Η συνέντευξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη

Σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Περιφερειών καθώς και στις αποφάσεις που πάρθηκαν στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, στις εβδομαδιαίες συναντήσεις των 13 Περιφερειαρχών κατατίθενται τα επιμέρους προβλήματα, παίρνονται αποφάσεις και καταρτίζονται οι προτάσεις που στη συνέχεια υποβάλλονται στα αρμόδια Υπουργεία, για να προσθέσει: «Μέχρι τώρα έχουμε δει τέσσερις υπουργούς και θέλουμε να δούμε και τους υπόλοιπους. Τα θέματα και οι εκρεμμότητες είναι πολλές και μεγάλες».


Πολλές οι οφειλές

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες είναι η μεταφορά των μαθητών. «Σχεδόν – είπε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης - έχει αποφασιστεί να σταματήσουμε να τη στηρίζουμε. Σήμερα δέχτηκα ανθρώπους που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από πέρυσι το Μάρτιο. Όλες αυτές οι μεταφορές, εκτελούνται με καύσιμα που κάθε μέρα ανεβαίνουν. Επίσης υπάρχουν και θέματα με τις εγκρίσεις των διαγωνισμών που έγιναν ή με τη συνέχιση διαγωνισμών που υπήρχαν από το 2010. Πολλά προβλήματα υπάρχουν όμως και με τα έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του Ο.Σ.Κ. καθώς και σε έργα που έγιναν μέσω Εθνικών προγραμμάτων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Περιφερειάρχης μετέφερε τη μεγάλη αγωνία που υπάρχει για τους πόρους που θα έχει τελικά στη διάθεσή της η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. «Δεν ξέρουμε ούτε τι ποσά θα βρούμε στο ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί τα περισσότερα διατίθενται ήδη, ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα από το γεγονός ότι υπουργεία που δεν έχουν δικά τους τομεακά προγράμματα παίρνουν μέρος κονδυλίων από το ΕΣΠΑ», πρόσθεσε.

Τα προβλήματα των αγροτών και της αγοράς

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ήπειρο:

«Περιμέναμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να παραστεί σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία είχαμε προτείνει να γίνει στην Άρτα. Δυστυχώς αντί του Υπουργού είδαμε να έρχεται η Υφυπουργός κ. Αποστολάκη, που έκανε μια κομματική συγκέντρωση στη γέφυρα Καλογήρου. Θεωρώ ότι αυτές είναι λανθασμένες αποφάσεις. Σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, έχουν τεράστια προβλήματα, σ΄ αυτή τη δύσκολη εποχή, πρέπει να στεκόμαστε ο ένας δίπλα από τον άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η αγορά, επισημαίνοντας: «Η αγορά έχει τεράστια προβλήματα και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γι αυτό κάνουμε μια έκκληση: ΄Οσο μπορούμε, εμείς οι κάτοικοι της περιοχής, να στηρίζουμε τη δική μας αγορά».

Η συγκρότηση δύο νέων επιτροπών

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη συγκρότηση δύο νέων επιτροπών (Κοινωνικών Θεμάτων και Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού – Ανάπτυξης), τόνισε ότι αυτές προβλέπονται από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». « Ο νομοθέτης προέβλεψε και κάποιοι ψήφισαν υπέρ αυτών των επιτροπών στη Βουλή. Και καλά έκαναν, γιατί αυτή τη στιγμή όλα τα περιφερειακά συμβούλια έχουν τεράστια προβλήματα για να μπορέσουν να προωθήσουν θέματα. Αυτές οι Επιτροπές θα αναλάβουν φορτίο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα έχουν ανοικτές διαδικασίες, πάντα με το γράμμα του Καλλικράτη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να ασχοληθεί με τα πιο ουσιώδη θέματα», είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι για την ίδρυση και συγκρότηση των δύο επιτροπών είχαν πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του, δύο συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακών Συμβουλίων.

Απέτυχε η 1η ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη

Αντίθετα με ο, τι συνέβη για τις Επιτροπές, δεν υπήρξε αποτέλεσμα για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, καθώς στην ψηφοφορία που έγινε κανείς από τους δέκα υποψήφιους δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Νόμο πλειοψηφία των 2/3.
«Εμείς – ανέφερε ο Περιφερειάρχης - θέλαμε όσο τίποτε άλλο τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και για αυτό δύο φορές ζήτησα να βρεθούμε με τους άλλους αρχηγούς της μειοψηφίας βάζοντας κάποιες αρχές. Δεν μπορεί σε τέτοια θέματα να υπάρχουν λευκά ψηφοδέλτια, αλλά όλοι πρέπει να εκφράζουμε θέσεις. Θεωρώ ότι οι δύο συζητήσεις που είχαν γίνει, είχαν δείξει που πρέπει να συναντηθούμε. Είχαμε και έχουμε υποχρέωση, - αν θα έλθει κάποια οδηγία από το Υπουργείο γι αυτό το θέμα- να το προχωρήσουμε γιατί πρόκειται για χρήσιμο εργαλείο και ως τέτοιο έχει ψηφιστεί στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»».

Ουσιαστική παρέμβαση για τα παράλια της Θεσπρωτίας

Ο Περιφερειάρχης, δήλωσε ακόμη ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην προγραμματική σύμβαση που αποφασίστηκε να συναφθεί με το Δήμο Ηγουμενίτσας, για την προώθηση της μελέτης για την αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό της παράλιας ζώνης Πλαταριάς, Συβότων, Πέρδικας:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο- υπογράμμισε μεταξύ άλλων- πήρε απόφαση για συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης που υπήρχε από παλιότερα από το πρώην δήμο Συβότων και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας για το θέμα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού. Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση γιατί εμείς τα παράλια του Ιονίου, τα θεωρούμε ως μια ενιαία περιοχή μαζί με τα ορεινά, και έτσι βλέπουμε την ανάπτυξη του τουρισμού. Έχουμε υποχρέωση να γίνει η αποχέτευση, στην Πέρδικα, στα Σύβοτα στην Πλαταριά, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει τόσα χρόνια την περιοχή. Για να τελειώσει η μελέτη ήλθαμε σε επαφή και με το νέο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι ένα θέμα που θεωρώ ότι είναι κατεπείγον, πρέπει να γίνει πλήρης η μελέτη, ώστε να επιδιώξουμε στη συνέχεια να εντάξουμε το έργο στα προγράμματα του Υπουργείου και με τη συμφωνία που κάναμε με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας για αναβάθμιση του υπάρχοντος βιολογικού, να δημιουργήσουμε τις υποδομές που είναι αναγκαίες στα παράλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: