Οι FT προβλέπουν εκλογές και στηρίζουν Παπανδρέου!

Οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Γιώργος Παπανδρέου για να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα "θα πρέπει να επιβραβευτούν με νίκη στις εκλογές", τονίζει σε κεντρικό άρθρο της σύνταξης οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα "υιοθετεί" ανεπιφύλακτα μια δεύτερη θητεία για την κυβέρνηση και εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ίσως προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Η εφημερίδα αναφέρει πως το κλίμα στην Ελλάδα κινείται περισσότερο προς την ανησυχία και το φόβο για το μέλλον παρά προς το θυμό για τα μέτρα λιτότητας. Σημειώνει ότι παρά την αύξηση της ανεργίας και την κοινωνική αναστάσωση που προκαλεί η λιτότητα "είναι πολύ νωρίς για τις αγορές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης απέτυχαν".


Η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους FT, ήταν η δραστική περικοπή του ελλείμματος κατά 6%. Σίγουρα, θα πρέπει να γίνει πολλά περισσότερα για την φοροδιαφυγή, σημειώνει. Εκτιμά όμως ότι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά.
Η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών απέναντι στο κράτος "θα χρειασθεί μια ολόκληρη γενιά". Η πρόκληση για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι να πείσει την "σιωπηρή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν επωφελούνται από ειδικά προνόμια ότι τελικά θα βγουν κερδισμένοι από τις μεταρρυθμίσεις".
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να περιορίσει τις διαφωνίες των υπουργών του "που ανησυχούν για την πολιτική τους καριέρα".Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν την ολοκλήρωση της θητεία το το 2013. "Με τα σημερινά δεδομένα αξίξει να τις κερδίσει", καταλήγει το άρθρο των FT.


Δεν υπάρχουν σχόλια: