Διάλογος για την αυτοδιοίκηση

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ‘’Διαλόγου και Προβληματισμού για την Αυτοδιοίκηση’’, της Δημοκρατικής Αριστεράς, το Σάββατο στα Ιωάννινα. Οι ομιλητές, προσωπικότητες υψηλού κύρους με γνώση και ενάργεια έθιξαν τα φλέγοντα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης σε περίοδο βαθιάς οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης και διατύπωσαν ενδιαφέρουσες και γόνιμες προτάσεις για το ρόλο που μπορεί και οφείλει να αναλάβει η Τ.Α. στην πορεία διεξόδου από την κρίση.

Ειδικότερα, o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στις αυξημένες ευθύνες της αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι η Τ.Α δεν θα λύσει τα προβλήματα του χρέους και των ελλειμμάτων, ούτε θα γίνει κόμμα. Μπορεί, όμως, να συμβάλει καταλυτικά, συμβάλλοντας στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπιών, στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, στη συνοχή του κοινωνικού ιστού των πόλεων και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοκρατικών θεσμών. Ο δήμαρχος Πάτρας, Γιάννης Δημαράς, ανέπτυξε τη σημασία του ανεξάρτητου χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, η οποία πρέπει να αναλάβει υπεύθυνο και συγχρόνως διεκδικητικό ρόλο δίπλα και μαζί με τους πολίτες, μακριά από τις εξαρτήσεις από τα κόμματα και το κράτος. Μόνο έτσι, τόνισε, θα μπορέσει η Τ.Α. να διαχειριστεί με επιτυχία τα προβλήματα των πολιτών και να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης.
Ο π. δήμαρχος Καλαμάτας και Υπ. Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των πόρων και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, μέσα και από συγκεκριμένες οδούς που η ίδια θα επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει, και τόνισε τη σημασία των τολμηρών πρωτοβουλιών, επαναπροσδιορίζοντας το αξιακό υπόβαθρο λειτουργίας και στοχοθεσίας, που οφείλει να θέσει σε τροχιά η Τ.Α. προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο της, δηλ. την παροχή υπηρεσιών ποιότητας στους δημότες.
Την εκδήλωση άνοιξαν ο Τάσος Βασιλείου Γραμματέας Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Γιώργος Ζάψας ,μέλος της Κ.Ε και Γραμματέας του Περιφερειακού Γραφείου Ηπείρου, τη δε συζήτηση διηύθυνε ο Αλέκος Σόφης, τ. δήμαρχος Ιωαννίνων και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος της πόλης Φίλιππας Φίλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, και δήμαρχος Άρτας, Γιώργος Παπαλέξης.Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από δημάρχους και στελέχη της Τ.Α. της Ηπείρου και απόψεων από το κοινό που συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της ημερίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: