηλέφωνα 2106931281, 2106931268 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.hssw@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: