Ακυρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την παράκαμψη δήμου Ηγουμενίτσας

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ακύρωσε τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη παράκαμψης του Δήμου Ηγουμενίτσας, με 16 ψήφους, αυτούς της πλειοψηφίας να τάσσονται υπέρ της ακύρωσης, τη μείζονα αντιπολίτευση να τάσσεται υπέρ της υπάρχουσας μελέτης, ενώ ο κ. Δήμας και η Λαϊκή Συσπείρωσης ψήφισε λευκό.
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργήθηκε το ερώτημα αν ουσιαστικά πάει προς κατάργηση η μελέτη ή αν συμβαίνει κάτι διαφορετικό, με τη Δημοτική Αρχή ωστόσο να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ακύρωση των τευχών δημοπράτησης και ότι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Δημητρίου, οι λόγοι για τους οποίους τέθηκε (και τελικώς υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το θέμα), αφορούν το ότι πρόκειται, βάση της προηγούμενης μελέτης, για έναν δρόμο που παρακάμπτει ουσιαστικά την πόλη της Ηγουμενίτσας, δεν βοηθά στην ανάπτυξη της πόλης, ενώ αιχμές άφησε για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ότι υπήρχαν «φωτογραφικές» διατάξεις για να δοθεί το έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία.
Στόχος είναι να υπάρχουν περισσότεροι έξοδοι προς και από την πόλη, αφού σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημητρίου μπορεί να υπάρξουν δύο επιπλέον κάθετοι άξονες, όταν βάση της προηγούμενης μελέτης, η παράκαμψη ξεκινά από το Γραικοχώρι, φτάνοντας στη Νέα Σελεύκεια, με την αμέσως επόμενη έξοδο μετά το Γραικοχώρι να προβλέπεται στα Αμπέλια και άρα να πρόκειται στην ουσία για έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο.

Πιο οικονομικό
Σύμφωνα με τον κύριο εισηγητή Κωνσταντίνο Δημητρίου και βάση σχετικής έρευνας που ο ίδιος διεξήγαγε, μπορεί το έργο να γίνει αρκετά πιο οικονομικά, με 20 εκ. ευρώ δηλαδή, αντί για τα 40 εκ. ευρώ που προβλεπόταν στη μελέτη που προχώρησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Αυτός βέβαια δεν είναι ο μοναδικός λόγος, αφού ο στόχος σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου είναι ένας Περιφερειακός, με την έννοια του όρου, πιο κοντά και με περισσότερες διόδους προς το κέντρο της πόλης. Δηλαδή να μην πρόκειται για κλειστό δρόμο που θα παρακάμπτει τη θεσπρωτική πρωτεύουσα.
Να ξεκινά από τον κόμβο Γραικοχωρίου και να προβλέπονται δύο επιπλέον κάθετοι έξοδοι για το κέντρο, ώστε η επόμενη έξοδος να μην τοποθετείται στην περιοχή «Αμπέλια».
Επίσης, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι μπορεί να εξεταστεί και να υλοποιηθεί κάλλιστα η σύνδεση με τον κόμβο του Δρεπάνου, στις εργατικές κατοικίες.
Και καταλήγοντας την εισήγησή του, ζήτησε την ακύρωση των τευχών δημοπράτησης και νέα προκήρυξη, όπου θα δίδονται ίσες ευκαιρίες για όλες τις υποψήφιες μελετητικές ομάδες.

Όχι στην ακύρωση
Η μείζονα Αντιπολίτευση, μέσω του επικεφαλής Βασίλειου Γιόγιακα τάχθηκε αρχικά υπέρ της αναβολής για τη συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, με την αιτιολογία ότι δεν έχει τη σχετική ενημέρωση ως προς το έργο και όσα προβλέπονται στη μελέτη που... τρέχει, ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να τοποθετηθεί πιο τεκμηριωμένα και ουσιαστικά, λαμβάνοντας υπόψιν τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τη χρηματοδότηση.
Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικός Σύμβουλος, Μιχάλης Γκίκας, ο οποίος εκτός των άλλων έθεσε και θέμα επιπτώσεων στο δάσος, με όσα παρουσίασε ο κ. Δημητρίου περί νέας χάραξης, η οποία απ' ότι φαίνεται... κόβει μέρος αυτού.
Η θέση της Αντιπολίτευσης ωστόσο άλλαξε, από τη στιγμή που δεν υπήρχε η προθεσμία για αναβολή στη συζήτηση του θέματος, όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Έτσι η Αντιπολίτευση μέσω του κ. Γιόγιακα, τόνισε ότι αφού ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει και είναι νομότυπος, νέα ακύρωση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υλοποίηση και να οδηγηθεί το έργο σε αδιέξοδο.
Ο κ. Γιόγιακας τόνισε ότι η παράταξή του έχει εμπιστοσύνη στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και την επιτροπή και ότι μπορούν να καταλήξουν στην καλύτερη επιλογή μελετητικού γραφείου, ψηφίζοντας επομένως όχι στην ακύρωση των τευχών δημοπράτησης.

Η θέση του Δημάρχου
Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Κάτσινος τόνισε ότι πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή μελέτη, εξήγησε ότι πρόκειται για ακύρωση των συγκεκριμένων τευχών δημοπράτησης, ώστε να μην δημιουργηθεί ένας κλειστός για την πόλη δρόμος, που δεν θα είναι Περιφερειακός. Επεσήμανε την ανάγκη περισσότερων εξόδων, ενώ καθησύχασε ότι η βελτίωση των τευχών θα σημάνει απλά μια μικρή καθυστέρηση 2-3 μηνών.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Τζάνης έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την περιοχή και ζήτησε προγραμματισμό για μια εφικτή υλοποίηση. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσώλης, μίλησε για δικαιολογημένη δυσπιστία απέναντι σε κάθε προκήρυξη διαγωνισμού της πρώην Δημοτικής Αρχής, αφήνοντας και εκείνος αιχμές για την τότε πλειοψηφία του Δήμου και τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης των τευχών.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/18069-2011-03-03-15-08-19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: